Congresul PSD. Să mai sistematizăm o dată (I)

Nu ştiu cât de fericită sau de nefericită a fost încercarea mea de ieri de a posta pe blog o emisiune întreagă de analiză. Nu ştiu câţi dintre voi vor fi avut cu adevărat răbdarea să urmărească înregistrarea de mai jos. De aceea, simt nevoia de a sistematiza la rece câteva dintre concluziile mele după congresul PSD.

Congresul mizeriei iesite de sub pres

Ceea ce s-a întâmplat la Romexpo nu a fost expresia unei crize de conjunctură. A fost într-un fel apogeul unei crize de structură a PSD, o răbufnire violentă a tuturor mizeriilor care s-au adunat sub preş, a conflictelor mereu amânate şi nerezolvate datorită imperativului unităţii partidului, a compromisurilor, înţelegerilor obscure, promisiunilor făcute, dar neonorate. PSD a încercat mereu să escamoteze aceste fenomene care s-au adunat în timp şi au crescut ca intensitate. Momentul deconturilor a fost întotdeauna amânat, pentru că veneau alegerile. Aparenţa unităţii, sub iminenţa unui scrutin sau altul, trebuia salvată. „Nu e momentul acum!” a fost, timp de mai mulţi ani, fraza cel mai des uzitată de liderii PSD. Ba veneau alegerile europene din 2007, ba veneau localele, ba veneau alegerile parlamentare, ba cele prezidenţiale.
Teama de scindare şi dorinţa de a ajunge la putere au funcţionat ca factori inhibatori ai oricărei dezbateri autentice, până când ea a devenit imposibilă în forme civilizate.

Solutia de conjunctura Victor Ponta

Victor Ponta a apărut în acest context mai degrabă ca o soluţie de conjunctură şi de avarie, în condiţiile în care Adrian Năstase, care ar fi putut gestiona mai organizat partidul în următorii 2 ani, n-a avut curajul să candideze. Cristian Diaconescu nu era o formulă, neavând suficientă aderenţă în rândul celor delegaţi la congres. Imaginea lui Miron Mitrea era grevată de speculaţiile privind posibilele sale înţelegeri cu Palatul Cotroceni.

În acest context a apărut candidatura lui Victor Ponta, în care fiecare dintre taberele angajate în conflictul intern şi-au proiectat aspiraţiile si revansele proprii. Adrian Năstase a crezut şi crede încă, probabil, că îi va fi un discipol fidel. Că se înşeală, asta e cu totul altă poveste.

Nu exclud ca nici „cotroceniştii” să-şi fi pus oarecare speranţe într-o preşedinţie Ponta. De departe mai prieten cu Elena Udrea decât cu liberalii.

Îndepărtarea lui Mircea Geoană a constituit factorul unificator al tuturor acestor interese divergente. Va fi însa Victor Ponta un lider unificator? Pentru că ceea ce a lipsit PSD-ului în ultimii 5 ani a fost în primul rând un leadership de tip unificator, aşa cum l-au exercitat Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Un leadership în spatele căruia să se aşeze toate fracţiunile în scopul cuceririi şi exercitării puterii.

Mari oameni. Mari caractere

Congresul PSD a oferit cunoscătorilor şi un degradant spectacol al caracterelor. Ceea ce pe mine m-a şocat în noaptea aceea, şi o spun aşa, şi cu un fel de regret când mă uit la politică în general şi la PSD în special, am văzut oameni şi m-am întrebat chiar în noaptea aceea, până unde poate ajunge politica românească în limita inferioară a prostituţiei. Pentru că am văzut oameni – şi nu vreau să dau nume – , despre care ştiu că la un moment dat erau slujitori devotaţi ai lui Adrian Năstase, care după ce a venit Mircea Geoană au avut grijă numai să devina slujitori devotaţi ai lui Geoană şi care rosteau cu gura plină formula magică – ,,domnul preşedinte vrea şi domnul preşedinte spune” – şi care, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe diverse posturi de televiziuni de ştiri, se bucurau şi aşteptau cu sufletul la gură victoria lui V. Ponta.

6 comentarii

Din categoria Uncategorized

6 răspunsuri la „Congresul PSD. Să mai sistematizăm o dată (I)

 1. hai ca asteptam congresul PNL 😉

 2. nicolaie

  Stimate conational.Cred ca nu ai capacitatea de sinteza completa.Nu poti intelege,dca nu ai patruns in sistem.Adica, daca nu ai permis de conducere auto, nu ve-i intelege,ce inseamna un detector radar.Alfabetul politicii,pleaca din familie.Regulile sunt aceleasi de mii de ani.La ce,te astepta-i?Pentru mine,totul decurge,perfect natural si logic.”Curvele” se miros,fraierii se exploateaza. Bafta!

 3. Cristian Diaconeasa

  Nu este nimic nou. Asa e cand pierzi. S-ar fi intamplat la fel indiferent de partid sau de lider.

 4. MARIN

  Nu cred ca este principial si etic sa ne erijam in analisti ai altora atat timp cat NOI AVEM PROBLEME in preajma Congresului

 5. @Dane,
  Nu te critic, nu te laud pentru analiză; nu-i chiar cine ştie ce descoperire…
  Doar la ultimul punct, ăla cu caracterele, pot să dau un exemplu care mă doare!?Nu-l spun, da’l ştim amândoi…

 6. Gina

  Nu stiu daca o prietenie intre doi oameni ar afecta in vre un fel munca vre unuia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s