O zi pana la Consiliul National al PSD

Mai este o zi pana la Consiliul National al PSD. Am intrat, practic, in „linie dreapta” in ceea ce priveste un eveniment politic important pentru Partidul Social Democrat. El poate marca un moment de inflexiune, de revenire „in forma” a partidului in anul electoral 2008, sau, dimpotriva, poate consacra persistenta sa in mediocritate, fixarea sa pe termen lung in zona unui sprijin popular redus, in conditia de partid „balama”, cum l-au definit unii colegi.
Desigur, ca inainte de orice eveniment de acest tip, exista o intreaga zvonistica. Despre cum se joaca unii cu pixul pe listele de delegati, despre cum sunt selectionati invitatii, despre cum va fi alcatuita lista de vorbitori etc. N-am sa insist foarte mult asupra acestor zvonuri, sper doar ca cei care conduc astazi partidul – si in primul rand Titus Corlatean, secretarul general al PSD – vor asigura desfasurarea corecta si transparenta a acestui Consiliu National. Altfel, riscul ca toata „jucaria” sa „sara in aer” este cat se poate de real…
Sunt mai multe scenarii privind modul in care se va desfasura Consiliul National de vineri. Conducerea ni-l propune pe cel clasic: trebuie sa fim uniti, castigam alegerile, nu exista probleme, avem documente bune, dam „un mesaj pozitiv” pentru viitor, nu analizam nici o eroare si asa mai departe…Ordinea de zi a Consiliului pare gandita mai degraba in aceasta optica „traditionala”: speech-ul liderului (probabil vreo ora!), prezentarea documentelor si cu alegerile pentru Presedintia CN, mai tarziu…Cand lumea se plictiseste si pleaca, pe holuri, la bufet sau acasa…
E o schema binecunoscuta, care incearca sa amane alegerile pentru Presedintia Consiliului pentru un interval orar cand lumea ori va fi superplictisita, ori de mult plecata catre casa…Eu cred ca ar trebui sa citim mai bine Statutul si sa vedem ca acest organism de conducere nu poate functiona si nu poate adopta decizii daca nu se constituie mai intai. Ceea ce nu s-a intamplat dupa Congresul din decembrie 2006. Deci primul punct al ordinii de zi, inainte de cuvantul liderului partidului, trebuie sa fie, in mod obligatoriu, constituirea Consiliului si alegerea Presedintelui sau. Din acest punct de vedere, salut candidatura lui Adrian Nastase si cred ca el poate conferi mai multa greutate functiei de Presedinte al Consiliului National, dincolo de semnificatia simbolica pe care o va marca alegerea sa in aceasta functie…
Am citit, aseara tarziu, documentul pregatit de actuala echipa de conducere pentru Consiliul National. Se cheama „Romania – anul schimbarii”. Nu e rau scris. E o analiza buna a situatiei prezente din tara, cu cateva propuneri concrete si relativ bine sistematizate in ceea ce priveste oferta noastra in anul electoral 2008. Chiar si cu evaluari realiste si critice a rezultatului PSD la alegerile europene…Am cateva observatii de fond si de forma asupra lui…Dar ne facem iluzii daca credem cumva ca acest document va trece dincolo de Sala „Alexandru Ioan Cuza” a Palatului Parlamentului, unde se desfasoara Consiliul National.
„Mesajul pozitiv” va fi, inevitabil, „bruiat” de temele mari care framanta, pe buna dreptate, militantii partidului… Si pe care trebuie sa le discutam, indiferent daca ne place sau nu:

De ce PSD, dupa trei ani de opozitie, se afla intr-o stare de debilitate politica vizibila din avion? De ce a intrat in divizia B a partidelor, cedandu-si pozitia de prima formatiune politica a Romaniei?
Cine isi asuma erorile strategice si tactice ale anului 2007? In primul rand referendumul pentru demiterea Presedintelui, in al doilea rand motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu…Cine isi asuma balansarea noastra (nepermisa intr-un interval atat de scurt de timp) intre negocieri cu liberalii si cochetarii cu democratii si Palatul Cotroceni, balansare care a facut sa fim priviti de public ca un fel de „femeie usoara” a politicii romanesti?
Cine isi asuma lipsa de functionalitate a organismelor partidului, in ciuda retoricii despre prevalenta democratiei interne? Iata, timp de un an de zile, Consiliul National nu s-a intrunit niciodata…BPN va fi validat doar acum. Putem intelege, deci, ca toate deciziile sale pot fi puse sub semnul intrebarii…Inclusiv cele privind listele pentru alegerile europene? Apropo, alegerile europene au fost un succes sau un esec? Suntem prea mult tentati sa trecem cu usurinta peste analiza modului in care s-a gestionat prima confruntare electorala in care a participat PSD dupa 2004…

Sunt, repet, teme care se discuta in partid. A evita dezbaterea asupra lor ar fi o greseala si ar dauna „moralului trupelor”. Inaintea „mesajului pozitiv”, a documentelor privind oferta si strategia electorala, trebuie clarificate aceste aspecte.
De aceea cred ca acest Consiliu National trebuie sa fie unul „atipic” in raport cu „filmul” evenimentelor de partid de pana acum…

 Update 1: Oficiosul Cotroceniului, am numit „Evenimentul Zilei”, incearca in editia sa de astazi sa bage spaima in organizatiile judetene, acreditand teza ca Adrian Nastase s-ar opune procesului de descentralizare a deciziei in partid. Pe blogul sau, Adrian Nastase da un raspuns foarte bun acestei teme.

Update 2: Un comentariu foarte pertinent pe marginea Consiliului National al PSD are si Constantin Gheorghe. 

 

Reclame

3 comentarii

Din categoria Uncategorized

3 răspunsuri la „O zi pana la Consiliul National al PSD

  1. Bravo Dane

    BRAVO DANE. Da cu jurnalistii vanduti de pamanat. Era si timpul ca cineva sa sesesize. Asa ceva nu mai poate continua. Niste nenorociti astia de la EVZ cu dezinformarile lor despre domnul presedinte Adrian Nastase. Sefu vrea sa faca ceva bun pentru tara sa revina la conducerea partidului, si jigodiile astea cotroceniste il impiedica. Trebuie sa luptam pana la capat ca domnul presedinte sa revina, altfel, nu mai prindem locuri in parlament. Doar nu o sa ne lasam noi cariera la mana lui Vanghelie, Nita, Nica si Dragnea!

  2. Este nevoie de influenţa domniei voastre.
    În cadrul şedinţei de Guvern de ieri, a fost aprobat proiectul de lege privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de informaţii. Consider că de fapt este un cec în alb acordat poliţiei politice. Vă rog să vă folosiţi puterea politică pe care o deţineţi pentru a ne apăra de această posibilitate sumbră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s