Cateva observatii despre distanta dintre stanga romaneasca si stanga europeana

Martin Schulz, liderul Grupului Socialist din Parlamentul European  (in poza mai jos) impreuna cu Anna Colombo, secretarul general al Grupului, au organizat miercuri, 31 ianuarie, o megapetrecere pentru toti parlamentarii si functionarii grupului socialist din PE. Impreuna, cu totii, vreo 400 de persoane sau cam asa ceva, am sarbatorit, ce-i drept cam tarziu, Revelionul 2008.

Si Martin si Anna s-au gandit ca la aceasta petrecere sa-i invite si pe fostii europarlamentari socialisti, dintre cei care fie au parasit Parlamentul European din diferite motive, fie n-au mai fost alesi. Am participat si eu, impreuna cu colegii Cristian Dumitrescu si Radu Podgorean, alaturi de o parte din actuala Delegatie PSD in Parlamentul European.
Gestul mi-a prilejuit o prima reflectie despre distanta dintre stanga romaneasca si stanga europeana. E limpede ca cel putin in stanga europeana , cu toate problemele pe care ea le are, exista macar un minim simt al solidaritatii. Iata, socialistii europeni s-au gandit si la fostii lor colegi, in vreme ce conducerea PSD nu a gasit de cuviinta nici macar sa trimita o scrisoare de multumire celor care au reprezentat partidul, mai bine sau mai rau, timp de aproape doi ani, in forul legislativ european. Darmite sa organizeze si o intalnire cu acestia. La noi, cum ai plecat dintr-o functie, in afara faptului ca se bucura multi colegi ca se elibereaza un loc, esti uitat instantaneu, numarul tau de telefon e sters din memorie, nu-ti mai raspunde nimeni la apeluri si, in general, pe nimeni nu intereseaza ce mai faci, daca ai din ce trai etc. Cine s-a mai gandit, de pilda, sa-i invite la o intalnire pe fostii parlamentari ai PSD din legislatura 2000-2004? Sau sa le trimita macar o scrisoare de felicitare cu ocazia Sarbatorilor? Unii dintre ei, care ramasesera efectiv fara „paine”, au fost angajati cu chiu si vai pe posturi de experti si consilieri la grupurile parlamentare..Dar aceasta nu datorita unei atitudini/politici de partid ci a bunavointei si omeniei unora dintre lideri…In rest, Dumnezeu cu mila, parca n-ar fi existat si n-ar fi fost, timp de patru ani, demnitari ai partidului…
Raman in acest spatiu al diferentelor de atitudine in relatiile interpersonale ce marcheaza distanta dintre stanga europeana si stanga romaneasca. Stanga europeana sugereaza camaraderia si sentimentul apartenentei la o familie, stanga romaneasca este una prin excelenta a ierarhiilor. Cand am ajuns prima data in Parlamentul European, am mers intr-o audienta privata la Martin Schulz pentru a ma prezenta. Obisnuit cu stilul ierarhic din Romania, m-am adresat lui cu „domnule Presedinte”. Prima fraza pe care mi-a spus-o a fost: „Dan, de ce imi spui „domnule Presedinte”, eu pentru tine sunt Martin, aici suntem cu totii colegi”…Poate parea nesemnificativ, dar defineste un anumit tip de cultura politica a stangii europene, diferita de cultura noastra. Stanga romaneasca a ierarhiilor se exprima prin formule pline de respect lingusitor: orice sef de organizatie de partid, fie ea cat de mica, pretinde adresarea cu „Domnule Presedinte”. „Domnule Secretar General” sau „domnule ministru” (chiar si in opozitie fiind, pentru cei care au trecut la un moment dat prin Guvern) se rostesc cu gura plina de emfaza, spre satisfactia adresantului…Daca printr-o intamplare ai fost bun prieten cu cineva care a ajuns intr-o asemenea functie si iti permiti sa i te adresezi in public pe numele mic, el este vadit ambarasat…Autoritatea, cred ai nostri, se construieste prin asemenea semnale de servilism. Am trait pe pielea mea asemenea experiente cu unii colegi, carora prefer sa nu le dau numele. Imi semnalau discret ca ei sunt acum pe un alt palier de reprezentare politica si ca familiaritatea le submineaza statutul…
