Eterna poveste a televiziunii publice

Ieri s-a consumat în Parlament primul episod din asaltul puterii asupra Televiziunii Române, ediţia a nu ştiu câta… Spun că e o nouă ediţie pentru că am mai văzut filmul acesta şi în 1997, şi în 2005, 2207 şi în alte dăţi când schimbarea de putere sau interesele politice trebuiau să aducă după sine schimbarea componenţei Consiliului de Administraţie şi mai ales a Preşedintelui Director General. Ca de obicei, primul episod s-a împotmolit procedural. În sensul că puterea a fost neglijentă cu includerea regulamentară pe ordinea de zi a propunerii de respingere a Raportului de activitate al TVR, ceea ce ar conduce automat la demiterea Consiliului şi mai ales a Preşedintelui TVR. Pentru că în această discuţie nu Consiliul e miza, ci persoana care conduce instituţia.

Deci, oricât ar fi trâmbiţat, cu multă satisfacţie, doamna Raluca Turcan pe blogul ei că în săptămâna aceasta vom asista la sfârşitul „TVR-PSD” şi al domniei lui Alexandru Sassu, deznodământul se amână. Probabil până după Paști. Ceea ce o va priva pe doamna Turcan de un râvnit cadou.

Nu sunt eu apărătorul mandatului lui Alexandru Sassu în fruntea TVR. Departe de mine o asemenea intenţie. N-am sentimentul că a fost neapărat un bun manager şi poate chiar aş fi de acord cu înlocuirea lui, dacă n-aş şti că acest demers se datorează nu atât unei analize obiective, cât voinţei lui Traian Băsescu, care a declarat public că nu mai merge la TVR atâta timp cât Sassu este în fruntea acestei instituţii. Şi mai ales, nu mi-e simpatic faptul că acest demers e condus din nou de Raluca Turcan, care de prin 2005 îşi asumă rolul de „comisar politic” în materie de audiovizual public. Am încercat de-a lungul anilor un dialog cât de cât raţional cu ea. Am încercat s-o conving că trebuie construit un consens politic între putere şi opoziţie în jurul unei noi legi fundamentale a radioului şi televiziunii publice. Nu ai cu cine vorbi, din păcate.

Dincolo de asaltul care va urma asupra Consiliului de administraţie, TVR rămâne o eternă problemă, un never ending story al tranziţiei româneşti. Dacă ne uităm la bilanţ, dincolo de fluctuaţiile pe care fiecare putere politică le-a impus asupra conducerii instituţiei, constatăm că el consacră regresul sau chiar falimentul televiziunii publice.

Câteva elemente:

Audienţele. Sigur că măsurarea audienţelor poate fi privită din mai multe unghiuri de vedere. Pe ansamblu însă, indiferent de cum citeşti audienţele (că e vorba de media pe zi, prime time sau privitori unici), TVR e în mod constant pe locurile 4-5, după ProTv, Antena 1, Acasă TV şi Prima. În ceea ce se numeşte prime time, adică orele de vârf, TVR e şi mai jos, fiind devansat, în afară de posturile menţionate mai sus, chiar şi de Kanal D. Posturile nou înfiinţate de TVR, sub domnia lui Sassu, gen TVR 3 sau Info TVR au o audienţă pur confidenţială, fiind imposibil practic de măsurat. Cu asemenea cifre nu te mai poţi gândi la TVR nici măcar ca la un instrument de propagandă politică.

Gaura financiară acumulată după mandatul lui Valentin Nicolau, care a fost de departe cel mai bun manager economic al postului public de televiziune, se cifrează astăzi la valori astronomice, undeva în jur de 50 milioane RON, adică peste 12 milioane de euro, dacă n-o fi cumva mai mult.

Restructurare în TVR nu s-a făcut. Ea rămâne o întreprindere supradimensionată, cu vreo 2900 de angajaţi în Bucureşti şi vreo 600 în studiourile teritoriale. Dintre aceştia, la ştiri lucrează doar vreo 200, la programe cam tot atât, restul fiind în marea lor majoritate personal tehnic şi administrativ.

