Viena la vreme de iarna si cumparaturi…alaturi de un MAE al Romaniei care nu pricepe nimic

In acest week-end am fost invitat de Fundatia “Karl Renner”, fundatia politica a Partidului Socialist Austriac, sa fiu key note speaker la un seminar organizat de ei impreuna cu Academia Diplomatica din Viena. Un seminar despre extinderea spatiului Schengen, care se va produce pe 21 decembrie, si consecintele acestei extinderi.
Bineinteles ca am acceptat cu mare placere invitatia, cu atat mai mult cu cat credeam ca este momentul sa transmitem, si la Viena, o serie de mesaje despre ce credem noi, romanii, despre libera circulatie in UE…Am facut si o mare “greseala”: am rugat-o pe fosta mea asistenta din Parlamentul European, pe Alina Palade, sa ceara un punctaj de la Misiunea Romaniei pe langa UE. Asta din dorinta de a face un serviciu Romaniei…pentru ca eu stiam foarte exact ce vreau sa spun…M-am gandit insa (gresit) ca pot exista evaluari si mesaje care ar putea fi comunicate intr-un mediu informal (cum e o intalnire a Academiei Diplomatice din Viena cu Fundatia unui partid de guvernament – Fundatia “Karl Renner”).
Mare greseala…intai mi s-a spus ca, nemaifiind europarlamentar, nu pot sa beneficiez de asistenta Misiunii de la Bruxelles…Ceea ce arata ingustimea in gandire si abordarea administrativa pe care o au unii functionari…Eu n-am fost invitat acolo nici in calitate de europarlamentar (sau fost europarlamentar), nici de parlamentar national…ci, fara falsa modestie, am fost invitat in calitate de …Dan Mihalache. Macar de Dan Mihalache, care are relatii mai vechi cu SPO si care poate sa tina o expunere in limba germana, ceea ce nu stiu cati dintre functionarii MAE pot face….Probabil ca asta este mai greu de inteles pentru functionarimea din MAE, si de la Misiune in special…

O sa reproduc, pentru distractia cititorilor, sugestiile de mesaj pe care le-am primit din partea Misiunii:

“România felicită cele 9 state membre pentru aderarea la spaţiul Schengen la 21 decembrie 2007, realizare de o importanţă istorică şi simbolică pentru întregul continent european.
A fost un proces extrem de dificil, care are ca rezultat eliminarea controalelor la frontierele interne, proiect care exprimă însăşi ideea de integrare europeană.
Aderarea la spaţiul Schengen reprezintă unul din principalele obiective ale României după 1 ianuarie 2007. Termenul asumat de autorităţile române pentru îndeplinirea acestui deziderat este anul 2011.
Avem în faţă o perioadă dificilă, dar angajamentul autorităţilor române, clar şi fără rezerve, este de a face toate eforturile pentru aderarea la spaţiul Schengen, în calendarul asumat.”
Alaturi este si mailul trimis de fosta mea asistenta, care acum este consilierul delegatiei social democrate romane in Parlamentul European:
Iti trimit email-ul plin de intelepciune a celor de la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE…
Eu am vorbit la telefon cu Alexandru Maximescu, iar mesajul mi-a fost trimis de la Anca Pristavu.
Tipa care se ocupa de relatia cu PE si care mi-a zis ca nu ma poate ajuta deoarece nu mai esti europarlamentar este Iulia Matei.
Sper sa nu te enervezi din nou…
Alina

Probabil ca, daca as fi vorbit strict in parametrii sugerati (formal) de Misiune, as fi parut un idiot. Imi pare sincer rau pentru numele mentionate in acest mail, dar si ele vor face obiectul unei interpelari parlamentare si unei scrisori deschise adresate Ministrului Afacerilor Externe. Daca asta este productia “intelectuala” a Misiunii, atunci am toate motivele sa ma simt trist…Nu mai discut faptul ca ei nu pricep ca diplomatia politica (prin canale informale) are uneori un rol mai important decat canalele clasice, ca orice demers romanesc trebuie sprijinit intelectual si logistic…sunt lucruri prea complicate, se pare, pentru angajatii de la Misiune…

Trebuie sa recunosc ca la polul opus al acestei atitudini romanesti s-au situat austriecii. Hannes Swoboda, care este MEP si vicepresedintele si secretarul parlamentar al Grupului Socialist din Parlamentul European, a venit sa se intalneasca sambata la ora 15,00 cu mine, Asta dupa ce doar vineri seara se intorsese de la Zagreb ( el este si raportorul PE pentru Croatia). M-a si sunat de dimineata sa ma intrebe ce ora prefer….Hannes este un om important, care decide foarte multe lucruri in Parlamentul European. Gestul lui, de a ma suna si de a-si sacrifica sambata dupa-amiaza pentru a se intalni cu un roman care nu mai e MEP, mi se pare extraordinar…Hannes Swoboda a demonstrat inca odata ca este un mare domn al politicii…Ne-am intalnit la Stephansdom, pe o ninsoare care te facea sa nu scoti nasul afara din casa, am cautat impreuna o cafenea, prima pe care am gasit-o era plina…

Anunțuri

2 comentarii

Din categoria Uncategorized

2 răspunsuri la „Viena la vreme de iarna si cumparaturi…alaturi de un MAE al Romaniei care nu pricepe nimic

  1. Nu pot sa nu comentez, chiar daca pe scurt ,”evenimentul” mentionat de tine deoarece intrand in politica activa si luind contact cu mediul public traiesc cu o senzatie de lipsa de responsabilitate incredibila (nu am totusi un cuvant care sa surprinda foarte exact sentimentul care ma incearca) din partea celor care ar trebui sa isi faca datoria .
    La inceput m-am amagit ca acest comportament este rezultatul mentalitatilor si ca generatia noastra si cei care vin din urma este diferita, ca vor schimba mecanismele de comportament si de activitate, dar din pacate cultura organizationala in care isi desfasoara activitatea noile generatii le distruge orice forma de responsabilitate fata de interesul public ,
    si dane, sa nu uitam ca schimbarea sistemului vine de la liderul care are viziunea cum trebuie sa arate organismul pe care il conduce, iti da senzatia cumva ca domnul cioroianu are o viziune ?????
    trist dar adevarat ca vorbim despre asa ceva astazi la 18 ani de la timisoara, dar realitatea intotdeauna bate filmul,

  2. Hahahahahaha……o sa avem injineri de POSuri si PORuri, speztialisti in formulare si in copy paste pe pozitii politice…Si unul de la Manila Times ar fi fost mai inspirat in a vorbi de Schengen, chiar si dupa o halba de maotai. Sa felicitam inca odata cadrele de nadejede ale diplomatiei noastre, care scintileaza cu 2 amperi pe centimetrul patrat de neuroni.

    Moshe, socialist din Tara Romaneasca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s