Stanga ierarhiilor se exercita in primul rand asupra subordonatilor. Daca ei nu sunt demnitari, parlamentari, secretari de stat ci simplii functionari…cu atat mai rau pentru ei. La petrecerea de miercuri a Grupului Socialist au participat toti cei implicati in activitatea Grupului, de la europarlamentarii cu functii importante la consilieri si secretare, pana si asistentii personali. S-au distrat impreuna, au dansat impreuna. Acest lucru ar fi fost de neconceput in Romania si in partidul nostru, unde avem intotdeauna grija sa tragem o linie severa de demarcatie intre noi, „sefii”, si ei, „functionarii”.
Un prieten vechi din Parlamentul European m-a intrebat odata de ce functionarii romani se adreseaza europarlamentarilor romani cu „domnule deputat” sau „doamna deputat”. Functionarii europeni le vorbesc parlamentarilor europeni pe numele mic. Si invers. Distanta intre parlamentari si functionari este infima in PE. In Romania, un asemenea tip de relatie ar fi considerata o blasfemie. Nimeni din stanga europeana nu si-ar permite sa spuna unui functionar: „Du-mi si mie geanta”, cum fac unii colegi.
Inca o observatie pe care am facut-o (de fapt s-a consolidat) cu ocazia reuniunii de miercuri: stanga europeana vorbeste cu orice prilej de istoria si traditiile sale. Chiar si cu ocazia unei banale petreceri. Fiesta a avut loc intr-un local construit in pivnitele istorice de sub abatorul din Bruxelles. In cuvantul sau, Martin Schulz n-a uitat sa se refere la „acest loc…pe care stramosii nostri muncitori l-au construit la 1890 cu sange si sudoare etc..” (citarea e aproximativa). De fapt, nu conteaza citatul, ci dorinta de a fixa, chiar la o petrecere, un reper in trecut.
Puteti spune ca e demagogie. Poate exista si o anumita doza de teatralism. Dincolo de aceasta insa, din nou, avem un element constitutiv al unui anumit tip de atitudine de stanga.
Daca vom face o analiza de continut a discursului principalilor reprezentanti ai PSD, vom vedea ca stanga „administrativa” romaneasca nu vorbeste aproape niciodata de istorie si valori, ci exclusiv despre cucerirea puterii si beneficiile exercitarii ei. Istoria stangii romanesti, ante sau interbelice, e asumata mai degraba mimetic, ca factor de legitimare interna, dar in primul rand externa. E un capitol pe care tipi ca mine, care scriu (sau scriau, ma bine zis!) programe politice, il insereaza in mod constant in documentele elaborate de partid. Istoria si valorile nu sunt, din pacate, componente ale culturii politice din partid. Cati dintre liderii partidului stiu ca s-au implinit un numar de ani de la moartea lui Constantin Titel Petrescu? Cati dintre acesti reprezentanti marcanti au fost sa depuna o coroana de flori la mormantul lui?
Fara aceste componente care tin de istorie si valori, PSD arata mai degraba ca o „masinarie” pentru cucerirea si exercitarea puterii, decat ca o formatiune autentica a stangii europene. Intelegem greu ca modernizarea partidului nu inseamna doar mai multa democratie interna, ci si o alta cultura politica si alt tip de relatii interpersonale. Altfel, modernizarea ramane un simplu slogan, iar distanta ce ne separa de stanga europeana, in termeni de practici si mentalitati, va continua sa fie mare.
Vreau sa fiu bine inteles: nu idealizez stanga europeana. Ea are tipurile ei de conflicte si derive, cunoaste in acesti ani un recul datorat unei anumite confuzii ideologice. Insa din anumite puncte de vedere, care tin de cultura politica interna a partidelor, de relatiile dintre oameni, modelul trebuie urmat.
Discutia este deschisa: cum transformam PSD intr-un partid al mentalitatilor si practicilor stangii europene, dincolo de sloganurile privind modernizarea?   

