Mesajul lui Valeriu Stoica către PDL

Întotdeauna citesc cu mare atenţie ceea ce scrie Valeriu Stoica. Mi-a fost profesor şi îl respect nu doar în această calitate, ci şi pentru că îl consider ca fiind unul dintre puţinii oameni de analiză, strategie şi doctrină din spectrul politic românesc.

Valeriu Stoica a produs recent un fel de analiză pe tema dreptei româneşti. El sesizează, în mod corect, că spaţiul dreptei nu a fost încă adjudecat de democrat-liberali şi că în această zonă competiţia se poartă între PNL şi PDL. Cred că profesorul Stoica a citit cu mai multă atenţie „Moţiunea Crin Antonescu” decât au făcut-o mulţi liberali. Din unghiul său de vedere, propunerile profesorului Valeriu Stoica mi se par interesante şi judicioase.

După cum însă cred că materialul lui Valeriu Stoica e nu atât un mesaj către exterior, ci mai degrabă către interiorul PDL. El ar putea fi rezumat astfel: „Băieţi, aveţi nevoie de noi, de foştii liberali, ca să vă bateţi cu PNL-ul!” Mai multe semnale indică faptul că la viitorul congres al PDL foştii liberali nu se vor simţi prea bine sau, cu alte cuvinte, că ei vor fi raşchetaţi din toate funcţiile din partid. Probabil că analiza lui Valeriu Stoica ar vrea să preîntâmpine cumva acest lucru.

Într-un fel, înţeleg preocuparea lui Valeriu Stoica. Într-un partid al banilor, manelelor, şmenurilor, el rămâne un doctrinar singular. Dar asta este calea pe care a ales-o el însuşi.

Anunțuri

5 comentarii

Din categoria Uncategorized

5 răspunsuri la „Mesajul lui Valeriu Stoica către PDL

 1. Paradoxul face sa am o raportare „amestecata” fata de Valeriu Stoica, pe care il cunosc, destul de bine as spune, dar de care ma despart acum multe lucruri. Valeriu Stoica a fost primul din PNL (pe atunci era primvicepresedinte) care „m-a vazut”. Aveam vreo 19 ani, eram studenta si am avut ocazia sa stau de vorba cu el. Pot sa spun ca am primit aprecierea si recunoasterea lui, ca intotdeauna usa lui a fost deschisa pentru mine si ca am purtat conversatii extrem de interesante, multe contradictorii, pe teme doctrinare si politice si fara sa-l deranjeze polemicile. Ceea ce nu e deloc putin lucru nici acum, daramite atunci, cand eram o tanara studenta.
  Incerc inca un sentiment de regret fata de alegerile pe care Valeriu Stoica le-a facut, cu care n-am fost de acord si pe care nu le-am impartasit.
  Il respect pentru raportarea la mine, dar cred ca a facut o greseala, ca locul lui nu era la PDL. Dar, din pacate sau din fericire, fiecare este responsabil de alegeri pe care le face in viata. Valeriu Stoica putea juca alt rol, chiar in PNL, dar a ales calea cea „marunta”, de „slujitor” al lui Basescu, lucru pe care, sincer, mi-e greu sa-l inteleg.
  Cat despre competitia pe partea dreapta, am citit si eu documentul lui Valeriu Stoica si cred ca este construit pe premise gresite. Cum ar fi aceea ca PDL ar fi dispus sa-si asume ca obiectiv „inlaturarea dominatiei plutocratiei si instaurarea unei guvernari in interesul cetateanului”, cand PDL reprezinta tocmai dominatia plutocratiei si instituirea unor mecanisme clientelare, care nu au nimic de-a face cu interesul cetateanului.
  In rest, cred ca miza acestui document este una interna, de care Basescu nu va tine insa cont.

 2. Valeriu Stoica nu este si nu a fost, cred, niciodata, un liberal autentic, poate un libertarian, dar nici asa nu merge. Din punctul meu de vedere, omul are o singura dogma, bipartidismul, ignorand in mod vadit ca o asemenea optiune restrange foarte mult caracterul democratic al unei societati, libertatea de alegere a cetatenilor. Nici bipartidismul si nici macar monopartidismul nu garanteaza eliminarea „contradictiilor antagonice”, cum le denumeau comunistii, din societate, dar arunca o „cortina” asupra acestora si le muta, de la nivelul interpartinic, la cel intrapartinic, ceea ce este catastrofal din punct de vedere democratic.
  Din „invataturile” lui Valeriu Stoica trebuie ales doar ceea ce este, intr-adevar, liberal si democratic.
  Cred, de asemenea, ca omul vizeaza, in special, „strategii” si nu „principii”. Focalizarea discutiei pe „strategii” este extrem de toxica pe termen lung.

 3. victorionescu

  Or sa mai ramana cativa, gen Flutur,Turcan si apropiatii lui Stolojan. cat priveste pe Valeriu Stoica, el trebuie sa mai apara din cand in cand ca s a nu uite „lumea” de el!http://victorionescu.wordpress.com/2010/03/16/discutii-despre-o-noua-constitutie/

 4. Pingback: Mesajul lui Valeriu Stoica către PDL « ALIANTA DREPTEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s