Lectură pentru pesediștii lucizi…

De vreo două săptămâni asistăm la o reorientare a strategiei politice a Partidului Social Democrat. Victor Ponta, inspirat de Ion Iliescu, redescoperă “contradicția dintre muncă și capital” și nevoia impozitării cu precădere a celor bogați. “Falimentul guvernării dreptei în ultimii șase ani” (deci incluzând guvernarea liberală) este parte esențială a acestui discurs politic, de parcă social-democrații n-ar fi votat în cel puțin două rânduri menținerea guvernului minoritar PNL, în schimbul unor concesii și avantaje semnificative. Adrian Năstase nu pierde nici o ocazie în a desființa cota unică de impozitare, de parcă nu în timpul guvernării sale, prin 2003, ar fi apărut pentru prima data ideea introducerii acestei, ca soluție pentru creșterea colectărilor la buget. Probabil că dacă atunci nu ar fi existat opoziția (e adevărat, de natură ideologică) a Președintelui Iliescu, acum cota unică de impozitare ar fi figurat la loc de cinste în enumerarea realizărilor guvernării Năstase.

Moțiunea de cenzură este concepută de social-democrați nu ca un instrument funcțional pentru a pune capăt guvernării Boc și haosului pe care aceasta e pe cale să-l instaleze în țară, ci ca un fel de manifest ideologic al stângii, discutat exclusiv cu sindicatele, nu însă și cu posibilii parteneri parlamentari, în primul rând cu PNL (care, nu-i așa, e de „dreapta”)…Chiar şi oameni pe care îi credeam mai pragmatici și raţionali, cum ar fi Adrian Severin, fac declaraţii de-a dreptul halucinante: liberalii, spune Severin la un post de radio, nu vor vota moțiunea de cenzura, pentru că dacă ar face-o , “isi vor incalca identitatea lor de dreapta”. „Masurile pe care Guvernul le-a prezentat sunt masuri cu care nu pot decat sa simpatizeze liberalii” – ne mai spune Adrian Severin. O adevărată invitație adresată PNL de a nu vota moțiunea de cenzură și de a se alinia guvernării pedeliste, identificată cu dreapta…Ai spune că PSD nici nu-și dorește ca o eventuală moțiune de cenzură să aibă succes…

În rezumat: în plină criză, când tensiunea socială a atins cote paroxistice, preocuparea PSD-ului Ponta este “identitatea ideologică”…O strategie care are un anumit tip de raționalitate politică pe termen lung, dar care în contextul dat mi se pare cinică și iresponsabilă. Pot înțelege inclusiv aspirația pesediștilor de a-și maximiza în perspectivă bazinul electoral, chiar și ambiția de a câștiga viitoarele alegeri cu peste 50% (deși mă îndoiesc de validitatea acestui obiectiv), dar, în timpul în care ei sunt preocupați de identitatea politică de stânga, țara va fi de mult făcută țăndări de actuala guvernare, cu consecințe greu reparabile…

Câteva comentarii, care ar putea să constituie teme de reflecție pentru pesediștii mai lucizi:

În primul rând, în momentul de față dezbaterea stânga – dreapta este falsă iar, prin alimentarea ei, nu facem decât să legitimăm acțiunea lui Băsescu și a guvernului Boc. Măsurile acestora nu sunt unele “de dreapta”, ci pur și simplu un rezultat al acumulării incompetenței și prostiei, alături de furtul masiv din banul public și politizarea administrației. PDL nu este un partid “de dreapta”, ci o formațiune non-ideologică, preocupată exclusiv de parazitarea statului. Asta ar trebui spus cu voce tare, în loc să batem apa în piuă despre stânga și dreapta…

În al doilea rând, dezbaterea despre cotă unică versus impozitare progresivă este irelevantă în timp de criză economică. Orice economist știe că în epicentrul crizei o asemenea modificare radicală a sistemului de impozitare nu este posibilă. În condițiile debilității administrației fiscale din România, a trece acum la impozitarea diferențiată nu ar face decât să falimenteze și mai mult visteria statului. Ca atare, impozitarea progresivă este mai degrabă un slogan politic decât o soluție reală pe timp de criză.

În al treilea rând, această strategie “identitară” a PSD, care pune un accent exagerat pe diferențele ideologice, nu face decât să alimenteze neîncrederea populației în capacitatea opoziției de a produce o soluție politică alternativă la actuala putere politică. Eu cred că lumea nu așteaptă acum dezbateri politice despre stânga și dreapta, despre ce arsenal ideologic este mai viabil, ci acțiune politică și parlamentară menită să stopeze dezastrul pe care se pregătește să-l declanșeze guvernarea…Dacă unii vor concepe moțiunea ca un simplu exercițiu parlamentar, fără a prezenta și soluții politice alternative, dezamăgirea populației va fi mare.

Cred că în momentul de față formațiunile politice din opoziție au datoria să găsească cel mai mic numitor comun. După cum cred că e nevoie de dialog cu UDMR, dar și cu unii parlamentari independenți, pentru a vedea în ce măsură se poate impune o schimbare de Guvern, fie și în interiorul aceleași majorități.

Altfel, putem să ne afirmăm cât vrem identitatea politică. Chiar să ne bucurăm de creșteri în sondajele de opinie. Dar pe o țară care va fi deja praf și pulbere…

PS. Dau leapsa lui Adrian Nastase si Ion Iliescu, despre care cred ca au inca suficienta rationalitate pentru a intelege randurile de mai sus…

Reclame

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „Lectură pentru pesediștii lucizi…

 1. radu

  Domnule Mihalache,
  cred ca va dati seama si dvs. ca manevra PSD este una pur electoralista. Vor sa capitalizeze ei voturile nemultumitilor si recurg la argumente „ideologice” pt. ca asa da bine.
  Demagogie fesenista de „stanga”, in oglinda cu demagogia fesenista de „dreapta” a PD.
  Tipii stiu prea bine despre ce e vorba, dar o tin pentru ei. Electoratului si fraierilor se servesti vorbe frumoase si principii.

 2. radu

  Tot eu sunt.
  Ganditi-va la asta, dle Mihalache:
  PSD face nu numai propriul joc, ci si jocul PDL, plasandu-l pe acesta mai bine in pozitia de „partid de dreapta”.
  Stiti de ce ma tem eu?
  Ma tem ca jocul fesenist al PSD mimeaza opozitia fata de PDL, pentru a infige cutitul in spate PNL printr-o „reforma” electorala cu uninominal intr-un tur de scrutin.
  Iata de ce PNL trebuie sa-si regandeasca substantial strategia, in asa fel incat sa se constituie intr-o alternativa reala si consistenta atat fata de PDL, cat si fata de PSD, si sa rupa cat mai mult din electoratul PDL. Dar, pt. asta, tb. mai intai sa deschideti partidul si sa atrageti personalitati din lumea academica, din societatea civila si din mediul de afaceri.
  In rest, aveti perfecta dreptate: ACUM trebuie sa gasititi cel mai mic numitor comun cu PSD si alti nemultumiti pentru a da joc guvernul. Totul e sa vrea si ei.

 3. mecanicul

  La multi ani PNL !
  HAI CRIN !

 4. Un liberal deja optimist

  Adevarul e ca psdistii au pierdut un „prostanac” cu staif si s-au ales cu un prostanac fara pingele. Presupun ca tot Hrebe face jocurile pe acolo..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s