24 comentarii

Din categoria Blogroll, Uncategorized

24 de răspunsuri la „Cateva observatii despre distanta dintre stanga romaneasca si stanga europeana

 1. Constantin Gheorghe

  Bravo, flăcău! Vezi să te înţeleagă cei din Kisselef! În rest, observaţii extrem de corecte şi de pertinente. Dar nu am avut şi nu vom avea o stângă cu bază reală de sprijin, până când nu vom duce la final procesul de industrializare şi de structurare a unui „proletariat”. Prietene, solidaritatea nu există, în sine. Se învaţă, se confirmă şi reconfirmă în susţinerea unor interese comune. Ce interese comune, din sfera binelui public, au actualii şefi ai PSD?
  În rest, cum bine ştii, există o lume de câştigat şi o stâgă de construit în România.

 2. cazza

  foarte interesanta postare! si binevenita in aceste momente destul de tulburi ale politichiei romanesti.
  daca ai curiozitatea sa reflectezi la observatiile tale despre diferentele dintre stanga europeana si stanga romaneasca si daca faci efortul sa-ti pui intrebarile lui Gheorghe, atunci poti afla calea spre raspunsul la intrebarea „de ce se afla in criza stanga romaneasca”.
  afirmatia mea este evident retorica, dar cred ca toti trei, si tu si Gheorghe si eu, suntem in cautarea unor solutii pentru una dintre provocarile cele mai acute ale scenei politice romanesti: „de unde trebuie inceput pentru ca stanga sa (re)capete valoarea politico-administrativa de care are nevoie societatea romaneasca actuala?”

 3. Pingback: Ieri era pe prispa căsii, azi s-a dus în partidul mă-sii… « Picătura chinezească

 4. Dane, si tu si Radu aveti o problema de rezolvat: indreptarea erorii facute cu ocazia Congresului PSD. Din motive care imi scapa, si ne cunoastem suficient de bine, v-ati bucurat de noua fata a PSD ului, de caderea lui Iliescu, perceput ca un simbol al trecutului, bla, bla, bla.
  Problema nu este ca v-ati bucurat de asta, ci ca v-ati irosit timpul crezand in Geoana si gasca de la Cluj, in jocurile mizerabile ale lui Mitrea, in exuberantele junilor pe care i-ati sprijinit exact voi sa puna mana pe putere in PSD pentru ca apoi sa nu va mai cunoasca.
  Nici acum nu sunteti mai grozavi pentru ca de fapt nu vedeti mai departe de revenirea lui Nastase, care nici el, la vremea lui, nu s-a uitat la voi mai altfel decat la o pereche de cizme de mers prin ploaie.
  Lumea striga dupa o STANGA si voi pierdeti vremea cu Nastase, lumea striga ca este nevoie de stanga si voui va lamentati!
  Adunati-va cativa si puneti de un partid al stangii adevarate daca aveti vana, ciorbele incalzite nu vor fi inghitite de nimeni. Imi pare rau de voi ca sunteti oameni cu discurs si cu o fina observatie, dar nu vreti sa va bateti decat daca aveti scuturi, ori chestia asta nu duce nicaieri. AScuze ca m-am bagat, si chiar asa in public, dar, daca tot vorbim de stanga, apoi sa o facem naibii, poate iese ceva. Dar, daca tot la Iliescu, tot la Nastase apelam, atunci mai bine ne vedem impreuna sa bem un pahar de vin si sa ne povestesti cum e pe la aia, stangacii europeni.
  Dane, a intrat Sarkozy si vreau si eu sa aud cam ce va sa zica dreapta.
  Cu drag,
  Mihai

 5. Românul este ambidextru, când cu două mâini drepte, când cu două mâini stângi… de aici se naşte problema. Păi bine domnule Dan Mihalache, nu ştiţi că spre deosebire de stânga românească cei din europa au şi o doctrină după care îşi ghidează politica? Noi daca nu avem doctrină, avem o stângă după ureche. Când sună dezacordat, mai ridicăm un pic de LA, poate s-a dezacordat. Uneori plezneşte coarda, dar nu-i bani, coarde sunt destule, păr de cal cât cuprinde, mâna care ţine arcuşul este mai rară. Până una alta… mult sacâz pe arcuş.

