51% în 2016

Urmăresc cu multă atenţie dezbaterea din interiorul PSD, legată de strategia politică. Ea există undeva în underground, chiar dacă, ascultându-l pe Victor Ponta, ai senzaţia că întregul partid împărtăşeşte punctele sale de vedere: anume, că PSD trebuie să aştepte alegeri anticipate sau la termen şi să câştige 51% din mandate, pentru a putea forma un guvern monocolor. Mi-e limpede însă că există şi alte puncte de vedere, care favorizează mai degrabă o colaborare cu PNL şi o acţiune imediată, mergând până la suspendarea preşedintelui, dacă refuză să încredinţeze guvernarea unei noi majorităţi.

Am citit astăzi două texte interesante, scrise de oameni ale căror capacităţi analitice le preţuiesc, care exprimă cumva chintesenţa celor două puncte de vedere. Blogul lui Vasile Dâncu şi editorialul de astăzi semnat în ziarul Azi de Octavian Ştireanu. E adevărat, în ce-l priveşte pe prietenul meu Vasile Dâncu, care face pe blogul lui o pledoarie pro 51%, cu accente agresiv anti-liberale, mi-e mai greu acum să-l localizez. Nu mai ştiu foarte bine dacă el exprimă un punct de vedere PSD-ist sau vocea şi interesele Cotrocenilor, unde ar fi arondat, după cum se zvoneşte prin oraş. Oricum, faptul că Vasile Dâncu pledează atât de vehement împotriva colaborării cu liberalii e în sine suspect şi ar putea confirma percepţia că, dincolo de războiul afişat cu PDL, există într-adevăr o înţelegere subterană cu Traian Băsescu.

Vasile Dâncu ne spune, de fapt, că strategia aşteptării şi a lui 51% e o strategie internă de partid. Ea nu vizează nici electoratul, nici criza, nici problemele naţiunii, ci strict zona de militanţi ai Partidului Social Democrat. Ponta trebuie să dea o luptă singur pentru a se consolida în funcţia de preşedinte, trebuie să-şi facă echipă, să organizeze alegeri în teritoriu, să-şi facă o identitate diferită de brand-urile de jucărie din adolescenţa lui politică ne spune Dâncu. Liniile de forţă PSD-isto – PNL-iste, scrie foarte încifrat Vasile Dâncu, referindu-se probabil la acei lideri PSD care au susţinut guvernul minoritar PNL şi colaborarea cu liberalii, ar putea fi (sau chiar sunt) un nucleu de rezistenţă împotriva extensiei puterii lui Ponta în PSD şi „sunt sigur că preşedintele PSD a înţeles că este periculos să meargă pe proiectul lor.” E limpede sau nu?

Dar, vorba lui Octavian Ştireanu, „n-am aflat nimic despre „pericolele” pe care le resimt în condiţiile astea domnul Băsescu şi PDL.” Riscul acestei strategii, sesizează corect Octavian Ştireanu, e că PSD devine prizonierul propriei captivităţi. „S-ar putea ca, tot aşteptând să intre la guvernare de unul singur, să mai stea pe mal şi să-şi numere morţii cam până în anul 2016”.

Sigur, dezbaterea este interesantă, dar devine din ce în ce mai puţin relevantă din punctul de vedere al liberalilor. Linia de demarcaţie a fost trasă săptămâna asta de Crin Antonescu. Dacă PSD nu doreşte o acţiune comună a opoziţiei în toamnă, Ponta trebuie să recunoască public că sacrifică interesele electoratului pe altarul jocurilor interne de partid. Lipsa unei strategii de acţiune comună înseamnă supravieţuirea puterii PDL-iste şi adâncirea crizei economice şi sociale. Cred că este suficient şi că liberalii nu ar trebui să intre în jocul prelungit al unor declaraţii de tip ping-pong cu liderii PSD.

Ei ar trebui să se concentreze pe acţiune proprie, ceea ce înseamnă program minimal anti-criză şi echipă alternativă de guvernare, indiferent de ceea ce face PSD. Oamenii aşteaptă soluţii şi alternative acum, nu atunci când Victor Ponta sau Liviu Dragnea îşi vor fi rezolvat problemele din organizaţii.

P.S. A trecut relativ neobservată una din declaraţiile lui Ioan Rus de la Cluj. Referindu-se la negocierile cu PDL, Rus i-a spus lui Ponta: „Am participat şi eu, aţi participat şi dumneavoastră şi la Băsescu în birou şi altundeva.” Poate că, în lumina acestei declaraţii, înţelegem mai bine atitudinile de azi…

Reclame

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „51% în 2016

 1. dany

  Adica Dancu e „rau”, iar ioan rus e „bun”… pai tu inca nu ai priceput de atata timp de cand esti in politica, ca rus e sefu’ lui dancu, iar base e sefu’ lui rus… eu cred ca sti, dar ca sa-ti iasa tie pasenta te faci ca uiti… oricum, un lucru e clar, crin n-a putut sa-l bata pe prostanacul de geoana, crezi tu vreodata ca o sa-l bata pe ponta cu un psd unit si coerent!?… NEVER, asa ca nu te mai strofoca degeaba

 2. Rodica

  Eu cred ca devine tot mai evident ca divizarea dreptei va aduce PSD ca partid unic la guvernare in 2012. Axandu-se doar pe urmarirea prezidentialelor prin referendum post suspendare Dl. Antonescu se dovedeste un mare naiv. Chiar credea ca PSD va juca pentru el? Ponta va astepta asta mi se pare un joc personal corect . Si este si un „escu” prin trimiterea la „micul Titulescu” asa ca…

 3. Un liberal deja optimist

  Aceleasi calcule de 2 lei si le-a facut psd-ul si in 2009, atunci cand a iesit de la guvernare. Daca nu eram noi, liberalii, se faceau de rahat in tot targul. Electoratul lor este in extinctie fiziologica iar cei tineri injura la baronii lor locali, cei mai vechi in teritoriu. Astia noi, de la pd inca n-au radacini infipte, abia acum isi fac putin cheag. Ca sa nu mai zic ca baronii pd sunt fosti psd. Faptul ca-si comanda ei sondaje dupa cum vrea muschiul lor e alta gasca in alta traista. La vot nici 30% n-o sa mai pupe..

 4. radu

  Mai prost e ca sondajele care se fac sunt apa chioara cu care ne imbatam cu totii. PDL are, in realitate, intre 25-27 %, PNL – 20 iar PSD putin peste 30.
  Astazi sunt alegeri la primarie in Bascov, jud. Arges. Dupa toate semnalele, candidatul PDL il va spulberape pe cel PSD-ist, iar PNL-istul e inexistent. Nu stiu cum se face ca PDL si Basescu se prabusesc in sondaje (vorba vine), dar continua sa castige toate alegerile locale, iar oamenii nu vor sa iasa in strada impotriva lor.
  Pana nu-i vad pe PD-isti infranti intr-un fief, sunt nevoit sa cred in invincibilitatea lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s