Colegiul 19: primele concluzii

Rezultatele alegerilor din Colegiul 19 n-au fost neapărat o surpriză pentru mine. Am scris mai demult părerea mea despre competiţia declanşată acolo între Teo Trandafir şi Liliana Mincă. Însă câteva concluzii s-ar impune, mai ales pentru partidele din opoziţie:

În primul rând, PDL s-a trezit foarte repede din pumnii încasaţi la alegerile din Colegiul 1, când a pierdut mandatul de deputat cu 70% la 30%. Democrat – liberalii au avut suficientă inteligenţă politică pentru a ieşi din tiparul impus al competiţiei „putere vs. opoziţie unită”, inventând un candidat care venea dintr-o zonă neasociată exerciţiului direct al guvernării. Nu ştiu dacă această strategie a fost gândită de Cristian Preda, însă cel care a desenat-o merită felicitat. Propulsarea lui Teo Trandafir a depolitizat practic lupta electorală pentru Colegiul 19. De altfel, şi din punct de vedere al conceptiei, campania a încercat să se îndepărteze de portocaliul tradiţional al pedeleilor. Nemaivorbind de chestiunea cu sufletul, care are un anumit acroş la electorat. Una peste alta, PDL a ales o formulă bună din punct de vedere strict electoral, chiar daca din punct de vedere etic e extrem de discutabila…

În al doilea rând, s-a văzut cu această ocazie că nu orice candidat al opoziţiei unite poate mobiliza voturile însumate ale partidelor ce o compun. Cu alte cuvinte, că nu orice propunere beneficiază de suportul electoratelor PNL + PSD + PC. În raport cu o abordare mai caldă pe care o avut-o Teo Trandafir, Liliana Mincă părea mai degrabă că vrea să „bată” electoratul decât să-l reprezinte în Parlament. Supraexpunerea pe televiziunile de ştiri nu cred că i-a servit, ci mai degrabă a defavorizat-o.

În al treilea rând, așa zisele fiefuri electorale nu sunt o garanție automata a câștigului. Colegiul 19 părea unul monocolor, cu primar, deputat și senator de aceeași culoare politică. Și iată că totuși PDL a recuperat acolo…

Am văzut că pe diferite bloguri unii vorbesc despre „blaturi”. Este suspectat de blat primarul Popescu-Piedone, care, cel puţin teoretic, ar fi trebuit să-i asigure doamnei Mincă în mod automat alegerea în sectorul său. Suspiciuni planează şi asupra filialei PNL, deşi înţeleg că preşedintele nostru de acolo a fost ameninţat de pedelei inclusiv cu puşcăria.

Mărturisesc că nu am reprezentarea acestui fenomen politic al blaturilor. Singurul lucru pe care pot să-l spun este că am trăit şi eu de-a lungul experienţei mele asemenea fenomene, mai ales atunci când era vorba de alegeri locale. La o competiţie în care participarea la vot este foarte mică, aşa cum a fost şi cea din Colegiul 19, nimic nu este exclus. Contează mobilizarea aparatelor de partid, banii, dar şi blatul.

Fair play-ul politic ne obligă să recunoaştem că la tura asta PDL-ul a câştigat. Nu numai în Colegiul 19, ci şi la Râmnicu Vâlcea, unde o logică politică sănătoasă l-ar fi obligat să piardă alegerile, după ce primarul său a fost închis pentru corupţie. Bătălia cu ei nu va fi uşor de purtat şi are nevoie de strategii mai inteligente decât ideea că o coaliţie a opoziţiei îi va putea înlătura de la putere.

PS: După ce săptămâna trecută puterea ne-a pus în braţe subiectul modificării Constituţiei, de azi ne dă altă teme de preocupare: „cartoful fierbinte” al Agenţiei Naţionale de Integritate. Dintre toate dramele şi nenorocirile acestei ţări – salarii, criză economică, şomaj, greve -, fix Agenţia Naţională de Integritate merita şi o şedinţă specială de guvern şi o consultare a partidelor la Cotroceni. Ca şi cum chestiunea nu s-ar fi putut rezolva în Parlament printr-un proiect convenit la nivel de experţi, ci avea neapărată nevoie de concertarea tuturor energiilor naţiunii, sub înţeleapta îndrumare a preşedintelui Traian Băsescu. Strategia de imagine este evidentă. O s-o ţinem tot cu teme din astea până când vom afla într-o zi, pentru că inevitabil acea zi va veni, că nu mai e nici un ban în visteria statului.