 6. darius f

  @Dan
  Tu chiar mai crezi ca PSD se poate transforma? Exista doar doua cai: prin schimbarea mentalitatii unor oameni sau prin inlaturarea lor. Care dintre ele ti se pare mai usoara?

 7. dmihalache

  @Bibliotecaru
  N-am inteles chestia cu sacâzul pe arcuș. Depașește capacitatea mea de înțelegere. Doctrina si doctrinari avem în PSD, doar că foarte puțini sunt interesați de subiect. Teme cum ar fi: hai să punem mai repede mâna pe putere, să ajungem la guvernare și să împărțim niște bani sunt mult mai atractive pentru unii dintre liderii noștri. Mai au dreptate și alegătorii când ne sancționează…

  @Darius F
  Calea cea mai simplă este înlăturarea oamenilor cu mentalități depășite. Aparent. Însă poți constata că unii care vin din urmă, în care ți-ai pus speranțe în ceea ce privește reforma și modernizarea, deprind cu rapiditate mentalitățile și practicile celor înlăturați, ba chiar le perfecționează. Am trăit să văd atitudini birocratic comuniste și la oameni din generația mea. Nu mă pune să dau nume, ca mă dau ăștia afară din partid a doua oară…

  @Malaimare
  Mihai, ai mare dreptate in ceea ce privește problema pe care o avem de rezolvat, Radu și cu mine, și responsabilitatea care ne revine pentru ceea ce s-a întâmplat din 2005 încoace.
  Deocamdata, problema e că trebuie să găsești soluții de avarie, să faci un anumit tip de „damage control”, ca să nu se ducă dracului coșmelia cu totul. Cel puțin până la alegerile viitoare.
  În rest, ne vedem cu mare plăcere la un pahar de vin. Apropo, ți-am citit și eu, într-o zi, când eram la Radu, pasaje din cartea intitulată sugestiv „Demisia”. Unele chestii sunt savuroase. Poate mi-o dai si mie, evident cu dedicație.

 8. waszlaw

  stanga romaneasca? heheheh, eu ma chinui dar…

 9. Cu drag si cu ne disimulata placere. O ai la Radu, cu dedicatie. Bafta!

 10. Cristina

  Cu tot respectul, mi se pare o sfidare (la adresa electoratului PSD si nu numai – a electoratului in general) sa va plangeti in public. Cel mult, puteati sa trimiteti o scrisoare conducerii PSD. Saracii nu va mai baga nimeni in seama … Dar, pe noi „cine ne baga”:
  – cand ne ducem cu copiii noaptea la ugente;
  – cand „va rugam” sa ne lasati pe noi sa stam in apartamentele cu chirii modice :);
  – cand muncim din zori si pana in noapte pe un salariu mizer, in timp ce parlamentarii romani primesc salarii fabuloase (parerea noastra), ca sa doarma in Parlament si sa nu fie in stare sa emita o Lege constitutionala?!
  Daca dvs va simtiti „excomunicat”, cum credeti ca se simt, zilnic, romanii?! Traiti in alta lume … a mafiotilor romani, care isi bat joc de poporul roman!!
  M-ati dezamagit profund! Aveam o parere buna despre Dan Mihalache …

 11. viq

  Stimate domnule Mihalache,

  Atentie, titlul e o formula standard de politete, cuvantul „stimate” avand doar rol de a intretine un dialog civilizat.

  In principiu nu-mi pierd timpu’ sa pun vorbe catre cei din gasca asta din motive pe care nu le dezvolt acilea.
  Fac o exceptie.
  Dupa poza pari sa ai mai putin de 80 de ani.
  Poti sa-mi explici de ce pe dinauntru ai trecut de suta ?

  Ce se intampla cu neuronii vostri frate ?

  Chiar nici unuia nu-i vine ideea de a fi un purtator al intereselor poporului pe care-l reprezinta ?
  De a-si desfasura activitatea PENTRU cei ce eventual il aleg in structuri de baza ale statului ?

