Sub lupa: relatia dintre oameni politici, cetateni si presa

Ieri am participat la o interesanta dezbatere pe tema « Relatiile dintre oamenii politici, cetateni si presa », dezbatere organizata de Fundatia «Friedrich Ebert» si de Institutul Social Democrat «Ovidiu Sincai». Dintre invitati au fost prezenti Rodica Culcer, Iosif Boda, Zoe Petre, Alexandru Sassu, Presedintele-director general al TVR, Radu Podgorean, Liana Ganea si Sorin Ozon, din partea Agentiei de Monitorizare a Presei, Radu Teodorel si Grigore Zanc, membri ai Consiliului National al Audiovizualului, alti reprezentanti ai societatii civile si a unor institutii media.
Reproduc, deocamdata, stirea ROMPRES, care a surprins destul de sintetic discutiile noastre de ieri dupa-amiaza.

Bucureşti, 16 apr /Rompres/- Provocările cu care se confruntă presa românească, atât în raport cu politicienii cât mai ales cu cetăţenii, a constituit tema unei ample dezbateri organizate marţi seară la Institutul Ovidiu Şincai şi Fundaţia Friedrich Ebert, dezbatere care a reunit parlamentari, politicieni, analişti politici şi reprezentanţi ai mass-media.
Realizatorul tv Rodica Culcer a remarcat criza de profesionişti care există în domeniul jurnalismului, domeniu marcat de netransparenţa finanţării. ‘Există o proliferare de gazete pentru anumiţi politicieni, dar un control serios se face? Nimeni nu face acest control, nici la marile trusturi’, a spus Culcer.
În opinia sa, există subiecte ‘care se vând bine’, un exemplu fiind conflictele de un anumit tip care ‘fac rating’ Din această categorie nu se înscrie însă şi o ceartă de tipul celei referitoare la desemnarea candidaţilor social-democraţilor pentru Bucureşti. Un alt aspecte remarcat de realizatorul tv este partizanatul presei, ‘care nu are cum să se înscrie în normele profesionale’.
Analistul politic Iosif Boda consideră că identificarea unor parlamentari sau şefi de partide cu o parte a elitei politice ‘duce la o concluzie foarte tristă’, întrebându-se ‘în ce măsură clasa politică îşi asumă rolul de a orienta statul, ţara, şi în ce măsură presa îşi asumă rolul de a orienta conştiinţe, profiluri morale’.
Boda este că cele mai multe dezbateri televizate au devenit ‘un circ fără calificare’, în timp ce ‘mai toate televiziunile au ajuns la o cotă de audienţă foarte redusă’.
‘Sunt oripilat atunci când aud că se afirmă în dezbateri că preşedintele sau premierul fac parte dintr-un grup infracţional. Se pot aduce critici dar, pentru astfel de afirmaţii, trebuie să aduci probe. Este un nivel jalnic în nivelul acestor dezbateri, iar cei care introduc fişicurile în tonomat nu sunt mogulii de presă, ci politicienii, mai ales cei din faţa mogulilor. Aşa cum evoluează presa scrisă şi electronică, suntem departe ca un ziar să-şi declare competenţa pentru un set de valori’, a afirmat Iosif Boda.
Deputatul PSD Dan Mihalache, prezent şi el la dezbateri, a afirmat că politicienii au ‘presa pe care o merită’. Mihalache a criticat comportamentul celor mai mulţi politicieni care, atunci când sunt la guvernare, dau dovadă de tendinţe de câştigare a spaţiilor din presă, şi după ce aceştia intră în opoziţie încearcă ‘prin servilism’ să impună în presă agenda propriului partid. ‘Există moderatori din România care şterg pe jos cu diferite personaje din politică, iar aceştia acceptă din masochism afirmând ‘să nu te pui cu presa”, a spus el.
Dan Mihalache a susţinut că politicienii nu au curajul să-şi asume anumite demersuri, de teamă că ‘ar merge împotriva presei’. ‘Un exemplu este votul uninominal. Cei mai mulţi am venit să marcheze pe buletin un vot pentru acest sistem de teamă ca nu cumva presa să publice listele’, a spus Mihalache care a remarcat ‘o relaţie alterată presă-politicieni’.
Deputatul PSD Radu Podgoreanu a afirmat că presa a ajuns să facă nu numai agenda politicului, ci şi pe cea a juridicului, fenomen care se poate remarca mai ales în teritoriu, unde mai mulţi politicieni sunt chemaţi în instanţe pe baza autosesizării acestora în urma unor articole din presă.
‘La nivel înalt, este interesant ce se întâmplă cu jurnalistul de investigaţii care primeşte un dosar de la DNA care apoi se autosesizează. Avem o problemă: instituţiile statului nu-şi fac treaba, iar presa trăieşte în sistem, nu este izolată’, a spus Podgoreanu.
Fostul consilier prezidenţial Zoe Petre a remarcat, la rândul său, un anumit populism din zona presei dar şi a politicienilor, fenomen intensificat de o lipsă de educaţie pe fondul lipsei schimbării mentalităţilor.
Aceeaşi idee a fost susţinută de preşedintele-director general al TVR, Alexandru Sassu, care a subliniat lipsa schimbării mentalităţii din societate, context în care instituţiile româneşti ‘sunt frâne în dezvoltarea acesteia’. ‘Nu sunt foarte optimist, pentru că numeni nu construieşte mentalitatea din România, şi nu ştiu cine ar putea obliga patronii şi responsabilii din media să se schimbe’, a spus Sassu.
El a mai spus că există pe piaţa media sute de ziare care nu se vând şi alte astfel de posturi de televiziune şi radio care nu au audienţă, în timp ce societăţile române de radio şi televiziune sunt ‘nişte hibride pe o piaţă concurenţială’ care sunt limitate din foarte multe puncte de vedere.
Moderatorul dezbaterilor, directorul coordonator al Institutului Ovidiu Şincai, Anne Jugănaru, consideră că un semnal puternic pentru democraţia presei ar fi existenţa unei legislaţii antitrust. În acelaşi timp, aceasta a criticat atitudinea celor mai mulţi reprezentanţi media împotriva instituţiilor fundamentale ale statului, respectiv împotriva Parlamentului -instituţia fundamentală a democraţiei. ROMPRES/(Cătălina Matei)

