Stenogramele Voicu şi valoarea de întrebuinţare a omului politic

Aşa cum ştiam de prin oraş şi m-aşteptam, stenogramele discuţiilor lui Cătălin Voicu, prezente în dosarul incriminator şi publicate zilele trecute pe Hotnews, sunt o lectură absolut savuroasă. Pentru că ele sunt de fapt tabloul mecanismelor de construcţie statală şi politică cu care avem de-a face în România acestor ani: şmenul cu justiţia, complicitatea cu zone cel puţin dubioase ale mediului economic, care au nevoie de suport politic pentru a scăpa de dosare, argumentele de gen mafiot din interiorul partidelor.

Aş putea decupa din toată logoreea, oarecum inconştientă, a lui Cătălin Voicu, câteva fraze cheie care reflectă practicile şi mentalitatea unui sistem. De genul: „punem mâna pe Ministerul de Interne, sunt toţi ai noştri”; „da pe noi ne leagă? Nu ne leagă.”; „Am nevoie să mă susţină partidul”; „te va suna nu ştiu cine…” N-am eu chiar acum răbdare să reproduc tot ceea ce mi s-a părut ca fiind definitoriu pentru un anumit mecanism de funcţionare.

Am, după lectura acestor discuţii din catacombele mafiei, o altă înţelegere privind valoarea de întrebuinţare a omului politic în societatea românească. Pe care din informaţii şi semnale o intuiam, dar, probabil, în naivitatea mea nu vroiam s-o accept. Ea, „valoarea de întrebuinţare” nu e legată nici de convingeri, nici de prestaţie publică, nici de sprijin popular. E legată sau nu de apartenenţa la sistemul mafiot: adică dacă poţi să fi „rezolvitor”, să scapi pe unul de un dosar penal şi să-i ceri bani sau să le garantezi altora că, odată instalat într-o funcţie, vor avea imunitate absolută. Probabil că de aceea un tip ca şi Cătălin Voicu a avut loc eligibil şi în 2004 şi în 2008, iar „fraierii” ca alţii sau ca mine, care vorbeau pe la seminarii internaţionale, la televizor sau încercau să scrie texte deştepte, aveau mereu dificultăţi să-şi găsească un loc în sistemul politic.

Aşa cum am scris şi mai demult – şi din păcate stenogramele îmi confirmă – Cătălin Voicu reprezintă faţa expresivă a unui sistem hidos, a unui stat democratic care s-a construit prost, pe şmechereală, infracţionalitate şi trafic de influenţă. A unui sistem politic în care criteriile valorice au dispărut şi contează doar conivenţa cu infractorii, capacitatea de a „rezolva”, banul.

Cred că orice mişcare politică sau partid ar trebui să-şi înceapă demersul prin bătălia cu acest sistem. Dacă PNL şi Crin Antonescu vor o revoluţie a bunului-simţ, primul obiectiv este de a distruge ireversibil acest mod de funcţionare a sistemului politic.

Reclame

5 comentarii

Din categoria Uncategorized

5 răspunsuri la „Stenogramele Voicu şi valoarea de întrebuinţare a omului politic

 1. MARIN

  Stimate Domn,
  Cand aveti dreptate, AVETI !
  JOS PALARIA !

 2. vali plesca

  sigur. daca alegerile ar fi fost castigate de cel sprijinit de voi, individul in cauza ar fi acum ministru de interne. asa ca ar fi bine mai intai sa va reevaluati actiunile de pana acum ca sa faceti ceva bun pe viitor.

 3. Da, vezi să nu! Să fim idealişti, dar nu până la prostie! Aştept cu nerăbdare să văd cum îi rezovă Crin pe marii maeştri ai combinaţiilor din dotare. După care mai vorbim!

 4. Idealismul si romanul egal vax ..

  Noi o sa aveo o purificare atunci cand o sa ne vedem ceafa ..

  Ce i s-a facut lui Voicu acum i se putea face si celor din actulala putere daca iesea Geoana .. si acum il vedeam pe Vantur sau pe Udrea cu stenograme sau nusj ce .

  E un continuu circ politic si o mocirla fara scurgere ..

 5. formulaaog

  Sa inteleg ca acest Voicu e o persoana discreta 🙂 ) , zic asta ..deoarece a stat atata timp in anonimat…si brusc devine subiect foarte mediatizat…si pe ce…pe ? pe un asa zis “sistem relational”. O mica remarca, …in mai toate inregistrarile efectuate de anchetatori, se observa cuvantul “frate”…. O fi si acest Voicu un om cu sortulet… ( frate , sistem relational , discret pana la un moment dat…eu zic ca sunt destule elemente 🙂 )….Fratilorr..daca si asta e cu sortulet… …. e de rauuu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s