Anunțuri

10 comentarii

Din categoria Uncategorized

10 răspunsuri la „Colegiul 19: primele concluzii

 1. Foarte bine spus, Liliana Minca parea mai degraba pornita sa se bata cu electoratul decat sa il reprezinte.
  Cat despre Teo, am comentat si eu, e rezultatul strategiei lui Sebastian Lazaroiu, sociologul presedintelui calculand corect sansele sale pe o prezenta pe care o estimase scazuta din masuratori.
  Era de asteptat…cel putin cei care isi fac temele si studiile pot avea o sansa in plus.

 2. astralro

  TEME ,STRATEGIE DE IMAGINE ,ASTEA SUNT MOTIVATII PENTRU UN PARTID SERIOS SA NU PARTICIPE LA CONSULTARI CE PRIVESC O FOARTE IMPORTANTA AGENTIE DE LUPTA CONTRA CORUPTIEI? SA FIM SERIOSI. PAREREA MEA ESTE CA AVETI PREA MULTI AMENINTATI DE AGENTIE SI ALTSFEL VA DERANJEAZA . SINCER. SI APROPO RUSINE .

 3. Alin B mPNLsect6

  Mă iertaţi pentru îndrăzneală. Cred că la o prezenţă la vot de 14% FOARTE PUŢINE dintre comentariile de mai sus rămân … discutabile.
  PD a avut ocazia să TESTEZE O REŢETĂ. Atât.

 4. Alin B mPNLsect6

  Încă ceva:
  m-a surprins Teo cu o afirmaţie „Eu nu sunt politician, sunt Cetăţean”… Nu doamna Teo, NU MAI AI DREPTUL SĂ FII DOAR CETĂŢEAN. Nu mai eşti egală cu mine, simplu membru într-un partid, pentru că TU REPREZINŢI POLITIC NIŞTE OAMENI.
  Iar D-l Preda ar fi chiar haios să propună o „aripă civică” a PD… Dar ştiţi că s-ar putea să-i meargă? Mai ales dacă ALTCINEVA din umbră a fost cu ideea….

 5. GENOVEL

  Foarte interesant comentariul dvs.
  Totusi am doua intrebari:
  1.PNL s-a identificat oarecum cu, candidatul Liliana Minca ?
  2.In ce sens i-a adresat multumiri primarul de la Rm. Vilcea vechiului primar; pentru faptul ca a luat spaga, a intrat in puscarie si i-a lasat locul liber ?

 6. Vasilichi & Borila

  Zana omologata a kitchului a zdrentuit-o pe lotareasa, la o diferenta de cateva sute de voturi. Care diferenta nu ar fi existat fara angajamentul sau dezinteresul colesterolului lui Piedone. Civic vorbind, un partid care a avut un deputat acolo, fugit dupa o remuneratie mai buna, de la taica statul, nici nu trebuia sa-si mai aduca un candidat, il lua mai bine pe pletosul specializat in candidaturi. La Ramnicu-Valcea din cele cateva emisiuni cu candidatii urmarite, pedelistul a avut in fata mai degraba un prostovan timorat, cu proiecte de tip Hawking.

 7. A fost o prezenta mica, dar este un colegiu foarte mare, care nu se poate compara cu Colegiul 1, de exemplu. Ca numar de voturi, au fost mai multe decat in Colegiul 1, cu circa 5.000.
  Si da, cine-si face temele si nu se bazeaza pe legende gen „asta e fieful lui X”, are mai multe sanse. 🙂

 8. Alin B m.PNLsect6

  Ce înţelegeţi prin „proiecte de tip Hawking”???

  • Vasilichi & Borila

   SF-uri de genul „un campus universitar in Rm.Vl”, extinderea centrului universitar samd. Numai la Rm. nu era un mare centru universitar.

 9. Un liberal deja optimist

  Acum, tot Lazaroiu comenteaza pe blogul lui ca Teo ar fi calul troian al lui Felix care i-ar putea fi mult mai necesara in 2012 si pentru Piedone, dar si pentru Felix.Ca de fapt s-ar fi folosit de masinaria de vot a pd.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s