Cred ca tema este extrem de interesanta si merita o dezbatere in blogosfera.

PS 1 : Am « repurtat » si o mica « victorie » personala. Doamna Zoe Petre a declarat ca, pentru prima data in ultimii 15 ani, este de acord cu ceea ce am spus eu, sperand sa nu mai poata spune acest lucru in urmatorii 15 ani…
PS 2 : In seara aceasta, incepand cu ora 19,00, chiar in toiul lansarii candidatilor PSD la alegerile locale, voi fi invitatul lui Razvan Dumitrescu la « Realitatea Zilei ». Noroc ca studiourile « Realitatii » sunt aproape de ROMEXPO, unde se va desfasura lansarea candidatilor PSD…

Update: Transcrierea emisiunii de la Realitatea TV o puteti citi aici.

Reclame

15 comentarii

Din categoria Uncategorized

15 răspunsuri la „Sub lupa: relatia dintre oameni politici, cetateni si presa

 1. Mama UE

  Alooo, Radu Podgoreanu a trecut la Agentia de Monitorizare a Presei?! Ca asa se intelege din prezentare…
  Si la 2: abia astept sa vad la Realitatea comentariile pe marginea candidaturii doctorului. Independente sau cum o fi ea. Candidatura. Oricum, trebuie sa stranga vreo 35000 de semnaturi. Care vor fi si puricate, ca interesul e mare. La lansarea din seara asta vine si Adrian Minune? Daca da, s-a scos Vanghele,… nu-si mai aduce oamenii cu bani, le striga numa` ca va canta Adi Devito si vin aia puhoi, fara bani. Buna strategie, vorba unui comentator encomiast de la postul trecut.

 2. Dane, Mama UE, mi-a luat vorba din gură. Ca altfel eu sunt ocupat. Bat la uşi la vecini- cum cere nenea Geoană în erupţia de logoree festivistă- să le spun că PSD are candidaţi ” europeni şi competenţi”. Da’ dacă mă întreabă ăştia dacă Guţă şi Nicuşor Vrăjitoru’ candidează tot la PSD … ce le zic, merg pe neveu?

