Coaliţii de oameni politici, coaliţii de curve

Mult mediatizată a fost afirmaţia lui Ioan Rus la conferinţa de alegeri a PSD Cluj. Referindu-se la coaliţia PSD-PDL, fostul ministru de interne, altfel un personaj absolut remarcabil, a folosit o formulă extrem de plastică:
„Dacă am fi fost nemţi, nu români, atunci programul politic al alianţei se punea în slujba României, nu în slujba PDL sau PSD. Asta a fost greşeala, pentru că stânga cu dreapta guvernează în Germania, a guvernat patru ani în slujba Germaniei. Au pus înainte interesul naţional. Asta trebuia să facem şi noi, acolo trebuiau bărbaţi, nu curve…Asta a fost, de fapt, eşecul şi în colaborarea cu liberalii, şi a liberalilor cu PDL-ul şi a noastră cu PDL-ul.”

Dincolo de jocuri şi prietenii, Ucu Rus are pe fond dreptate. Coaliţiile de guvernare s-au construit întotdeauna în România pe baze false şi fără program. Ar fi util să dăm un singur element de comparaţie: protocolul coaliţiei PSD-PDL, rezumat la o pagină, dar cu foarte multe amănunte secrete, legate de împărţirea posturilor în ministere şi în serviciile deconcentrate ale acestora. Nemţii, dacă tot e să ne referim la modelul invocat de Ucu Rus, aveau un protocol de coaliţie stânga-dreapta de vreo 600 de pagini, reglementând minuţios, de la fiscalitate la mediu, toate politicile pe care guvernarea le va pune în operă. Tensiuni au existat, ca în orice fel de coaliţie, şi în Germania condusă de CDU-SPD. Dar ele s-au rezolvat întotdeauna în baza protocolului semnat şi a unei anumite înţelegeri a interesului naţional.

În România, coaliţiile pornesc cu premisa de a „da ţeapă”. Cum dăm ţeapă partenerului, cum maximizăm profitul de imagine şi politic, cum pregătim un eventual moment al despărţirii. Dacă, din întâmplare, constituirea unor asemenea coaliţii se suprapune şi peste vreo perioadă electorală, cum a fost în 2009, tentaţia de a privi partenerul de coaliţie ca pe un competitor este cu atât mai mare.

Specialiştii în ştiinţe politice ar spune, pe bună dreptate, că în România nu există o cultură a coabitării. Că nu există o cultură în ceea ce priveşte coalition building sau coalition management. Şi au dreptate.

Pe lângă această realitate însă, eşecul coaliţiilor politice are la bază şi filosofia sau interesele partidelor participante. PDL-ul, de pildă, avea în vedere exclusiv ocuparea întregului stat şi redirecţionarea banilor spre clientela politică. PSD-ului îi era foame rău după 4 ani de opoziţie şi visa doar la momentul în care, după alegerile prezidenţiale, va conduce el, integral, jocul de putere. Coaliţia stânga – dreapta, proiectată de Rus şi grupul de la Cluj, după modelul german, era o idee generoasă, dar nerealizabilă cu asemenea actori. Marfa era proasta pentru un asemena proiect…În Germania partidele sunt consolidate şi nu se uită neapărat la câteva miliarde de unde au a-şi trage şpaga activiştii lor…

În actuala structură politică, România va fi în continuare, probabil, condusă de coaliţii. Da, aici e nevoie de oameni politici şi nu de curve, cum spunea Ioan Rus, de oameni de stat, care să negocieze programe şi care să nu se gândească în primul rând cum dau ţeapă partenerilor.

Reclame

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „Coaliţii de oameni politici, coaliţii de curve

 1. dobriceanu silvia

  daca venea din partea altcuiva eram de acord ,dar venind din partea cuiva care a jucat la 2 capete,da-mi voie sa am rezerve.

 2. bla bla

  cu toate ca in germania economia, ca si politica, se bazeaza pe munca… si nu pe furt…in romania se pare ca politica e o meserie pentru oameni total neseriosi!

 3. Oare ce este atat de greu de priceput pentru orice om normal dintara asta, ca politica are la baza un concept fundamental, numit: COMPROMIS. Culmea este ca desi toti oamenii fac compromisuri, atunci cand ajung brusc politicieni uita ce inseamna. Orice colaborare inseamna un compromis, care nu este acelasi lucru cu o incalcare a principiilor, ci doar cu o regandire a strategiilor.
  Dar la ce sa ne asteptam intr/o tara in care in ciuda tuturor nerealizarilor lui Basescu a mai castigat un mandat. Citeste aici mai mult http://alinbeta.wordpress.com/2010/07/11/basescu-pensiile-si-economia/

 4. Un liberal deja optimist

  Am vazut si eu ca expresia asta nepotrivita a facut ceva valuri in media romaneasca si chiar in blogosfera.
  In lipsa de alte evenimente notabile merge si asta. Problema e alta:psdistii n-o sa fie nici-odata sinceri cu liberalii.Cu pdistii au fost odata si au luat un sut in fund!Culmea e, ca dupa 2008 nici n-au mai vrut sa recunoasca fructuosa colaborare parlamentara cu pnl. Va mai aduceti aminte in 2009 cum infierau cu manie proletara politica Guvernului Tariceanu? Chiar si AN intr-o emisiune ,impreuna cu Tariceanu ,nu scapa nici-un prilej sa arate ce acord grozav a avut el cu fmi-iul si ce buna e cota progresiva si chiar si el a avut aceasta initiativa in 2003 si…n-am inteles nimic..Intrati pe blogul sau, de altfel de calitate, si o sa vedeti cum o scalda..Ideea este ca nu trebuie sa credem in psd nici atunci cand vine cu daruri…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s