Acestea sunt câteva elemente de bilanţ. Nu mai discutăm aici despre chestiuni colaterale, care ţin de „sifonarea” banului public prin contracte de înzestrare tehnică făcute cu „generozitate” pentru prieteni, emisiuni date altor prieteni, etc. Dacă cineva s-ar apleca cu atenţie asupra tuturor acestor lucruri, ar putea scrie, probabil, istoria unei veritabile „găuri negre” a societăţii româneşti, comparabilă ca anvergură a ciordelii cu „găurile negre” numite la vremea respectivă Sidex sau Petrom.

Nu ştiu pe cine doreşte puterea să aşeze în fruntea noului Consiliu de administraţie. Prin oraş lumea vorbeşte ori de Robert Turcescu, ori de veşnic stresata şi stresanta Rodica Culcer. Eu sper totuşi că indiferent de momentul în care va veni o asemenea schimbare, va exista suficientă înţelepciune pentru un plan autentic de restructurare a instituţiei. Şi va exista şi înţelepciune pentru elaborarea unei noi legi, care să dea un cadru actualizat şi modern instituţiilor de media publice. Desigur, un asemenea act normativ nu poate fi dat pe mâna doamnei Turcan, pentru că nu se alege nimic din el…

PS Pentru amatorii de speculaţii, ţin să precizez că acest articol nu prefaţează vreo candidatură a mea pentru CA al TVR, aşa cum am văzut că spuneau unii pe internet. Cu bilanţul TVR pe care l-am descris mai sus, cred că orice amator de CA trebuie să se gândească de două ori înainte de a accepta sau nu o candidatură.

Reclame

8 comentarii

Din categoria Uncategorized

8 răspunsuri la „Eterna poveste a televiziunii publice

 1. Alin B

  De ce nu lansăm un proiect de privatizare? Să-l „rumegăm” 1-2 ani pe internet, cineva să culeagă din când în când sugestiile de luat în seamă…
  Public. Promovat în mod repetat. PROIECT DE LEGE supus voluntar dezbaterii publice.
  Ar putea veni din public sugestii de tipul: „cumpărătorul TVR este obligat ca minim 8 ani să păstreze cel puţin acoperirea actuală a teritoriului…” sau „Nu se poate păstra numele TVR” sau „Pe toată durata de funcţionare, la cererea (…) , cumpărătorul va afecta max x ore/lună în intervalul orar. …, y ore în intervalul …, pentru transmisii în direct de la …” Sau „Cumpărătorul este obligat să menţină în funcţiune numai canalele TVR 1 şi Radio cutare…”
  Alin
  PS ŞI ÎN GENERAL – DE CE NU SE DEZBAT MAI MULT PROIECTELE DE LEGE înainte să fie adoptate? Poate pentru că sunt greu accesibile? (nu pentru cei din breaslă…) Sau nu se face o PROMOVARE PERSEVERENTĂ a dezbaterii?…
  S-ar mai pune un pic de presiune pe legiuitori DIN DIRECŢIA CORECTĂ

  • dorian grig

   Sunt un liberal convins, „nascut liber”! Intrebarea ar fi simpla, are legatura cu situatia de la TVR, dar, mai ales, cu situatia din PNL: Partidul nostru promoveaza sau pastreaza pe functii oameni de succes sau oameni de valoare?
   Intreb si eu, pentru ca in ultimii ani, desi toti liderii PNL au promis ca vor elimina din structurile partidului oamenii si, mai ales, liderii controversati, nici unul dintre ultimii doi presedinti ai PNL nu a intreprins nici o masura vizibila in acest sens. Prin urmare: vrem sa fim un partid de oameni de valoare sau un partid condus de oameni de „succesuri” dobandite ca la piata?
   multumesc

   • Alin B membruPNLsect6

    (pentru „Venice” dar şi pentru „dorian grig”)
    Doamnelor şi Domnilor. „We are not a fascist/communist nation” Nu Antonescu „dă afară”, membrii PNL din organizaţia acelora pot să-i dea afară!!! Aţi citit ultimul Statut şi Regulament (pnl.ro- PNL – Documente fundamentale)??
    Mă exasperează atitudinea asta „din tribună”. O cunosc bine, acolo am fost până acu vreo 4-5 luni.
    Alin

