Mircea Geoana, cat costa o poza cu Putin?

Nu am nici un fel de sentiment anti-rusesc şi cred că rusofobia, care domină încă anumite straturi ale societăţii româneşti, nu ar trebui speculata în campania electorală. Dimpotrivă, în varii calităţi pe care le-am avut de-a lungul timpului, inclusiv atunci când acţionam în calitate de membru al Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru spaţiul fostului CSI, am pledat pentru raporturi normale şi consolidate între România şi Federaţia Rusă.

De aceea, nu privesc vizita lui Mircea Geoană la Moscova prin perspectiva relaţiei bilaterale dintre cele două state, ci prin perspectiva atitudinii pe care trebuie să o aibă un om politic care este Preşedintele Senatului României, a doua funcţie ca importanţă din ţară. Mi se pare că, datorită mult mediatizatului caz Hayssam, dar şi datorită unor interese politice evidente, presa a trecut cu mult prea multă uşurinţă peste explicaţiile confuze date de Mircea Geoană cu privire la prezenţa sa incognito la Moscova.

Câteva lucruri se cer lămurite.

1. Mircea Geoană spune că a fost o vizită neoficială, aşa cum a mai făcut în calitate de „soldăţel” al interesului naţional. N-a fost vorba de o vizită neoficială, ci de o vizită secretă. Vizite neoficiale, de pildă, efectuează în mod regulat în România şi preşedintele Ungariei, primul-ministru sau preşedintele Parlamentului ţării vecine, mergând la Balvanyos, la şcoli de vară, la evenimente religioase…Aceste vizite sunt, într-adevăr neoficiale, dar opinia publică are cunoştinţă de ele. O vizită neoficială a făcut Adrian Năstase, premier la vremea respectivă, la invitaţia lui Berlusconi, cu care ocazie au făcut o plimbare cu iahtul şi s-a consumat episodul îngheţatei, dar opinia publică a ştiut de ea. În cazul deplasării lui Mircea Geoană la Moscova ne-au trebuit 5 luni şi o dezvăluire de presă ca să aflăm de existenţa ei.

2. În continuare nu înţeleg de ce Mircea Geoană a preferat o asemenea vizită secretă când, potrivit informaţiilor pe care le am şi cred că sunt corecte, o întâlnire oficială cu omologul său Serghei Mironov, Preşedintele Consiliului Federaţiei (Senatul Rusiei) era posibilă şi chiar planificată pentru prima jumătate a acestui an. Aceleaşi informaţii îmi spun – şi aici e o posibilă explicaţie – că Mircea Geoană a condiţionat efectuarea acestei vizite la Moscova de o întâlnire pentru o poză cu Vladimir Putin, întâlnire care nu i-a putut fi garantată pe canale diplomatice. Fapt pentru care Preşedintele Senatului României a amânat intrevederea  bilaterala. E adevarat?

Nu-i o premieră în goana lui Mircea Geoană după poze şi legitimitate internaţională. Cam în aceeaşi perioadă el şi-a contramandat participarea la Potsdam, unde se reuneau liderii social-democraţi din Europa Centrală şi de Est cu şefii social-democraţiei germane, pentru că nimeni nu-i garantase (culmea!) că ar putea avea o întâlnire cu Angela Merkel. Desigur, cererea adresată social-democraţilor germani să-i aranjeze o întâlnire cu crestin democrata Angela Merkel a produs o mare „satisfacţie”…

Deci, revenind la speţa noastră, Mircea Geoană nu avea nevoie de vreun Golovin sau de vreo firmă de consultanţă din arealul Kremlinului pentru a-şi aranja o vizită bilaterală. Desigur, dacă scopul acestei vizite ar fi fost, cum spune el acum, „normalizarea” relaţiilor cu Federaţia Rusă şi nu doar o simplă poză cu Putin…

3. În declaraţia prin care încearcă să treacă cu uşurinţă peste acest incident, Mircea Geoană vorbeşte în termeni vagi despre restabilirea unei relaţii care a fost „congelată” de către preşedintele Băsescu. Nu ne spune nici cu cine a discutat, nici care au fost subiectele de pe agendă. Vă reamintesc că vizita a avut loc într-o perioadă în care expulzarea a trei diplomaţi de la Ambasada Federatiei Ruse a tensionat serios raporturile dintre cele două state…Oare o fi fost şi acesta un subiect în discuţiile purtate cu Golovin şi cu „consilierul consilierului consilierului” preşedintelui rus Medvedev.

