Dupa “Tusvanyos”: nevoia de actiune inteligenta, nu de tacere complice (I)

Nu fac parte dintre cei care consideră că declarațiile pastorului Laszlo Tokes trebuiau neapărat urmate de un val de contradeclarații isterice. Nici nu cred că afirmațiile lui Tokes crează o amenințare acută și imediată la adresa integrității teritoriale a țării. Nu-l condamn foarte tare pe Traian Băsescu pentru faptul că s-a dus la școala de vara anuală de la Băile Tușnad, cât mai ales pentru că s-a dus în condiții umilitoare pentru un șef de stat. La un asemenea nivel, detaliile participării se negociază cu migală. Este nepermis ca Președintele României să participe la o adunare unde nu se rostește un cuvânt în limba română, unde i se flutură pe sub nas în mod ostentativ steagul „Ținutului Secuiesc”, în timp ce culorile drapelului național lipsesc cu desăvâșire. Și asta se întâmplă pe teritoriu românesc.

Afirmația lui Tokes Laszlo adresată lui Traian Băsescu: „Noi am scos castanele din foc pentru dumneavoastră, am stat de partea dreptăţii, de partea popularilor europeni. Domnul preşedinte ar putea să ne mulţumească şi să ne dea autonomia” a fost de natură să amplifice ridicolul situației Președintelui. A sugerat un fel de troc la care șeful statului român ar fi parte: voturi la schimb cu autonomia teritorială pe criterii etnice. Deocamdată, eu prefer să nu cred în această variantă (deși unii tot repetă că Tokes a fost ales prima dată ca independent în Parlamentul European cu sprijinul structurilor controlate de Băsescu și că există o înțelegere subterană între acesta din urmă și radicalii maghiari), pentru că dacă ea ar fi reală, atunci ne-am afla în fața unei alte situații și ar trebui să discutăm nu de suspendarea Președintelui ci direct de punerea lui sub acuzare pentru înaltă trădare.

Însă faptul că Laszlo Tokes a devenit vicepreședinte al Parlamentului European cel puțin cu consimțământul lui Traian Băsescu și cu sprijinul PDL, ca și tăcerea complice a instituțiilor statului român față de adoptarea de către Parlamentul maghiar a Legii dublei cetățenii (posibilă „datorită înţelepciunii domnului preşedinte Băsescu, înţelepciunii domnului preşedinte Tadic”, cum ne-a spus la Tușnad vicepremierul maghiar Szemjen Zsolt) și a Legii privind „unitatea națiunii maghiare” (așa numita Lege a Trianonului) trimit, dacă nu la un troc interesat, cel puțin la o stupidă miopie a autorităților române.

Așa cum am mai arătat într-un articol anterior, schimbarea de putere de la Budapesta, prin victoria detașată a FIDESZ, a însemnat și o resuscitare a ideologiei pan-maghiare. Merită să citim cu mai multă atenție decât au făcut-o unii analiști declarațiile noului vicepremier maghiar Szemjen Zsolt, care a rezumat noile obiective și noua abordare pentru participanții de la Școala de vara de la Tușnad. “Pentru maghiarii din diasporă asta înseamnă autonomie culturală şi formele ei diferite, iar pentru maghiarii care trăiesc mai mulţi într-un loc, autonomia teritorială. Dacă la alte naţiuni se poate, şi la noi trebuie să se poată, sublinez, în limitele constituţionale şi cu respectarea normelor europene”, a afirmat vicepremierul ungar.

Semjen Zsolt, a explicat, cu ocazia şedinţei deschise a Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, în cadrul Taberei de Vară „Tusvanyos”, că naţiunea maghiară „stă pe trei picioare”: maghiarii din ţara mamă, maghiarii din Bazinul Carpatic şi maghiarii emigraţi în vest. „Oricare dintre aceste trei picioare s-ar rupe, naţiunea s-ar răsturna. De aceea, sensul şi scopul statului maghiar este creşterea nivelul de trai al maghiarilor şi dăinuirea naţiunii”, a afirmat Semjen. De altfel, discursul său, ca și a pastorului Tokes, a fost presarat cu acuzații la adresa fostelor guverne, în special al celui condus de Gyurcsani Ferencz, care ar fi trădat interesele maghiarimii…

Observăm așadar că autoritățile maghiare revin la retorica anilor `90, la discursul lui Geza Jeszensky despre guvernul celor douazeci de milioane de maghiari.

Ce ar trebui să înțeleagă instituțiile românești din schimbarea de strategie de la Budapesta? În plan intern, aripa radicala, exponenții autonomiei teritoriale din UDMR vor fi încurajați, în detrimentul aripii pragmatice, interesată mai degrabă de beneficiile puterii administrative. Nu e o noutate. Această schimbare a balanței de influență din interiorul UDMR s-a întâmplat ori de câte ori la Budapesta a venit la putere dreapta populară/radicală. Atâta vreme cât guvernul maghiar finanțează, prin diverse fundații, mare parte din activitățile Uniunii, este normal să fie așa…

Anunțuri

2 comentarii

Din categoria Uncategorized

2 răspunsuri la „Dupa “Tusvanyos”: nevoia de actiune inteligenta, nu de tacere complice (I)

 1. Vladimir Ionas

  Pai si cine sa ii finanteze? Cei din Uniune isi finanteaza propriile buzunare! Oricum, acum nu ar trebui sa-i fortati pe PD/L-isti sa-si retraga sprijinul pentru Tokes ?

 2. spatarusorin

  Buna ziua,

  Va contactez in legatura cu un parteneriat constand in link-exchange. Am observat ca detineti un blog foarte interesant si mi-ar face placere sa colaboram

  Va propun umatoarele 2 site-uri pentru link-exchange:
  -Motruinfo:
  titlu:Motruinfo
  link: http://www.motruinfo.ro

  -Famouswhy.ro
  titlul: Intrebari Faimoase
  link: http://ask.famouswhy.ro/

  Daca sunteti deacord adaugati cele 2 linkuri si astept un raspuns din partea dumneavoastra (includeti titlul si linkul catre blogul/blogurile dvs) pe sorin@motruinfo.ro si voi posta linkuri catre site-ul dvs de pe ambele domenii. Daca mai detineti si alte siteuri/bloguri sunt as fi dispus sa le includ in aceasta oferta si pe acestea.

  Cu respect,
  Spataru Sorin
  Stiri si articole la http://www.MOTRUinfo.ro &http://www.famouswhy.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s