Radicalizarea extremă a politicii româneşti

Decizia lui Traian Băsescu de a-l nominaliza ca premier desemnat pe Liviu Negoiţă a pus capăt oricărei speranţe de înţelegere, negociere, oricărei soluţii raţionale la criza politică.

Recunosc că am sperat până în ultima clipă într-o atitudine raţională a lui Traian Băsescu, să-i vină mintea cea de pe urmă. Dar e clar că aşa ceva nu se poate.

Băsescu a minţit: Crin Antonescu i-a propus, in discutia de la Cotroceni,  diverse variante de ieşire din situaţia de criză. I-a spus chiar că, dacă este atât de importantă prezenţa PD în guvern, partidul său putea să propună un numar de tehnocraţi într-un guvern de uniune naţională condus de Johannis. I-a spus şi că poate obţine acordul partidelor parlamentare pentru ca o guvernare Johannis să nu fie una „de serviciu”, cum îi place lui Băsescu să spună, ci să funcţioneze cel puţin până la 1 septembrie 2010.

Desigur, toate aceste propuneri au trecut pe lângă urechile preşedintelui, care avea scenariul format sau mal-format dinainte.

În fapt, după decizia lui Traian Băsescu, un lucru e limpede: în politica românească sunt două tabere – cei care îl vor pe Traian Băsescu şi cei care-l vor trimis acasă, pe mare sau oriunde altundeva, unde să nu facă rău. Cred că acest experiment va lăsa, indiferent de rezultatul lui, sechele adânci asupra sistemului democratic din România, că ne vor trebui ani buni să ne revenim după şocul politicii „aşa vrea muşchii mei”, pe care o promovează Traian Băsescu.

Reclame

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „Radicalizarea extremă a politicii româneşti

 1. De fapt, ceea ce se intampla nu e atat de negru pentru ca daca se va opta pentru un altfel de presedinte, acela, fie el Crin sau Geoana, nu va mai repeta fortarea rolului institutional al presedintelui. Tocmai astfel, nu vom mai avea emotia repetarii unui scenariu de presedinte de forta.

 2. Aya

  IN SFARSIT, COALITIA MAJORITARA SE MISCA, “TRASA DUPA SINE” DE CRIN ANTONESCU!

  In sfarsit, o stire multasteptata: Coalitia majoritara din Parlament face o miscare benefica!

  Stirea este difuzata si pe fluxul Mediafax, de unde o preiau.

  Astazi, Crin Antonescu a transmis o scrisoare presedintelui CSM, in care ii solicita sesizarea Curtii Constituţionale in legatura cu existenta unui conflict juridic, de natura constitutionala, intre Presedintie si Parlament, cu privire la procedura de investitura a Guvernului- precizeaza Mediafax.

  “”Stimate domnule preşedinte, mă adresez dumneavoastră fiindcă sunt profund îngrijorat de situaţia politică a ţării şi văd că niciunul dintre reprezentanţii autorităţilor publice care ar trebui să acţioneze responsabil, nu o fac. Având în vedere prerogativele constituţionale ce vă revin, în calitate de cetăţean şi de preşedinte al unui partid politic vă adresez rugămintea de a sesiza Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de Preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului, reglementată de art. 103 din Constituţia României”, îi scrie Antonescu preşedintelui CSM, Virgil Andreieş.

  În scrisoarea remisă agenţiei MEDIAFAX de către PNL, liderul liberal face un apel către CSM, care este garantul independenţei justiţiei, “să sesizeze arbitrul stabilit de legea fundamentală – Curtea Constituţională, pentru a da o soluţie în conformitate cu legea acestei situaţii de criză politică”, motivând că “nu poate exista independenţa justiţiei, dacă legea fundamentală în România – Constituţia – este încălcată într-un mod flagrant, şi cei responsabili refuză să acţioneze”.

  Antonescu precizează că liberalii au încredere în imparţialitatea Consiliului, reprezentanţii autorităţii judecătoreşti fiind primii care trebuie să dea dovadă de responsabilitate, pentru reintrarea în cadrele constituţionale ale statului de drept.

  Liderul PNL motivează gestul său prin faptul că există “un grav conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de Preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului, reglementată de art. 103 din Constituţia României”, menţionând că preşedintele CSM este “unul dintre titularii dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale, pentru soluţionarea unui astfel de conflict, în baza art. 146, lit. e din Constituţia României”.