 3. Teoretic vorbind, primul pas in alegerea candidatului la Bucuresti consta in elaborarea matricei criteriilor. Adica a trasaturilor de caracter, a insusirilor si deprinderilor candidatului ideal dorit de majoritatea populatiei. Intre aceste criterii se stabileste o ordine a prioritatilor. Se are in vedere bagajul de cultura generala si politica, spiritul organizatoric, stilul si experienta de conducere, notorietatea, farmecul personal, spontaneietatea, etc. Fiecare criteriu este cotat cu o anumita pondere cuantificata de la 0,1 la 1.

  Al doilea pas este listarea potentialilor candidati ai partidului si evaluarea lor prin prisma matricei criteriilor stabilita deja in prima etapa. Raportat la fiecare criteriu, fiecare candidat intruneste un punctaj de la 0,1 la 1. Se face o medie ponderata si deja avem un rezultat.

  Al treilea pas este trecerea principalilor contra candidatilor ai partidelor rivale prin acelasi procedeeu.

  Al patrulea pas inseamna compararea rezultatelor si desemnarea candidatului care are sanse sa invinga. Nu pe cel care da bine la TV. Tototada urmeaza si stabilirea unor masuri corective pentru strategia de campanie, menite sa puna in valoare acele calitati, deprinderi pe care numai cadidatul desemnat de partid le are si contra-candidatii altor partide, nu.

  Daca priviti din aceasta perspectiva veti intelege ca alegerea lui Cristian Diaconescu a insemnat tot ce avea mai bun de oferit PSD la aceasta ora.

 4. Constantin Gheorghe

  Mihalache, eşti un leneş! Talent ai, mişcă-te şi tu mai vioi pe blog!

 5. dmihalache

  Gheorghe, prietenul meu…
  Mai am si treaba in teritoriu…

 6. Constantin Gheorghe

  Ştiu, dar am aflat de la Corina că a fost o întâlnite interesantă. Merita să povesteşti despre ea, că din presa democrată şi extrem de liberă, slabe speranţe să afli ceva. Dar dacă eşti pierdut în teritoriu, lenea se iartă!
  Aştept să vorbim!

 7. dmihalache

  Gheorghe,
  As fi preferat un comentariu de fond asupra temei…

 8. Constantin Gheorghe

  Bine, pe fond: unde se află tema asta pe agenda lui nea Gheorghe, care trebuie să pună sămânţa în pământ şi n-are bani de motorină? În rest, nu mă îndoiesc, a fost o discuţie mişto!

 9. Dane, n-ai mai dat nici un semn, sa ne spui si impresiile tale de la Baia Mare..
  Paste Fericit, tie si Madalinei, sa aveti numai bucurii!

 10. Sărbători Pascale Fericite!

 11. Va invit in 09.05.08 sa participati in Brasov la o intalnire intre societatea civila de stanga (oameni autentici de stanga, membrii PSD, etc) si PES, cu invitat special d-ul Philip CORDERY secretar general PES, unde cu ocazia Zilei Europei se va dezbate pe marginea contributiei romanesti la constructia ofertei socialiste integrate europene, Manifesto 2009. Aceasta intalnire se va constituii intr-un exemplu de conduita si militantism pentru un activist militant de stanga, diferit de atmosfera „shoshonara” si obedienta fata de cutume, clasicizate in PSD.

  Cazarea si participarea sunt asigurate gratuit de catre organizatori (PES Activists Romania) in conditiile unor locuri limitate si de aceea va rog sa-mi trimiteti pe mail intentia de a participa la eveniment pana in 03.05.08 inclusiv, pentru a va inregistra in baza de date (pe adresa cafeneaua.politica@gmail.com). Transportul intra in sarcina dvs., manifestarea incepand in jurul orelor 16.00.

  Aceasta actiune poate fi un preambul al primirii celor mai merituosi dintre dvs. in corpul de elita a activismului PES Romania, avangarda-ariegarda reformarii si modernizarii autentice pentru stanga romaneasca (diferita de cea mimata pana acum).

  Mesajul acesta este trimis simultan mai multor persoane. Daca l-ati primit inseamna ca-l meritati si avem nevoie de aportul dvs…

  Dr.SorinPLATON
  Coordonator PES Activists zonal

 12. Socrate

  Felicitari pentru ceea ce se incearca de catre PES Activist Romania.
  Doresc sa impementez asemenea idei intr/un cadru bine structurat tinand seama de ce se intampla in spatiul politic local si nu numai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s