Manipularea Basescu – Geoana

La o săptămână de la demararea oficială a campaniei electorale, se conturează deja un scenariu. Se încearcă, aş spune, aproape cu disperare, introducerea în dezbaterea publică a temei şi percepţiei că finala se va disputa între preşedintele în exerciţiu al României, Traian Băsescu şi preşedintele la fel de în exerciţiu al PSD, Mircea Geoană. Într-un calcul de interese convergent (Traian Băsescu crede că pentru el Mircea Geoană este contracandidatul cel mai potrivit, iar Mircea Geoană trebuie să se profileze ca principalul contracandidat la preşedinţie), s-au mobilizat în sprijinul acestei teme forţe semnificative. Este de ajuns să vizionezi câte o zi întreagă cele două principale televiziuni de ştiri pentru a vedea că se fac eforturi pentru a-l prezenta pe Mircea Geoană ca fiind principalul contracandidat al lui Băsescu. Decalajul de reflectare este evident pentru orice om cu bun-simţ, mai puţin însă pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Casele de sondaj, fie că se află ele pe ştatul de plată al PDL sau PSD, s-au mobilizat activ în sprijinul aceleiaşi teze. Limitele prostituţiei politice par a fi ajuns destul de jos în aceste zile. Eu nu găsesc o explicaţie raţională de ce Mircea Geoană ar fi recuperat în ultimele 2 săptămâni vreo 10 puncte în sondaje, ceea ce nu i-a reuşit de la începutul anului încoace, deşi în mod evident, în ultima perioadă iniţiativa politică nu i-a aparţinut lui, ci lui Crin Antonescu. Nu Mircea Geoană a plecat din guvern datorită vreunei teme de interes pentru public, ci a fost dat afară din guvern, nu Mircea Geoană a iniţiat moţiunea de cenzură care a condus la căderea guvernului Boc, ci Partidul Naţional Liberal, nu Mircea Geoană a propus soluţia de consens Klaus Johannis, ci Crin Antonescu. Şi atunci, logic şi raţional, de ce să fi recuperat atât de rapid Mircea Geoană procentele PSD-ului? De ce ar fi reuşit el în ultima săptămână să facă ceea ce nu a reuşit în 9 luni de zile?

Am sentimentul că ne aflăm în faţa unui fenomen brutal de manipulare politică. El vizează în primul rând candidaţii care ar putea să pericliteze intrarea lui Mircea Geoană în turul II sau mobilizarea electoratului său, şi anume pe Crin Antonescu şi pe Sorin Oprescu.

Vom vedea până la urmă în ce măsură un asemenea proces de manipulare, care se construieşte pe teoria votului util, va avea sau nu un efect real în opinia publică şi va influenţa sau nu comportamentul electoral. Din păcate, acest proces de manipulare, care se construieşte în principal prin două televiziuni de ştiri şi casele de sondaj, vine în întâmpinarea intereselor campaniei lui Traian Băsescu.

Traian Băsescu ştie foarte bine că Mircea Geoană este contracandidatul său cel mai comod în turul al II-lea al alegerilor. Probabil şi de aceea, casele de sondaj plătite de PDL indică o ierarhie asemănătoare cu cele plătite de PSD. Cu o singură excepţie. Diferenţa o fac doar rezultatele indicate pentru turul al II-lea. La unii Geoană îl bate pe Băsescu, la ceilalţi Băsescu îl bate pe Geoană.

Eu cred, totuşi, în continuare şi pe baza unor cercetări pe care le-am văzut şi care n-au fost date publicităţii, că intrarea în turul II împotriva lui Băsescu se joacă. Şi atunci o să-i aştept şi pe Vladimir Pasti şi pe Marius Pieleanu să-mi explice, desigur, cu argumente ştiinţifice, de ce manipularea n-a funcţionat…

PS N-aş vrea să interpretaţi acest articol prin prisma relaţiilor mele controversate cu preşedintele PSD. Deşi părerea mea o ştiţi: Mircea Geoană nu e capabil să fie un preşedinte mai bun decât Traian Băsescu. Poate în aparenţă mai civilizat, mai puţin bădăran, dar în nici un caz mai corect şi mai cinstit. Dimpotrivă, un tip ranchiunos şi răzbunător, dominat de filosofia excluderii, nu de filosofia consensului. Săptămâna aceasta mi-a mai adus o confirmare în acest sens. În plină campanie electorală pentru magistratura supremă în stat, Mircea Geoană şi-a găsit totuşi vreme să se răfuiască, inclusiv instituţional şi salarial, cu un om care l-a criticat în interiorul partidului…Ceea ce mi se pare ca exprima adevarata dimensiune a caracterului lui…Adica a lipsei de caracter…Am să vă spun într-o zi despre cine si ce este vorba…

Reclame

5 comentarii

Din categoria Uncategorized

5 răspunsuri la „Manipularea Basescu – Geoana

 1. Dl.Geoana este cel mai facil contracandidat pentru presedintele in functie. Nu pot sa imi explic insa orbirea PSD-ului in al desemna pe acesta ca si aspirant oficial la Cotroceni. Pana si doctorul Oprescu pare mai credibil ca si concurent pentru Basescu.

  Cat despre domnii Pasti si Pieleanu, mie imi fac impresia ca ambii incearca sa acopere cu destul succes absenta din aceasta campanie electorala a Metro Media Transilvania condus de amicul Dancu. Asta e.

 2. Aya

  Am niste intrebari la care astept nu atat raspuns “clasic”, dar fapte.

