Congresul a trecut. Ce se intampla mai departe?

Congresul Partidului National Liberal s-a incheiat. Daca punem la socoteala si Delegatia Permanenta desfasurata joi, au fost 3 zile destul de obositoare. Dar nu neaparat atat de spectaculoase pe cat si le-ar fi dorit presa. Scorul inregistrat atat pentru modificarea statutului, cat si pentru motiunea Antonescu a fost in parametrii previzibili.

Cateva observatii: si eu cred, la randul meu, ca Ludovic Orban mai degraba a parazitat mediatic Congresul prin amplificarea dezbaterii asupra mecanismului de alegere a Biroului Politic Central. Chiar daca unii vor spune ca a fost sarea si piperul. Practic, ceea ce ar fi trebuit sa fie o discutie asupra liniei strategice de urmat, asupra optiunilor doctrinare fundamentale si a raporturilor cu celelate forte politice s-a estompat din cauza tevaturii in jurul modificarilor la Statut. Mai mult decat atat, iata, prin reactia lui Victor Ponta, am deschis si un unghi de atac PSD-ului, alimentand noi insine tema caracterului nedemocratic al partidului nostru. De parca votul pe cooperative si listute din congresul PSD-ului ar fi fost vreun mare exercitiu de democratie interna.

Dincolo de interpretarile asupra congresului, el a consacrat o enorma responsabilitate si a lui Crin Antonescu si a echipei, privind ceea ce se va intampla in continuare. Altfel, riscam ca toata actiunea politica ce a culminat cu evenimentul de saptamana trecuta sa ramana un simplu „tigru de hartie”. Vad aici cateva orientari strategice care trebuie puse in practica cu rapiditate pentru ca 1000 de zile nu e un interval de timp chiar atat de confortabil cum pare la prima vedere.

In primul rand, reconstructia organizatorica a PNL – de la Secretariatul General si pana la filialele vulnerabile – trebuie sa inceapa imediat. Si fara compromisuri sau cu minime compromisuri posibile. Aici nu se mai poate juca in logica „sa mai vedem, sa ma amanam,” „merge si asa,” „sa nu deranjam.” Organizarea, mecanismele pe verticala, gradul de acoperire a teritoriului au reprezentat principalul handicap al PNL în competitia prezidentiala. Trecerea la un management profesionist este prioritatea numarul unu.

In al doilea rand, trebuie definitivat urgent un set de idei si politici economice si sociale pe care PNL trebuie sa le sustina in perioada urmatoare. Sentimentul meu este ca fenomenele de criza economica si sociala se vor adanci si vor conduce la o erodare rapida a guvernarii, poate chiar la tulburari sociale. Astazi pleaca 4000 de oameni din Caile Ferate Romane, restul pana la 10.000 vor fi disponibilizati pana in aprilie. Tot astazi, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare ne spune, prin vocea economistului sau sef, ca Romania a luat de pomana banii de la FMI, ca efectul lor in economie este neglijabil. In acest context, toata turbulenta de pe scena politica, cu congrese, plecari de parlamentari, inlocuirea lui Geoana de la presedintia Senatului va deveni treptat irelevanta pentru populatie, chiar daca acum e o perdea de fum convenabila. In fata escaladarii crizei, PNL trebuie sa vina cu solutii concrete si mai ales realiste. Daca liberalii nu vor fi convingatori, atunci este posibil ca valul de nemultumiri populare sa fie capitalizat mai degraba la stanga decat in favoarea noastra.

In al treilea rand, elementul de competenta si innoire trebuie sa devina mai vizibil in configurarea celorlalte structuri de decizie, influenta si actiune politica. Compunerea Biroului Politic Central de pe lista lui Crin Antonescu a avut logica ei, o logica de unificare si reprezentare. Echipa Antonescu a tinut cont de criterii de validare populara (primari de mari orase, presedinti de consilii judetene), precum si de nevoia includerii in conducere a personalitatilor reprezentative pentru PNL. Cand va fi insa vorba de „guvernul din umbra”, departamente, comisii, alte structuri, este nevoie de sange proaspat si competent, de un semnal puternic de deschidere. Acest lucru vor trebui sa-l inteleaga si cei care, odata instalati in Biroul Politic Central, se viseaza si ministri din umbra, si sefi de departamente sau de comisii de specialitate. Daca vom fi tot noi cu noi, n-am rezolvat nimic cu congresul.

PS. M-au criticat unii prieteni ca in postarea precedenta am scris ca optiunea deschisa a lui Viorel Catarama pentru a merge alaturi de PDL e mai cinstita decat discutia despre democratia interna si statut. Ei au dreptate si eu am gresit, crezand ca Viorel Catarama va veni si-si va sustine aceasta optiune in congres. De fapt, aducand discutia despre datoriile partidului, Catarama nu a demonstrat decat ca e un diversionist ordinar.

Anunțuri

3 comentarii

Din categoria Uncategorized

3 răspunsuri la „Congresul a trecut. Ce se intampla mai departe?

 1. BoicuAlin

  Nu am experienţă în managementul organizaţiilor politice.
  Cu această rezervă aş începe prin a spune că managementul este doar un aspect.
  Trebuie re-creată o Organizaţie vie, condusă mai întâi de reguli şi apoi de oameni. Da, ca să se ajungă la asta trebuie acţionat „de sus în jos” („up-down”). Dar mare atenţie la reguli!!! Să nu creadă cineva că într-un elan clar-vizionar se pot găsi de sus în jos „regulile de succes!!!”. Trebuie generate mai întâi meta-regulile (cum ar fi noul Statut, la care – a propos – ca simplu membru n-am avut incă acces)meta-reguli generale pe baza cărora să se desfăşoare un proces de identificare a regulilor… Până şi structurarea Universului se pare că a fost „down-up” …
  Alin

 2. dragospas

  Despre ce reprezentare in teritoriu,referitor la componenta Biroului ,vorbiti ? Prin propunerea acestui Birou s-a facut o mare nedreptate oltenilor care nu au niciun reprezentant cu drept de vot.Pentru stiinta dumneavoastra Misu Voicu este din Teleorman si sta mai mult pe la Bucuresti.

 3. @Alin cu chestia asta despre sistem care functioneaza guvernat de reguli imi racesc gura inutil de 4-5 ani.
  Politicienii inca nu s-au desprins de comunism, si considera ca oamenii/activistii conduc organizatia.
  Regulile sunt considerate teorie.
  Din cauza asta avem o politica „sultanista”, condusa de sultani si „beizadele”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s