Guvernul Boc V sau cum întotdeauna se poate şi mai rău

Până acum am crezut că regimul Băsescu ne-a oferit cele mai neplăcute surprize cu putinţă. Pe zi ce trece însă îmi dau seama că întotdeauna e loc de mai rău. Sigur, conjunctura impunea măsura remanierii, dacă ea era făcută fie pentru a schimba direcţia politicii guvernamentale, fie pentru a reconstrui încrederea în capacitatea executivului de a gestiona criza. Însă, în plin haos economic, cu un stat făcut „praştie” ca urmare a politicilor lipsite de cap şi coadă, cu un executiv la cota cea mai mică de încredere din ultimii 20 de ani, regimul PDL-ist ne-a servit un guvern second-hand.

Ce interes naţional? Ce preocupare de a aduce competenţe? Logica remanierii a fost aceea a răfuielii interne din PDL sau dintre părţi ale PDL şi Palatul Cotroceni, a calmării nervozităţii Grupurilor parlamentare şi a redistribuirii de influenţă între baronii locali ai formaţiunii aflate la guvernare.

În momentul de vârf al crizei economice, România are în două portofolii cheie – finanţe şi economie – două personaje care „zboară” la altitudinea unui şef de serviciu deconcentrat dintr-un judeţ. Nu spun că poate fiecare în parte nu sunt persoane onorabile. Îi includ aici şi pe fostul şef de AJOFM din Bistriţia-Năsăud, proaspătul ministru Ioan Nelu Botiş şi pe fostul consilier local din Oneşti Vreme. Oricine are dreptul la o şansă de a proba.

Însă distanţa dintre ceea ce avea nevoie România acum şi experimentul „guvernului de şefi de deconcentrate” e cam mare. Poate că domnul Ialomiţeanu va fi fost bun să adune birurile de pe la agenţii economici din Braşov şi să dea dreptul cuvenit şefilor locali ai PDL, dar am dubii că ştie să discute cu Fondul Monetar Internaţional. Şi, cine ştie, poate are nevoie şi de translator. Chiar am epuizat toţi marii bancheri şi finanţişti din România? S-au depopulat catedrele de prin ASE? Sau în viziunea pedistă e nevoie doar de un tip disciplinat la finanţe, care să pompeze bani în colegiile parlamentare, ceea ce domnul Vlădescu se pare că nu prea vroia să facă.

În paranteză fie spus, ziua de ieri ar trebui să fie o lecţie şi pentru cei care-şi închipuie că pot fi „tovarăşi de drum” cu Traian Băsescu. Nervozitatea lui Sebastian Vlădescu arată că „lestarea” lui nu s-a făcut cu multă eleganţă şi că oarece asigurări pe care le-a primit că va scăpa au fost iluzorii.

Eu cred că „guvernul second-hand” este o provocare pentru opoziţie şi în primul rând pentru PNL. El poate arăta, în săptămânile următoare, că vine cu un cabinet alternativ impecabil, de oameni cu expertiză profesională şi nu cu o adunătură de compromis între grupări, organizaţii şi diverse influenţe…

Anunțuri

3 comentarii

Din categoria Uncategorized

3 răspunsuri la „Guvernul Boc V sau cum întotdeauna se poate şi mai rău

  1. In conducerea T.B vom avea intotdeauna parte de marionete. Nu contest ca este posibil sa fie si oameni capabili printre cei nou-numiti, dar task-ul lor este destul de simplu. Ei vor trebuie sa il respecte pentru ca asa au venit ordinele.

    Da, consider ca si aceasta miscare este (inca) o sansa imensa pentru opozitie sa vina cu o formula impecabila ,asa cum i-ai sous si tu. Daca nu vor reactiona acum, o sa-si piarda si ei complet din credibilitate iar noi tot in jos o sa mergem. Ma intreb cat mai avem pana dam de fund..

  2. obuzierul (Alin B, PNLsector6)

    Nu am cunoştinţă decât despre o mică parte dintre parlamentarii puterii actuale. Nu ştiu dacă între ei sunt suficient de mulţi oameni (…). Deci nu ştiu dacă opoziţia poate coagula pentru suficient de mult timp acea masă (gelatinoasa dar suficient de stabila) pe care sa o mobilizeze întru exercitarea cvasi-patriotică a puterii… Presupun că NU se poate. Iată cum se poate cădea în perfida capcană basista (care miroase rău – dar nasul SE OBISNUIESTE cu mirosurile, după o vreme nu mai simte miresmele vechi şi persistente)… Numai 4-5 infiltrati, numai o explozie sociala localizata SI DIRIJATA şi baselu isi trage o mini-situatie-de-necesitate DE LA CARE LUCRURILE POT EVOLUA IN DIRECTII… NEASTEPTATE.

  3. Pingback: Amestecate: excavari si remanieri « transildania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s