Nici măcar atât: istoria şi geografia României?

Pe fondul crizei economice şi sociale, dezbaterea asupra legii educaţiei a trecut aproape neobservată. Mai mult decât alte prevederi, au stârnit nervozitate politică acele articole din legea educaţiei care se refereau la predarea în limba maghiară a istoriei şi geografiei României.

Din punct de vedere logic înţeleg foarte greu de ce UDMR a presat pe acele articole, făcând din ele chiar un fel de condiţie a continuării colaborării la guvernare. Este, în mod evident, o exagerare. Eu însumi am urmat cele 12 clase într-o instituţie de învăţământ dedicată minorităţilor naţionale. Este adevărat, era vorba de minoritatea germană şi nu de cea maghiară. Şi le mulţumesc şi acum părinţilor mei că au avut înţelepciunea „să mă dea” la o şcoală germană. Am studiat toate materiile posibile şi imposibile, de la geografia lumii până la pregătirea tehnico-productivă, în limba germană. Cu excepţia istoriei României şi geografiei României, care şi pe vremea aceea, a lui Nicolae Ceauşescu, se predau, în mod justificat, cred eu, în limba română.

Pornind de la această experienţă personală, nu pot accepta pretenţia UDMR de a introduce studiul celor două discipline în limba maghiară. Eu nu sunt naţionalist, am tratat întotdeauna, în „istoria” mea politică, drepturile minorităţilor naţionale cu maximum de înţelegere şi susţinere. De aceea nu pot decât să mă mir de această fixaţie. Şi nu pot decât să cad şi eu pe tărâmul acelor speculaţii care spun că, de fapt, avem de-a face cu un proces planificat de enclavizare, care urmăreşte să elimine orice fel de urmă de românism din judeţele cu populaţie majoritar maghiară. Cât disconfort ar fi putut produce unor profesori, fie ei şi maghiari, predarea în limba română a istoriei şi geografiei acestei ţări? L-am urmărit pe ministrul Funeriu apărând această teză la televizor şi mi s-a părut de-a dreptul imbecil, atunci când explica nevoia studierii istoriei şi geografiei în limba maternă, pentru că acei copii sunt mici şi înţeleg mai bine aşa.

O prostie mare cât Casa Poporului. Istoria şi geografia nu se studiază în clasa I, ceea ce ar trebui să ştie şi junele Funeriu. Şi dacă prin clasa a VII-a sau a VIII-a copiii respectivi nu pot studia în limba română, cum ne sugerează domnul Funeriu, atunci avem o problemă legată de cetăţenie.

P.S. Despre aberaţiile politice ale legii educaţiei voi reveni într-o postare viitoare.

Anunțuri

3 comentarii

Din categoria Uncategorized

3 răspunsuri la „Nici măcar atât: istoria şi geografia României?

  1. Stoianov Beniamin

    Pentrucă tot a declarat Marko Bela că-i place Ioan Slavici,îi recomand să recitească”Budulea taichii”…S-a chinuit Franţ Iosif peste 60 de ani să-i înveţe pe unguri limba latină si tot degeaba…

  2. Stoianov Beniamin

    Grosse dummhait…

  3. O spuneţi de parcă v-aţi mira… 😀
    Eu zic că s-a negociat la sânge, punctul de plecare a fost autonomia Ţinutului Secuiesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s