Presa: adevărul e undeva la mijloc

N-am citit întreaga strategie de apărare înaintată Parlamentului de CSAT. Probabil că în conţinutul ei sunt elemente mult mai importante şi mai relevante din punct de vedere geostrategic decât cele trei fraze privind presa, care au fost discutate astăzi in extenso, pe toate televiziunile de ştiri.

Am lecturat de mai multe ori acest paragraf, pentru a-i descifra înţelesurile. Corelat cu recenta arestare a lui Dan Diaconescu sau cu anumite controale ordonate la unele trusturi incomode pentru actuala putere, referirea la presă din capitolul dedicat riscurilor la adresa securităţii naţionale pare să constituie baza ideologică şi, eventual, legală a unor viitoare răfuieli, pe care actuala putere le intenţionează cu jurnaliştii, posturile şi ziarele ostile. Din acest punct de vedere, înţeleg nervozitatea mass-media şi nevoia de a penaliza urgent, inclusiv la nivel politic, ceea ce ar putea să se dezvolte ca un atentat la libertatea de exprimare.

Regimul Băsescu are, fără îndoială, deja un impresionant track record în ceea ce priveşte derapajul antidemocratic. De aceea, nu m-ar mira ca noul episod al autoritarismului să se manifeste prin „botniţa” pusă presei critice la adresa măsurilor puterii. Cred că Parlamentul ar trebui să vegheze ca acest controversat paragraf să dispară din forma finală a Strategiei de securitate a României.

Nu pot însă nici subscrie la demagogia afişată azi, pe micile ecrane, de liderii PSD, Adrian Năstase şi Victor Ponta, care s-au prezentat drept mari apărători ai libertăţii presei. Ce-i drept, pe vremea guvernării PSD, „botniţa” nu era fundamentată în vreo strategie de securitate, dar, nu o dată, se manifesta foarte activ şi constrângător sub forma telefoanelor de la diferite cabinete şi a publicităţii de stat. Doritorilor, le pot sta la dispoziţie cu detalii…

Pe de altă parte, unele probleme semnalate de acel nefericit paragraf din strategie sunt reale: da, există trusturi de presă, la nivel central sau local, care presează asupra deciziei politice, pentru a obţine în schimb facilităţi economice. Şi asta este un risc la adresa statului. Da, există şi corupţie, şi mult şantaj la nivelul presei. Sunt unii în presă care se cred king makers, care lăsau să se înţeleagă că pun preşedinţi, prim-miniştri, miniştri, care îţi spun în faţa că „noi te facem” sau „noi te distrugem” ca om politic. În diverse etape ale existenţei mele, am simţit pe pielea proprie această atitudine, care n-are nimic de-a face cu libertatea de expresie.

Din păcate, peisajul presei de astăzi şi problemele ei sunt şi rezultatul complicităţii sistemului politic. Ne-a plăcut tuturor politicienilor să acceptăm practicile malformate din sistemul media, atunci când credeam că ele ne servesc, după cum am avut tentaţia să-i diminuăm influenţa, atunci când am constatat că se întoarce împotriva noastră. Ceea ce face astăzi, în aceeaşi bună tradiţie, doar uzând şi de mijloace instituţionale, şi Traian Băsescu.

Anunțuri

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „Presa: adevărul e undeva la mijloc

 1. dobriceanu silvia

  scuze,dar azi la antena 3 melescanu a marturisit ca in ele doua birouri permanente reunite reprez PDL au propus sa treaca strategia marti,iar ceilalti s-au impotrivit.Deci daca majoritatea se invirtoseaza putin nici nu stim cind trece prin parlament mai ales ca nu-i nevoie de vot.nu mai trebuie sa ne bazam pe parlament,pentru ca nicaieri nu au majoritate.Pararea mea ca daca vr sa mai existe ca opozitie trebuie sa faca greva parlamentara,alrfel sunt zero, zero barat trec toate legile, toate prostiile si nici nu baga de seama.Sunt in pragul pierderii tuturor pirghiilor democratice,daca nu iau masuri urgente va anula parlamentul dint-un condei.

 2. Amazon

  Bine, bine, se foloseau telefoanele pe vremea „dictatorului” Nastase, dar consilierii lui personali ce faceau in acest timp?

 3. dany

  pai, nu erai tu consilierul personal al lui Nastase pe vremea aia!?… ai mintea scurta

 4. Suntem grupul profesorilor liberali afiliati la Organizatia Cadrelor Didactice PNL4.Adresa noastra de blog este http://ocd-pnl4.blogspot.com
  Va rugam sa ne adaugati in lista Dvs de bloguri si, daca sunteti de acord, sa ne comunicati pentru a va adauga si noi in lista noastra.

  Cu multumiri,
  OCD-PNL4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s