O curbă de sacrificiu brutală şi nediferenţiată

Am aflat ieri din gura preşedintelui prim-ministru Traian Băsescu cine va plăti decontul pentru incapacitatea guvernării de a lua măsuri anticriză în timpul ultimului an şi jumătate. Decontul se transferă pe umerii a 9 milioane de români – bugetari şi pensionari -, cărora li se impune o curbă de sacrificiu brutală şi, mai ales, nediferenţiată. Adică, soluţia magică a lui Traian Băsescu pentru îndeplinirea ţintelor de deficit bugetar convenite cu Fondul Monetar Internaţional este să reducă salariile cu 25% în tot sectorul bugetar, iar pensiile cu 15%.

Mărturisesc că sunt încă şocat de gestul de extremă iresponsabilitate a lui Traian Băsescu şi acoliţilor săi care ar putea susţine o astfel de politică. După cum sunt încă şocat de retorica absurdă pe care am auzit-o aseară despre omul gras, care sufocă omul slab. Omul gras, repet, sunt vreo 9 milioane de români, care fie au greşit crezând că pot să servească statul ca profesori, medici, militari, poştaşi, fie au greşit născându-se într-un moment nepotrivit şi neştiind că vor ajunge la pensie sub domnia unui nebun. Justificările ideologice de tipul „am salvat sectorul privat pentru că nu creştem fiscalitatea” sunt aiuritoare. Dreapta înseamnă măsuri liberale în economie, iar nu lupta de clasă declanşată împotriva bugetarilor şi pensionarilor. .

Deci Traian Băsescu şi guvernul său nu ştiu probabil ce impact poate avea asupra unui pensionar de CAP cu 300 de lei pe lună reducerea veniturilor cu 15%, câtă hrană sau medicamente înseamnă pentru el acei bani. Pentru că România nu înseamnă doar pensiile nesimţite, care le vântură prin cap domnilor Băsescu şi Boc, ci şi pensii modeste, de 700, 800 sau 1000 de lei, pe care oamenii respectivi le chivernisesc cu atenţie de la lună la lună, împărţindu-le între alimente, întreţinere şi medicamente, că de îmbrăcăminte nu mai e de mult vorba la asemenea venituri.

După cum salariile bugetare nu înseamnă miliardele astronomice ale clientelei politice PDL-iste, miliarde culese din diversele consilii de administraţie ale regiilor de stat, ci şi salarii de 900, de 1.300 sau 1.800 de lei, cum au medicii debutanţi, cercetătorii sau profesorii.

Curba de sacrificiu operează nediferenţiat, iar acest mod de a pune problema trădează de fapt incapacitatea guvernării de a face o restructurare reală în administraţia publică. Cu alte cuvinte: noi n-am fost în stare să dimensionăm corect administraţia, deşi timp de un an jumătate ne-am bătut gura pe tema aceasta, aşa că-i ardem la buzunar pe toţi otova. Şi în rest administraţia n-are decât să se autorestructureze, după principiul care pe care va da afară până la sfârşitul anului, ca cei rămaşi să-şi recapete cei 25% înapoi. De fapt asta ne-a comunicat Traian Băsescu ieri în esenţă.

Nu mai contează că în interiorul aparatului bugetar există mari dezechilibre. Ziarul Financiar publica ieri un foarte interesant material din care rezultă că statul român cheltuie pentru plata jandarmilor şi poliţiştilor de aproape 2,5 ori mai mult decât pentru plata profesorilor şi medicilor. Cifrele sunt elocvente: un agent de poliţie fără studii superioare câştigă dublu faţă de un medic sau profesor. Ceea ce trimite la o concepţie de-a dreptul autoritaristă despre stat. Eliminarea acestor dezechilibre şi dimensionarea corectă a sistemului bugetar ar fi însemnat cu adevărat reformă. Însă în locul reformei avem o curbă de sacrificiu brutală, iresponsabilă şi nediferenţiată.

Varujan Vosganian are pe blogul lui o analiză destul de amplă a consecinţelor de ordin politic, economic şi social ale măsurilor anunţate de Băsescu. Ele nu vor rezolva problema redresării economice, dar în mod cert vor arunca România în haos.

3 comentarii

Din categoria Uncategorized

3 răspunsuri la „O curbă de sacrificiu brutală şi nediferenţiată

 1. MARIN

  Degeaba faci curbe de sacrificiu daca nu le insotesti cu politici fiscale si de investitii care sa sprijine efortul.

 2. Shadow

  @astralo

  „omul responsabil” (si chiar a fost multa vreme responsabil, cam pana la criza) considera pensionarii ca fiind asistati. A dat-o in bara „colosal”. Aia au cotizat si nu putin la statul roman.
  Cine se ocupa doar de „inflatie” cand aceasta scade natural in urma scaderii abrupte a consumului demonstreaza cam multa lipsa de „responsabilitate”.

 3. howitzer

  Yes!
  Mi se pare o idee f bună utilizarea cu obstinaţie dar şi f. corectă a linkurilor (când trimiţi pe cineva undeva îl respecţi şi dai o imagine corectă, cum aţi şi făcut)
  EDIFICAREA imaginii cuiva se poate face mult mai bine de către ALTCINEVA.
  Şi mai există multe alte metode naturale de edificare (care să nu „deranjeze”, eficiente pe termen lung). Nu cum face întâiul naufragiat al boborului prin utilizarea fricilor ascunse şi proastelor deprinderi. Că aşa ne trage pe toţi după el acolo unde poate şi el să ajungă – la fund.
  Whooom whooom

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s