Una peste alta, eu nu cred că Mircea Geoană murea brusc de dragul relaţiei bilaterale. Dacă ea l-ar fi preocupat, ar fi mers pe calea oficială a unui dialog cu omologul său Serghei Mironov, care, de altfel, era îndatorat pentru că partidul său satelit al Kremlinului (varianta de stânga şi tolerată a partidului puterii) a intrat în Internaţionala Socialistă inclusiv cu sprijinul PSD-ului. De fapt, pe Mircea Geoană îl preocupa poza cu Putin.

Probabil că nişte şmecheri, pe care îi putem intui, i-au băgat în cap că, pe diverse filiere obscure de afaceri şi informaţionale, ar putea s-o obţină. Ce a promis Mircea Geoană în schimbul pozei nu ştiu. Mi-e şi teamă să mă gândesc. Din fericire însă poza nu s-a făcut. Probabil că administraţia rusească a fost mai înţeleaptă şi a văzut cu cine are de-a face.

Reclame

9 comentarii

Din categoria Uncategorized

9 răspunsuri la „Mircea Geoana, cat costa o poza cu Putin?

 1. maca

  D-l Basescu l-a acuzat pe Mircea Geoana ca ar fi fost/este taranist. Cred ca e ceva mult mai rau.

 2. rozeus

  Da, decat o poza cu Putin mai bine una cu Bercea Mondialu, presedinte si el.

  • Adevarul e ca… da, mai bine o poza cu Bercea Mondialu. Macar nu te faci de mandra minune decat in tara. (Sigur, vorbind in general, ca in particular, pe cazul Basescu, cred ca avem de povestit lucruri si mai grave despre relatia cu prietenii rusi.)

 3. maca

  @rozeus
  scuzati-mi nestiinta, al cui presedinte este Bercea Mondialul? Parca era vicepresedinte la PD-L, a devenit presedintele PD-L intre timp ? 😀

  • maca

   Daca-l mai critici mult pe d-l Geoana inseamna ca mai doresti o portie de 5 ani Basescu, cu parlament mini, uni, etc poate deloc. Dvs credeti ca psd-ist voteaza Crin ?

 4. „În cazul deplasării lui Mircea Geoană la Moscova ne-au trebuit 5 luni şi o dezvăluire de presă ca să aflăm de existenţa ei.”

  Si chiar si in momentul in care s-a aflat, in prima faza au iesit sa minta ca porcii Hrebenciuc si Gusa, dupa care, dat fiind ca Diaconescu a confirmat existenta vizitei, imbecilul de Gusa a iesit din nou pe interval sa-si remodeleze declaratia.

 5. rozeus

  Daca Base nu insista sa dea rusilor de la ALRO curent ieftin, consumatorul ordinar platea factura cu 25% mai putin. Puţin, nu Putin. Deci în problema intereselor ruseşti, nu cred că Geoană este peste Băse. A se vedea şi ce zice presa ucraineana despre interesele ruso-băsesce şi contactele emisarilor lor. Kievul nu era prea fericit.

 6. rozeus

  @maca
  Bercea este omolog…adica e presedintele international al rromilor. La PDL se vor desfiinta functiile de acum, urmand a se implementa o structura compusa din imparat, imparateasa, rege international si presedinte international.

 7. catalin

  Salut,
  Ma ingrijoreaza evolutia uluitoare a domnului Mihalache. Nu stiu daca acest post va fi aprobat sau nu. Conteaza mai putin. Ce are cu adevarat relevanta pentru cei care monitorizeaza comunicarea candidatului Crin Antonescu? Matricea politica la care se raporteaza distinsul domn Mihalache. Este neclara, imatur definita si genereaza circumspectie. Restul sunt povesti si kilograme intregi de oportunism. Sa aveti o zi buna.
  PS. Cine intelege, stie ce vreau sa spun. Nu asa dori sa-i vars, in aceste zile, domnului Mihalache, ciorba pe cravata.
  Poate, dupa 7 decembrie. Sa aveti o zi buna in continuare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s