  1. CAND va fi sesizata Curtea Constitutionala privind conflictul juridic de natura constitutionala intre Parlament si Presedintie (legat de desemnarea premierului) cu invocarea constituirii majoritatii parlamentare, in urma unui vot dat in Parlament?

  2. CAND va fi declansata actiunea pentru interzicerea desfasurarii asa-zisului referendum (al doilea!) pentru “scaderea numarului de parlamentari” – existand TOATE datele necesare (inclusiv constitutionale- dar nu numai) pentru argumentarea ilegalitatii acestuia?

  3. CAND va fi declansata actiunea pentru sesizarea organelor competente privind fraudarea alegerilor, existand PROBA MATERIALA in acest sens, aceasta fiind prezentata chiar de Emil Boc, in direct, la Realitatea TV (pe scrut: cetatenii care se vor prezenta la urne vor semna pentru doua buletine, dar vor primi trei: unul pentru alegerea presedintelui, unul pentru “referendumul” privind Parlamentul unicameral si al treilea pentru “referendumul” privind reducerea numarului de parlamentari)?

 3. Sunt de acord cu ce ziceti. Si mie mi se pare de mult timp ca se tot incearca sa se dea impresia electoratului ca e 100% sigur ca finala va fi basescu-Geoana.

  Insa, din ce scrieti mi-a mai sarit ceva in ochi. Si anume ca, desi nu spuneti direct…si varianta Johanis este de fapt una populista. Nu populism de a dansa cu tiganii(asa cum o face basescu) ci de alt fel. Oricum, ceva care sa aduca voturi.

 4. Aya

  @

  TOATA LUMEA

  VA ROG PE TOTI: SA INCERCAM SA AJUTAM!

  Am primit pe mail un mesaj de la cineva din Radio. La randul sau, a primit mesajul si a verificat- este real.
  Putem sa ii ajutam pe cei peste 200 de copilasi, ingrijiti si crescuti cu drag de un preot, la Valea Plopului, macar transmitand acest mesaj mai departe.

  Acei copilasi nu mai au ce manca.
  NU SE CER BANI- doar alimente neperisabile (in rest, au din propria ograda, veti vedea in mesaj).

  Va rog, sa incercam sa ii ajutam!
  Daca nu altfel, macar transmitand mesajul, din om in om.
  Eu cred ca, intelegatori si cu iubire, vom reusi.

  Iata mesajul primit pe mail, datele situatiei si datele de contact.
  Va multumesc tuturor.
  Aya

  Am primit mesajul de mai jos, care nu m-a putut lasa indiferenta.

  Am auzit mai de mult de Valea Plopului, am ascultat cateva conferinte ale parintelui Nicolae Tanase si stiu ce a realizat acolo si, mai ales, cum. Intr-adevar, sunt acolo copii orfani pe care parintele i-a primit, i-a hranit si i-a invatat.

  Luiza Sterian

  CRISBI PROMOTIONAL SERVICES
  Tel. 327 67 80; Tel./ Fax: 327 18 93
  Mobile : 0722 49 88 75
  0745 04 94 70
  http://www.crisbi.ro
  http://www.crisbi.ro/

  Noi (un grup de colegi de la Radio) mergem la Valea Plopului o data la 2 luni,nici nu stiam ca situatia este (sau poate deveni) atat de grava….

  Cred ca ar trebui sa ne mobilizam altfel de data aceasta – sa apelam la cunostinte (care poate au cunostinte…. la restaurante sau super-marketuri, firme), aceste lanturi alimentare de multe ori ofera sponsorizari, si cei de la V Plopului fiind o fundatie pot semna de primire si cu stampila ca sponsorizarea sa fie OK pt ambele parti.
  Contact: http://www.valeaplopului.com/Contact.php

  Am intrebat ultima data la Valea Plopului ce lucruri le folosesc cel mai mult si au spus ca, gatind la comun, le trebuie cartofi, morcovi, ceapa, pasta de tomate (bulion), margarina, totul in cantitati mari. Si mezeluri sau gustari similare pentru micul dejun…. (Carne, oua, lapte au din productia proprie). In general, orice alimente neperisabile le sunt de folos.
  .
  Va rog nu atat sa contribuiti, cat mai ales, daca puteti, sa transmiteti mai departe solicitarea. Poate multi dintre prietenii nostri pot si vor sa ajute… Datele de contact de acolo sunt:
  http://www.valeaplopului.com/Contact.php

  Multumesc.
  R.L.

  DE RETINUT:
  La Valea Plopului sunt 230 de copii pastoriti de catre parintele Nicolae
  Tanase, care nu mai au ce manca. Va dati seama ce durere trebuie sa
  existe acolo, sa vezi ca dupa atatia ani in care parintele s-a zbatut sa le
  ofere un camin celor care aveau atata nevoie, se vede acum in sitiuatia in care
  nu mai are ce sa le ofere ca hrana micutilor!

  Poate unii dintre noi avem copii si stim ca mai presus de noi ca adulti intotdeauna vor fi ei, cei mici.

  Poate unii inca nu avem copii, dar este lesne de imaginat ce inseamna sa ai in fata ta un copil care iti spune ca ii este foame.

  Va rugam, ajutati daca puteti!

  Informatii si contact: http://www.valeaplopului.com/enContact.php

  MULTUMIM MULT, orice ajutor este bine-venit!

  Fie ca Domnul sa va rasplateasca efortul !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s