Cazul Tokes sau impotenţa PDL în Parlamentul European

Nu e prima dată când pastorul Laszlo Tokesz ţine un discurs provocator despre autonomia teritorială a secuimii, la Şcoala de vară de la Băile Tuşnad. A mai făcut-o şi în alţi ani, la acelaşi eveniment, la care actualul premier al Ungariei, Viktor Orban, este o prezenţă constantă.

În raport însă cu perioadele trecute, provocarea autonomistă a lui Laszlo Tokes vine într-un context schimbat. Mai întâi, la putere la Budapesta a ajuns, cu un vot zdrobitor, FIDESZ-ul, condus de Viktor Orban. Prima măsură a noului guvern maghiar a fost introducerea legii dublei cetăţenii, care îi priveşte pe etnicii maghiari din statele vecine. România n-a avut nici un fel de reacţie la acest act cu profunde incidenţe asupra relaţiilor bilaterale, spre deosebire de Slovacia, care şi-a manifestat puternic nemulţumirea. Determinarea guvernului Orban de a folosi tema identităţii pan-maghiare ca un subiect politic, substitut pentru criza economică, este, după părerea mea, evidentă.

Nu cred că întâmplător FIDESZ-ul a ales să-i cedeze lui Laszlo Tokes locul său de vicepreşedinte al Parlamentului European. Această cedare face parte tot din strategia noului executiv de la Budapesta. Câteva precizări pentru buna înţelegere a situaţiei. Poziţia de vicepreşedinte (sunt vreo 14 la număr) nu este o poziţie de mare influenţă în arhitectura legislativului de la Bruxelles. Leadership-ul Parlamentului European se exercită de către Preşedinte, împreună cu liderii Grupurilor Politice. Vicepreşedinţii se negociază pe algoritm între aceste Grupuri Politice, iar apoi, în interiorul lor, între delegaţiile naţionale. Prin urmare, Laszlo Tokes nu a fost ales decât formal. El a ocupat un post care de drept revenea PPE, iar în cadrul PPE delegaţiei maghiare.

FIDESZ-ul n-a pierdut, aşadar, un post de decizie reală, ci doar a alocat în mod inteligent o funcţie de reprezentare pentru strategia sa. Pentru că, iată, acum, declaraţiile lui Laszlo Tokes capătă greutatea unui vicepreşedinte al Parlamentului European.

La vremea respectivă, când liberalii au decis că întreg grupul lor de europarlamentari va vota împotriva alegerii lui Laszlo Tokes, multă lume, chiar unii dintre simpatizanţii noştri, au strâmbat din nas, acuzându-ne de alunecarea spre un naţionalism exagerat, ce nu a caracterizat niciodată PNL. Europarlamentarii PDL, membri ai Grupului Partidului Popularilor Europeni, căruia îi revenea, de fapt, postul de vicepreşedinte, au păstrat o tăcere vinovată, votând disciplinat în favoarea lui Laszlo Tokes.

Dacă PDL ar fi înţeles dimensiunea strategică a alocării către Laszlo Tokes a postului PPE cuvenit Ungariei şi ar fi avut o minimă influenţă în cadrul Grupului Popular, aşa cum se laudă peste tot reprezentanţii săi, atunci ar fi negociat în interiorul acestui Grup, ca un asemenea lucru să nu se întâmple. Însă PDL nu poate fi nici suspectat de vreo vagă înţelegere a chestiunilor de politică externă şi nici nu prea contează în rândul popularilor europeni. Consecinţele se văd, aşadar, astăzi, când domnul Laszlo Tokes ne vorbeşte de autonomie din prezidiul Parlamentului European. Aştept cu mult interes reacţia marilor specialişti în politică externă Preda, Macovei şi Traian Ungureanu. Iar declaraţiile nu sunt suficiente.

Reclame

2 comentarii

Din categoria Uncategorized

2 răspunsuri la „Cazul Tokes sau impotenţa PDL în Parlamentul European

  1. Traian Lazar

    Tokes vorbeste, si nu de azi, despre MAJORITATEA MAGHIARA din Bazinul Carpatic, este vorba de ceea ce ma tem eu ? Cred ca ar fi de dorit sa aprofundati aceasta problema, si,sa O RIDICATI atunci cand sunteti invitat la TV. Cu stima !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s