Congresul PSD. Să mai sistematizăm o dată (II)

Cooperativa a funcţionat. Mai puţin în ceea ce-l priveşte pe Mircea Geoană

Cooperativa pe care Mircea Geoană a construit-o pentru alegerea lui, probabil cu interesul şi sprijinul neprecupeţit al domnului Vanghelie, n-a funcţionat la randament maxim în ceea ce priveşte chiar alegerea lui Mircea Geoană, în schimb a funcţionat la un randament mult mai bun în ceea ce priveşte alegerea vicepreşedinţilor.

Pentru că altfel, nu pot să-mi explic cum un lider cunoscut ca Adrian Severin a luat mai puţine voturi decât domnii Câlea, Prioteasa sau decât Rodica Nassar. Nu ştiu dacă a auzit cineva de domnul Câlea. Este preşedintele Consiliului Judetean Vâlcea, probabil că e cunoscut pe plan local, dar nu cred că vreun ziarist din Bucureşti sau publicul pesedist îl localizează dincolo de graniţele judeţului Vâlcea ca vreo mare personalitate naţională.

Cred că pe lista de vicepreşedinţi au mai scăpat câţiva, care nu erau pe formula convenită la Braşov. A scăpat Adrian Severin prin sita cooperativei, a scăpat Titus Corlăţean, o surpriză plăcută şi cred că lista s-ar cam opri pe aici.

Lista asumată vs. listuţele din sală

Modul de alegere a vicepreşedinţilor PSD e instructiv şi pentru noi, pentru liberali. Asta apropo şi de dezbaterea care există in aceste zile in PNL – lista închisă a unui lider vs. vot uninominal cum spun unii. Se vede, totuşi, şi dezavantajul acestui pseudo-vot uninominal pentru că, de fapt, nu e vorba de liste care se prezintă la vedere în susţinerea unui lider şi a programului său, ci e vorba de liste care circulă prin sală ca rezultat al unor discuţii şi tranzacţii prin restaurante.

Practic, tot de un vot de listă avem parte, chiar dacă el este aparent justificat, legitimat prin, să spunem, democraţie, dreptul fiecăruia de a candida.

Ne putem întreba ce e mai corect din punct de vedere politic. O moţiune cu un lider şi o echipă, ceea ce înseamnă opţiuni de sprijin asumate sau un sistem care mimează procedura democratică, având în spate de fapt tranzacţii între diversele filiale.

Revin la nişte nume care în sine sunt foarte onorabile, gen Câlea sau Prioteasa. Vi se par ele cele mai reprezentative pentru PSD? Iar din punct de vedere funcţional s-a născut întrebarea firească cum va lucra Victor Ponta cu o echipă care a fost construită pentru Mircea Geoană? Cum va lucra noul preşedinte al PSD cu o echipă ce are grave dezechilibre din punct de vedere al reprezentării teritoriale, dar şi al ariilor de competenţă? PSD are doi vicepreşedinţi din Bucureşti, doi din Oltenia şi niciunul din Transilvania, decât dacă-l numără în mod artificial pe marele om politic Constantin Niţă, născut pe undeva prin Moldova. Iată că acum, după votul de cooperativă din congres, vor fi siliţi să opereze corecţii în ceea ce priveşte numirea secretarilor executivi şi şefii de departamente.

Moştenirea lui Mircea Geoană

Desigur, alegerea lui Victor Ponta a generat o oarecare emulaţie şi entuziasm, chiar un anumit orizont de speranţă pentru un PSD aflat în degringoladă după iesirea de la guvernare si pierderea alegerilor prezidenţiale. Dar pasivul pe care-l preia Victor Ponta nu e deloc mic.

Nu cred sa fi existat de la spargerea FSN-ului vreun Congres cu mai multa incarcatura conflictuală decat acesta; chiar nici acela în care Ion Iliescu a pierdut preşedinţia n-a atât de tensionat, iar partidul n-a fost atât de scindat în opţiunea pro sau contra unui lider. În al doilea rând, PSD-ul a iesit din aceste alegeri prezidentiale, in principal datorita lui Mircea Geoana, infrant si nu numai ca infrant, dar dus in derizoriu, ceea ce in 2005 nu se intamplase. Povestea cu vrajitoarele care aruncau apa sfintita peste delegaţii de la congres este emblematică.

Toate aceste lucruri au conturat o imagine destul de neplacuta a partidului, care nu va fi stearsa pur si simplu prin alegerea lui Ponta.

Dupa parerea mea, chestiunea cu flacara violet va ramane ca o amprenta a culmilor penibilului politic. Pe de alta parte, există si o acumulare de probleme structurale, pe care noul preşedinte al PSD trebuie sa o gestioneze; povestea cu baronii si presiunea externa asupra PSD-ului va fi in continuare destul de mare. Plecarile, dezertarile, hemoragia interna va continua.

Sigur, Ponta are avantajul tinereţii şi al unei personalităţi destul de bine conturate, dar ghemul de probleme pe care-l moşteneşte este atât de complicat încât dacă începe să tragă de un fir riscă să deşire tot puloverul roşu al PSD-ului. Iar dacă începe cu auditul financiar de care am auzit ieri la televizor, viitorul nu sună bine deloc.

Anunțuri

2 comentarii

Din categoria Uncategorized

2 răspunsuri la „Congresul PSD. Să mai sistematizăm o dată (II)

  1. Lucian

    Sunt indingnat acum de ceea ce se intimpla in parlamentul Romaniei si asta ar trebui sa ingrijoreze pe toti cetatenii Romaniei. Fortarea lui Mircea Geoana sa plece din functia de sef al senatului va slabi si mai mult opozitia care si asa e firava. Nu ma doare de PSD. Ma doare in schimb de PNL care odata ramas singur sa faca opozitie nu va putea sa isi impuna nici un obiectiv in urmatorii 3 ani.Trist dar adevarat. Cind PSD avea o majoritate in parlament nu au votat o lege impotriva traseismului politic. Acum insa vor suferi cu toti.

  2. Intr-adevar, inspaimantator mi s-a parut si mie ca un om ca Adrian Severin abia a prins ultimul loc. Arata ceva asta despre cum e evaluata competenta atunci cand vine vorba de conducerea partidelor. Totusi nu inteleg de ce vorbiti de PSD atunci cand maine-poimaine aveti congrese in ograda proprie. Mai bine spuneati mai direct treaba cu listele si nu atat de straveziu prin comparatie cu altii …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s