  DESPRE CE STANGA VORBESTI ?????

  Cine e „de stanga” in tara asta ?
  In mod similar, putem face referire la „dreapta” ..la „conservatori”…si la ce denumiri pompoase vrei domnia ta.
  Daca s-au copiat denumirile consacrate undeva in lumea larga si s-au pus drept titlu la desenele animate ca au loc aici nu se obtine alt decat o mare comedie.

  Pentru voi POLITICA E O MESERIE IN SINE.
  A trai din suceala vorbelor e o arta care se plateste nepermis de bine intr-o tara bolnava ca asta.

  Chiar faptul ca o persoana, care nu are nici in clin nici in maneca cu politicianismul clasic, are un sprijin popular incredibil pe o perioada mai lunga decat a oricarui alt reprezentant de pana acum, NU VA DA DE GANDIT ?

  Ce are asta si voi NU ?

  Ce face asta si voi NU ?

  Nu va faceti iluzii ca dupa el se va mai reveni la stilul clasic de smechereala de clan si prosteala de masa.
  O s-apara altul.
  Unul care miroase din vreme mersul lucrurilor si ia caimacul.
  Cata vreme veti conta pe idiotenia celor multi va continua probabil si agonia care va da tarcoale.

  „Inlaturarea oamenilor cu mentalitati depasite” e o prostie conceptuala.
  „Inlaturarea mentalitatilor depasite”, eventual CU TOT CU OAMENII care refuza sa si le schimbe e altceva.

  In primul caz scopul sunt niste persoane si se obtine schimbarea lor cu altele. De regula cu aceleasi conceptii, chiar daca varsta e alta.

  In al doilea scopul este un mod de gandire social modern, la care chiar si mosnegii au posibilitatea de a se alinia. Probabilitatea e minima, dar posibilitatea ramane.
  Domnul sa va lumineze.

 12. mortzo

  hei
  ar trebui sa le plang de mila celor care au ramas „efectiv fara paine”????? haha chiar nu cred ca e posibil asta! si, pana la urma, nu credeti ca ar trebui sa angajezi un om pe post de expert pentru meritele lui? si nu neaparat pentru ca a fost membru ‘marcant’ de partid? jenant! daca vreti sa atrageti oamenii ‘catre’ stanga mai aveti grija si ce spuneti! pai eu am dat 3 interviuri pentru un amarat de job…
  sper ca cenzura nu va caracterizeaza ca pe alti membri PSD cu bloguri.
  sper sa nu ajungeti intr-o situatie atat de ingrata

 13. Stanga romaneasca nu are vigoare pentru ca a fost re-construita asa cum a fost…administrativ, de sus in jos, pe functii si dupa functii si cu nodul la cravata cat capu`. Asadar, normal ca eticheta de partid incumba ierarhia si adresarea reverentioasa…..Nu-i nika, nu conteaza ca-s membrii putini (si din ce in ce mai putini) sefii sa fie suficienti, ca merge treaba. Un fel de Asociatia Tinerelor Vaduve care organizeaza nunti….Altfel, mereu o bucurie sa te citeasca omu`, indiferent de ce fel de avarii vorbim.
  Shalom!

 14. Domnule Mihalache, fără sacâz dat pe arcuş, vioara nu prea cântă. Pe de altă parte colofoniul este şi un decapant atunci când este încălzit, are rolul de a îndepărta pelicula de oxid. Ceea ce spuneam eu era că începătorii în ale cântatului la viară dau cu prea mult sacâz pe arcuş în speranţa ca aşa va suna mai bine, deşi sunetul „rău” este din tremolo degetului de pe coardă. Cu alte cuvinte, mă refeream la faptul că se insistă acolo „unde nu scârţie” PSD-ul.
  OK, domnia voastră ştiţi că PSD-ul are doctrină. Aş vrea să ştiu şi unde o pot citi.
  Sper să nu mă trimiteţi la STATUTUL PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT APROBAT DE CONGRESUL EXTRAORDINAR DIN 10 DECEMBRIE 2006 sau la PROGRAMUL POLITIC sau la LUCRĂRILE CONGRESULUI.
  Vreau să văd chiar Doctrina PSD, acea lucrare care imaginează cum anume vede PSD societatea ideală, interacţiunea cu alte partide, mecanismele sociale, mecanismele politice… cam ce conţine în mod normal o doctrină. Toată lumea mă trimite la o colecţie de fraze care nu spun de fapt nimic, gen: „Democraţia locală – factor stimulativ al dezvoltării „. Aştept cu nerăbdare să-mi indicaţi doctrina, titlul, autorul şi eventual link-ul de unde aş putea să o descarc. Vă mulţumesc anticipat.

