Protestul intelectualilor de decor ai PDL

Cristian Preda a publicat pe blogul lui personal un comentariu destul de acid privind desemnarea lui Honorius, Onorel Prigoană drept candidat pentru Colegiul 1. Şi Sever Voinescu părea destul de nervos în legătură cu acest subiect. Chiar dacă astăzi am văzut că a dat un pas înapoi, explicând cum îl susţine el pe tânărul Onorel, dar discutând în linii generale despre „politica de cadre” a PDL.

Într-un fel eu îi înţeleg pe amândoi, după cum pot să înţeleg şi dezamăgirea Alinei Mungiu Pippidi. Pentru „vitrină”, ei au fost buni la un anumit moment. Trebuiau să dea o anumită „glazură” intelectuală constructului politic numit PDL. Pe Cristian Preda nu-l cunosc foarte bine. I-am citit câteva cărţi şi pot să spun că-i port un anumit respect intelectual. Mi-a plăcut că atunci când se punea problema formării guvernului după alegerile prezidenţiale a spus public, într-o emisiune cu mine la Realitatea TV, că preferă o coaliţie PDL-PNL şi nu o guvernare bazată pe sprijinul „independenţilor” lui Oprea.

Pe Sever Voinescu îl ştiu din facultate, era cu vreo doi ani mai mare ca mine şi am avut ocazia să discutăm mai mult timp pe atunci. Nu e un tip tâmpit, chiar dacă înregimentarea în PDL pare să-l fi spălat pe creier şi pe el.

Eu cred că toţi aceşti băieţi şi fete, chemaţi să construiască „glazura” intelectuală pe tortul PDL-ist, încep să-şi dea seama încet – încet de rolul de figuranţi pe care ei îl joacă. Sigur, pe baze de sinecure bine plătite, în Parlamentul României sau în Parlamentul European. N-au ei nici un cuvânt de spus în politica PDL-ului. Acolo e vorba de bani, de găşti de şmecheri puternici, de Cocoş, de Udrea, de finanţiştii mai consacraţi gen Berceanu sau Videanu.

Încet, încet, îşi vor fi dat şi ei seama, că se cheamă Cristian Preda sau Sever Voinescu, că sunt figuranţi într-o scenă care se joacă pe bani mulţi.

Alina Mungiu a fost mai deşteaptă, şi-a dat seama mai devreme…

Anunțuri

13 comentarii

Din categoria Uncategorized

13 răspunsuri la „Protestul intelectualilor de decor ai PDL

 1. Si eu ii numisem „intelectuali de vitrina” iar protestul lor e bineinteles tot de decor. Preda nu scoate un cuvant daca nu are biletelul cu textul in buzunar, de la Basescu.

 2. Probabil că sunt indignaţi doar pentru a păstra o parte de electorat. În fine, prezenţele lui Băsescu la ZeroTV nu pare să le producă nicio „erecţie” intelectuală!

 3. Da, au fost multi votanti nemultumiti pe cand cu prima lista de ministri, apoi au observat ca la liberali e totul mult mai transparent si o comunicare mult mai buna.

 4. Și totuși, Prigonel are o calitate: e mai bun a Eba, și are și bani proprii, nu luați din neant. Bine, de la sectorul 3… adică e clar. Eba se știe de a avut banii? Numai zic de faptul că Eba reprezintă România, Prigonel doar un colegiu in Parlament, care oricum se știe că e răul întruchipat al țării. Și să nu uit: a avut și girocopter. Și îi mulțumesc pentru asta, că înainte nu știam ce e acela un girocopter…
  Vă mărturisesc că sunt unul dintre privilegiații care voi vota pe 17 ianuarie. Yaaaaaaay!

 5. Statutul de intelectual nu este deloc un certificat de moralitate.
  Cateva exemple:
  Mihail Sadoveanu, C.I.Parhon, Grigore Moisil, George Calinescu.
  In situatii similare celei din 1946 se vor gasi intotdeauna un grup de „intelectuali progresisti”.
  Specia asta a intelectualilor e mult mai inclinata spre prostitutie decat suntem obisnuiti sa credem.
  Ma felicit ca nu socoteste nimeni in tagma asta.

 6. erata:
  „ca nu MA socoteste imeni in tagma asta”

 7. foarte bine ai punctat. Dar eu nu am aceiasi parere despre cei doi…in lumea francofoniei Cristian Preda era considerat prostul casei, iar la PNTCD Sever Voinescu se intretinea cu portarul. Nimeni nu-i lua povestile in serios.

 8. MARIN

  Stimate Domnule MIHALACHE,
  Ati sesizat forte bine chestiunea cun „inregimentarea” in PDL.
  De aceea in acest partid se aplica urmatoarea teorie a dreptatii:
  ART.1-BOC are dreptate!
  ART.2-BOC are intotdeauna dreptate!
  ART.3-Cand BOC nu are dreptate, se aplica prevederile ART.1 si 2!

 9. Aveti pe blogul meu un comentariu mult mai interesant (scuzati lipsa de modestie) despre Prigonel si candidatura la colegiul 1.

  arteonblog.wordpress.com

 10. Carmen

  Cristian Preda: Ideolog-şef este cel care acum 5 luni era ideolog-şef la PSD. Ludovic Orban: Lăsaţi-o cu ideologul-şef. V-am explicat că domnul Mihalache a fost pe partea de comunicare în echipa prezidenţială. N-are nicio legătură cu PNL în momentul de faţă. Dar nu era vorba de rebrenduire, era vorba de mari caractere.

 11. dmihalache

  @carmen. Am citit, stiam, ce vrei sa-ti spun. O sa capete un raspuns de la cine trebuie…
  @codrin scutaru. Am sa-ti raspund maine mai elaborat un pic. Merci de leapsa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s