 2. Observator fara partid

  Imi permit sa va expun parerea unui consumator de TVR (nu am cablu).
  Dupa ce apreciati”calitatile manageriale” ale domnului Nicolau? La propunerea „marelui manager” taxa TV se plateste pe factura de energie electrica;avand legea care-i permitea sa bage mana in buzunarul cetatenilor a marit incasarile,fara nici o imbunatatire a activitatii.In rest in „iepoca Nicolau” mediocritatea TVR a atins cele mai inalte cote(de exemplu 3 telenovele foarte proaste,chiar tampite,in fiecare dupa amiaza).Numesc aceasta perioada „iepoca Nicolau” deoarece in niste documentare le prezenta pe Ana Pauker si Lica Gheorghiu ca pe niste eroine. Eu,care am prins filmele cu Lica Gheorghiu,stiu ce anti-talent actoricesc avea,iar despre Ana Pauker se stie bine cine a fost (sper).Din aceste exemple puteti aprecia „rolul educativ” al TVR in „iepoca Nicolau”.Influenta mediocritatii din perioada Nicolau se resimte si acum,Domnii Tudor Giurgiu si Sassu au mai corectat cate ceva.Dar ce sa imbunatatesti cu mediocrii pe cap (care cred ca sunt si fara scrupule) si de care nici nu poti scapa.Cred Domnule Mihalache,ca regresul TVR s-a petrecut in vremea Domnului Nicolau,nu in timpul Domnului Sassu.Va rog sa analizati si departamentul sport,care concureaza la schema cu stirile (tot din acea perioada),precum si faptul ca rolul educativ al TVR este redus tocmai din cauza personalului mediocru,probabil cu pile politice (ma iertati dar acesta este crudul adevar).

  • Alin B

   Deci?
   PRIVATIZARE bine găndită – ca să mai „prindeţi” TVR şi fără cablu…
   LA MODIF CONSTITUŢIEI – când o fi timp şi pentru asta – simultan cu actualizarea art 31 alin. (5) şi abrogarea legii organice de organizare a „serv publice de radio şi TV” SĂ FIE PREGĂTIT UN PROIECT DE LEGE FOARTE BINE GÂNDIT
   Alin

 3. Sincer cand vine vorba de PNL sincer nu ma incata … de ce? pentru ca sincer cred ca o sa se faca curatenie in PNL cand o sa imi vad ceafa pentru ca si daca se aduc tineri la conducere sau oarecum tineri .. o sa se ajunga ca in cazul „Ridzi”

  Politica in romania … mai avem multe de inghitit pana o sa se faca o „oarecare” curatenie .. pacat ..

  • Alin B membruPNLsect6

   (pentru „Venice” dar şi pentru „dorian grig”)
   Doamnelor şi Domnilor. „We are not a fascist/communist nation” Nu Antonescu „dă afară”, membrii PNL din organizaţia acelora pot să-i dea afară!!! Aţi citit ultimul Statut şi Regulament (pnl.ro- PNL – Documente fundamentale)??
   Mă exasperează atitudinea asta „din tribună”. O cunosc bine, acolo am fost până acu vreo 4-5 luni. Terenul e al tuturor cetăţenilor
   Alin

 4. pesimistuliberal

  Domnilor, chiar nu stiu ce aveti cu televiziunea publica! E chiar o televiziune de calitate. Pe cele ma multe programe chiar am tot ce-mi trebuie dupa ce chiar ma enerveaza posturile TV private si ultra comerciale. Sigur ca ma enerveaza emisiunile politice si economice, asta pentru ca baietii si fetele alea nu sunt siguri(e) pe opiniile lor. In rest, toata stima. La fel Radioul national cand plec in provincie si nu prind Fm -urile unor frustati ca Turcescu si altii ca el.Va dati seama ce se va intampla cu aceste institutii de cultura daca sunt numite cele doua frustate, Culcer si Pora? Aferim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s