 15. sper ca nu va deranjeaza ca v-am facut putin trafic 😀

 16. oana

  Mie mi se pare foarte misto ceea ce a-ti scris.Eu am avut parte si experienta romaneasca si de cea europeana. O prefer pe cea din urma.Domnul deputat a prezentat foarte bine de ce.

 17. dmihalache

  @dracu
  Merci ca mi-ai facut trafic! Te-am „cenzurat” pentru ca ai incheiat postul cu „hai sictir”. Poti sa spui asa cui te accepta. Eu nu accept asa ceva.

 18. Hehe, io-te ca ai hard-lineri care o voteaza pe Udrea….Romania dupa Basescu….o sa sufar colosal cand n-o mai fi, tocma `mnealui, chezasia schimbarii noastre in mai bine, Dunarea Gandirii si granitul moralitatii. Poate ne aduce si tezere la politie, sa ia exemplu de la Sarko…

  Moshe, pricinos ca are insomnii

 19. ati citit cam in graba ce am scris, domnu Mihalache.

  am scris nu „hai sictir”, care in limba romana e echivalentul unei injuraturi (un fel de „du-te dracului”),

  ci

  „cu sictir” care in aceeasi limba romana inseamna „cu greata”, „cu sila”, „cu dezgust”.

  asta doar ca o clarificare.

 20. Observ că încă vă mai gândiţi unde anume aş putea găsi doctrina PSD.

 21. dmihalache

  @Bibliotecaru
  Nu…ma gandesc. N-am avut timp de raspuns. Texte care definesc doctrina PSD exista. Citeste, de pilda, „Spre normalitate”, un text din 2003.

 22. Îmi cer scuze că intervin, dar văd că vă certaţi pe cuvinte şi nu pot rezista ispitei.
  Fără prea multe vorbe, am să dau definiţia din DEX:
  SICTÍR, interj. (Arg.; în expr.) Hai sictir! = pleacă! marş de aici! şterge-o!; A da cu sictir = a sictiri. – Din tc. siktir.
  După cum vedeţi… nimic peiorativ. Expresia este neindicată deoarece în România, pe care o citim în cartea de istorie, expresia era folosită mai ales într-un mediu mai puţin elevat. La casa principelui se vorbea franceza, germana, italiana, latina, greaca, pe la „mujici” se vorba turca. Înainte de a isca o altă discuţie, „mujic” înseamnă ţăran, clasa de jos, un termen importat din slavă. Să nu uităm că acum câteva sute de ani influenţa lingvistică a turciei era cu mult mai importantă decât astăzi.

 23. Xoom911

  Nu doar stinga in Romania e caracterizata prin ierarhii, dar si dreapta, si in general, societatea in ansamblu, mai ales in administratie. Mostenire bizantina…