  Crin Antonescu aminteşte că, în urma demiterii Guvernului Boc prin moţiunea de cenzură adoptată de Parlament în data de 13 octombrie 2009, şeful statului a iniţiat consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru. “La propunerea PNL, partidele reprezentând o majoritate absolută în Parlament – PNL, PSD, PC, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale – au înaintat preşedintelui propunerea de a-l desemna pe domnul Klaus Werner Iohannis, primarul Sibiului, drept prim-ministru desemnat. Ulterior, aceeaşi majoritate, a votat, în Parlament, o hotărâre privind susţinerea domnului Iohannis pentru funcţia de prim-ministru”, menţionează preşedintele PNL.

  El arată că, în opinia PNL, “potrivit unei interpretări logice şi teleologice, toată procedura prevăzută de art. 103 din Constituţie are drept scop învestirea unui Guvern, pentru aceasta fiind nevoie, potrivit alin. 3 al aceluiaşi articol, de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, acesta fiind şi scopul consultărilor preşedinte-partide parlamentare, prevăzut de alin. 1 al articolului 103, preşedintele trebuind să se asigure că “persoana pe care o va desemna poate să asigure guvernului său o majoritate parlamentară”.

  În opinia lui Antonescu, dacă o majoritate absolută îşi exprimă sprijinul pentru un candidat la funcţia de prim-ministru, preşedintele nu poate nesocoti, pur şi simplu, această propunere.

  Liderul PNL precizează că, în situaţia de faţă, “situaţia este şi mai gravă”, dat fiind că preşedintele a desemnat o persoană, Lucian Croitoru, care nu a fost propusă de niciunul dintre partidele parlamentare care au participat la consultări.

  Menţionând că lista Guvernului şi programul de guvernare propuse de Lucian Croitoru au fost respinse prin votul Parlamentului, în 4 noiembrie, Antonescu menţionează că, din nou, consultările iniţiate de preşedintele României “au fost derulate cu încălcarea prevederilor constituţionale”. “Din nou, o majoritate parlamentară şi-a exprimat susţinerea pentru domnul Klaus Iohannis. Din nou, preşedintele a ignorat această realitate politică. Din nou, preşedintele a desemnat o persoană care nu fusese propusă de nici unul dintre partidele şi grupurile parlamentare prezente la consultări, în persoana domnului Liviu Negoiţă”, arată Crin Antonescu.

  În opinia sa, în cadrul fiecărei desemnări, “preşedintele a acţionat în mod discreţionar, ignorând opinia majorităţii forţelor politice reprezentate în Parlament”, iar propunerile sale concrete nu au fost prezentate partidelor în cadrul procedurii de consultare, ci ulterior, prin intermediul mass-media.

  “Ne adresăm prin intermediul prezentei, singurei instituţii din sfera autorităţii judecătoreşti, care are mijloacele legale de a acţiona, pentru a da o rezolvare constituţională acestei crize politice create de preşedintele României. Ne adresăm dumneavoastră, în lipsa unei reacţii în acest sens din partea celorlalte autorităţi publice care, potrivit art. 146, lit. e din Constituţia României, ar putea sesiza Curtea Constituţională, pentru a decide asupra prezentului conflict de natură constituţională”, adaugă preşedintele PNL.

  El arată că, din păcate, din motive diverse, legate de campania electorală sau de calcule politicianiste, înguste, reprezentanţii esenţialmente temporari ai acelor funcţii de demnitate publică – preşedintele României – Traian Băsescu, preşedintele Senatului – Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor – Roberta Anastase, primul-ministru demis – Emil Boc – nu doresc rezolvarea actualei crize politice şi învestirea unui Guvern de specialişti condus de un prim-ministru independent, un Guvern solid şi profesionist, care să dea ţării un buget pentru anul viitor şi să fie un interlocutor credibil în raport cu instituţiile financiare internaţionale.

  “Având în vedere prerogativele constituţionale ce vă revin în temeiul art. 146 lit. e din Constituţie, în calitate de cetăţean şi de preşedinte al unui partid politic ce are drept misiune definitorie promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a ordinii de drept şi a democraţiei constituţionale, vă adresez rugămintea de a sesiza Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului, reglementată de art. 103 din Constituţia României”, precizează Crin Antonescu în finalul scrisorii transmise preşedintelui CSM.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s