Adolf Hitler – 1932, Traian Basescu – 2009

Ieri de dimineaţă la Antena 3 am lansat o anumită ipoteză de analiză. Şi anume că discursul lui Traian Băsescu are similitudini indiscutabile cu discursul prin care Adolf Hitler a ajuns la putere în Germania la finalul Republicii de la Weimar. Este acelaşi discurs antiparlamentar, despre partidele care au dus ţara de râpă (şi care la vremea respectivă îl susţineau pe preşedintele von Hindenburg). Marius Pieleanu, prezent în emisiune, m-a completat spunând că discursul hitlerist avea, asemenea lui Traian Băsescu, şi o componentă despre criza economică.

N-am ştiut că acest raţionament a fost făcut şi de alţi prieteni de pe net. Lilick Auftackt ne arată şi afişul lui Adolf Hitler din 1932, care seamănă izbitor cu abordarea lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte Parlamentul. Mai mult, înţeleg că unui deputat PDL de Timiş, lui Alin Popoviciu (pe care eu îl consideram un om mai normal la minte pentru că îl ştiu de vreo 10 ani, din vremea în care era lider de tineret al APR, dar se vede ca pedelismul spala pe creier), i s-au citit de către Andrei Bădin, într-o emisiune a Antenei 3, o serie de citate din discursurile lui Adolf Hitler din 1932. Citate la care Alin Popoviciu a reacţionat cu entuziasm, neavând, desigur, suficientă cultură politică pentru a şti că acele lucruri nu le-a spus Traian Băsescu, aşa cum credea el, ci Adolf Hitler.

Paralela între cele două campanii este evidentă. Ca şi Adolf Hitler, Traian Băsescu construieşte pe ostilitatea la adresa partidelor, politicienilor şi Parlamentului. Desigur, mai lipseşte sa gaseasca pe cineva care să dea foc, de data asta nu Reichstag-ului, ci Palatului Parlamentului.

Reclame

7 comentarii

Din categoria Uncategorized

7 răspunsuri la „Adolf Hitler – 1932, Traian Basescu – 2009

 1. Marius

  Din pacate,ai perfecta dreptate…

 2. Cristina

  Probabil că asta mai lipsește din discursul băsesciano-hitlerist: ”Să dăm foc Parlamentului!”.
  Deja pe site-ul lui Băsescu, trepanații portocalii postează în disperare același mesaj sinistru, fascist: ”Să facem un Parlament cu o singura cameră: camera de gazare.”

 3. Imi aduce un pic aminte de „Epopeea frustratilor” a domnului Severin de acum vreo 5 ani, din ziarul Ziua.

  Isi mai aduce aminte cineva?:)

 4. E distanta foarte mare intre unde se afla Romania azi si unde era Europa in 1932…

  Pe de alta parte Europa nu era departe de unde se afla azi in 1995. Si totusi in 1995, in mijlocul Europei a fost posibil masacrul de la Srebrenica. Nu multi sunt constienti de pericolul istoriei care se repeta…

  Nu mi-e frica de posibilitatea unui Hitler de Carpati.

  Dar mi-e frica sa nu ratam sansele multiple pe care ni le ofera Europa si Nato in contextul actual. Practic, avem tot ce ne-am dorit. De acum putem profita….

  Sau se poate profita de noi…

  Si noi decidem. Experienta 2007-2009 arara o Romanie fara tinta, blocata intr-o lupta fara tinte declansata de un personaj ale carui motivatii nu le mai inteleg.

  Iar din lupta asta fara tinta care ne distrage de la lucrurile reale cu totii pierdem.

  Aici mi-e mie frica. Si asta cred ca este pericolul mult mai real decat cel al unui Hitler, fiul lui Burebista…

 5. Pingback: Cum se fură ideile fără să faci copy/paste. « Irongates's Blog

 6. martinalexandru

  13-14-15 iunie ’90 sti ce a fost atunci ?? daca nu mai bine intreaba-l pe iliescu.

 7. contygoss

  nu compaati pe basescu cu adolf hitler, nu comparati un gigant cu un gandac, parerea mea este ca oricat de malefic a fost adolf hitler a fost un geniu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s