 24. Pentru a nu cădea într-o barieră de comunicaţie, să vă spun ce înţeleg eu prin doctrină.
  „Doctrina, luată în ansamblul său, reprezintă o concepţie închegată, coerentă care, pe baza anumitor principii, interpretează realitatea înconjurătoare, reflectă interesele şi poziţia unor grupuri şi categorii sociale sau comunităţi umane, pe care le exprimă prin prisma unor principii călăuzitoare. În felul acesta se disting doctrine filosofice (materialiste, exprimate prin principiul materialităţii lumii, idealiste, exprimate prin principiul spiritualităţii lumii), religioase (creştine, musulmane, daoiste, budiste etc.), economice (economia de piaţă liberă, economia centralizată etc.), militare (de apărare naţională, de expansiune, de hegemonie etc.) şi doctrine politice, care privesc organizarea şi conducerea societăţii.
  Doctrina politică se poate defini ca un sistem coerent de idei, ca o concepţie politică închegată privind organizarea şi conducerea societăţii pe baza unui sau a unor principii călăuzitoare.
  Doctrinele politice constituie, prin urmare, sisteme de idei, teze, principii, concepţii, mai mult sau mai puţin elaborate, argumentate şi prezentate în modalităţi diverse, cu privire la organizarea şi funcţionarea societăţii, la esenţa puterii politice, la conţinutul, formele şi mecanismele de exercitare a acesteia, la rolul instituţiilor şi al clasei politice, la raporturile dintre guvernanţi şi guvernaţi. Ele reflectă interesele şi aspiraţiile unor grupuri sociale şi promovează, în funcţie de acestea, anumite valori şi norme social-politice şi umane, ce trebuie conservate sau realizate, modele de acţiune socială şi politică şi/sau proiecte asupra viitorului dezirabil al societăţii.
  Doctrinele politice au rolul de a explica, justifica şi argumenta poziţiile şi atitudinile grupurilor sociale şi ale conducătorilor lor, de a prospecta direcţiile dezvoltării statelor în care acestea acţionează, în special, şi ale societăţii umane, în general, de a propune idealuri şi programe de acţiune. Elaborarea lor este influenţată de condiţiile specifice social-istorice, de nivelul cultural atins de anumite societăţi sau epoci, precum şi de cerinţele progresului istoric. În mod deosebit, perioadele de răscruce din istoria umanităţii sau din devenirea unor comunităţi umane, caracterizate prin frământări şi transformări profunde la nivelul sistemului social global, au ridicat probleme inedite şi au necesitat investigarea sensurilor dezvoltării şi definirii unor proiecte de societate vizând reformarea celor deja existente sau înlocuirea acestora, mai mult sau mai puţin convingătoare, realiste sau cu un pronunţat caracter utopic.”

  Ca să nu fiu acuzat de „interpretarea” noţiunilor, am citat dintr-un curs de politologie. Ceea ce este numit doctrină în momentul de faţă este o culegere de fraze de tipul:
  Partidul Social Democrat consideră că problema şomajului este foarte importantă în contextul… şi acordă o atenţie deosebită…
  Am spus la început PSD, dar toate partidele au exact acelaşi mod de a trata o doctrină drept program de intenţie politică, care joacă rol şi de platformă electorală.
  Doctrina face ceva mai mult, după părere mea. Imaginează o societate posibilă, precum şi mecanismele sociale care fac acea lume să existe. Acea societate pe care sistemul doctrinar o consideră ideală, devine astfel o ţintă.
  Înainte de revoluţie, societatea comunistă era o ţintă la care ajungeai prin socialism. Majoritatea covârşitoare a celor care discută politică spun că România a fost o ţară comunistă. Eronat. România nu a fost niciodată o ţară comunistă, a fost o ţară socialistă. Societatea comunistă implica dispariţia completă a proprietăţi… de ci şi a sistemului monetar. Socialismul era în România o stare de tranziţie spre comunism.
  Revin deci cu întrebarea mea, domnul Mihalache. Există o doctrină PSD, există acea societate ţintă, o societate social-democrată, spre care munceşte PSD să ducă societatea românească.
  Bănuiesc că vă referiţi la cartea „Spre normalitate” a lui Adrian Năstase. Ştiţi care este ironia cea mai cumplită?
  Abia în 2000, în Marele Dicţionar de Neologisme, cuvântul normalitate este introdus cu sensul de „caracterul a ceea ce este normal”. Până atunci, normalitate era „Concentraţie a unei soluţii în comparaţie cu aceea a unei soluţii normale”. Nu ai să vezi cuvântul „normalitate” în DEX, poate în noul DEX Ilustrat. Românul este atât de anormal (acesta există în DEX) încât nici nu-şi poate imagina normalitatea.
  OK. Am să caut şi eu cartea „spre normalitate”, poate o găsesc publicată pe undeva pe NET.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s