Pentru Valeriu Stoica şi Sever Voinescu: cu acest PDL nu se poate colabora

Văd că ambii, şi Valeriu Stoica şi Sever Voinescu, sunt angajaţi într-un „turneu ideologic” prin ţară, vorbind despre „problemele dreptei” de la noi. Sigur că nici unul nici altul nu au de gestionat mari „tunuri” sau afaceri, ca domnii Berceanu, Blaga, Videanu sau ca doamna Udrea. Ei au fost distribuiti  în rolurile mai puţin „productive” de ideologi ai dreptei.

Mai întâi Valeriu Stoica ne-a spus că pentru dreapta o soluţie pe termen lung ar fi colaborarea dintre PDL şi PNL, un „parteneriat etern” după modelul relaţiei între CDU şi CSU din Germania. Astăzi, domnul Sever Voinescu ne spune un pic mai violent, pe blogul său, că, după părerea lui, „conducerea PNL este într-un stadiu de negare isterică, infantilă, specifică momentelor posttraumatice.” Şi că „abordarea PNL pentru un dialog raţional menit să restabilească punţile şi să reconstruiască încrederea este imposibilă”. „Cât va mai dura delirul anti-Băsescu şi anti-PDL? Ce ar trebui să facem până atunci noi, cei din PDL?”- se întreabă Sever Voinescu pe blogul său.

Păi să le explicăm ce ar trebui să facă pentru ca un minim dialog să fie posibil, indiferent dacă ne place sau nu stilul politic al lui Traian Băsescu:

1. PDL trebuie să renunţe la mentalităţile şi practicile partidului-stat, pe care le-a condamnat în numeroase rânduri atunci când se afla în opoziţie, dar pe care le-a amplificat, perfecţionat şi dus pe „noi culmi” atunci când s-a instalat la putere. Adică să renunţe la şantaj, presiuni, la sufocarea oricărui mediu economic care nu-i legat în mod direct de democraţi.

2. PDL trebuie să-şi propună în mod real să construiască majorităţi parlamentare transparente, aşa cum a tot clamat în trecut. Atâta vreme cât guvernul său se sprijină pe voturile adunăturii de strânsură a domnului Oprea, nu e posibilă niciun fel de discuţie. Dacă domnului Sever Voinescu îi face plăcere să legitimeze ideologic acest tip de majoritate parlamentară, n-are decât s-o facă.

3. PDL trebuie să înţeleagă că nu poţi să numeşti încă o dată prim-ministru un domn care n-a performat. Şi că nu poţi să incluzi în guvern personaje care au fost sancţionate de forul legislativ. O fi domnul Sever Voinescu un om cu idei şi pretenţii doctrinare, dar ministrul dezvoltării şi om de influenţă nu e el, ci doamna Udrea, găsită vinovată de o Comisie a Parlamentului şi a cărei prezenţă în guvern a fost comentată negativă inclusiv de presa internaţională.

Sigur, s-ar putea spune multe despre ce ar trebui să facă PDL pentru a fi macar un partener de discutie onorabil. De pildă, să înţeleagă că statul nu se poate conduce doar prin servicii secrete, Parchet şi alte instituţii de forţă. Sau să înţeleagă că dreapta pe care o propovăduiesc amicii Valeriu Stoica şi Sever Voinescu nu poate fi doar una de export şi de vitrină, în timp ce în ţară avem de-a face cu o formaţiune non-ideologică, eventual populistă, dar la fundamentul căreia se aşează filosofia „ciordelii generalizate”.

În rest, îmi pare rău de colegii Valeriu Stoica şi Sever Voinescu, a căror inteligenţă o apreciez. Ei au fost alocaţi unei misiuni periferice în PDL.

Răspunsul pentru ei este unul singur: cu acest PDL nu se poate colabora.

Reclame

3 comentarii

Din categoria Uncategorized

3 răspunsuri la „Pentru Valeriu Stoica şi Sever Voinescu: cu acest PDL nu se poate colabora

  1. Emi

    revin si cu un exemplu de asa nu pentru un membru de partid: Monica Macovei. Ea a ajuns sa-si atace miseleste colegii de partid doar pentru a obtine o functie mai inalta in cadrul PD-L. Foarte urat. Unde este loialitatea acestei persoane si spiritul de echipa?

  2. Parafrazandu-l pe Talleyrand, as spune ca e posibila o colaborare pe termen lung, un „parteneriat etern” intre PNL si PD-L. Mai mult, intre cele doua partide trebuie sa existe o legatura puternica, precum aceea intre cal si calaret. In aceasta relatie, PNL ar putea oferi totul, cu exceptia unui singur amanunt: locul de deasupra seii. Doar atat.

  3. Pingback: Pentru Valeriu Stoica şi Sever Voinescu: cu acest PDL nu se poate colabora « ALIANTA DREPTEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s