De ce privesc cu neîncredere chestiunea suspendării…

Ceva nu se leagă în tot acest anunţ precipitat pe care Victor Ponta l-a făcut apropo de suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului. Pare mai degrabă o încercare de a ieşi din dezbaterea neconfortabilă privind presupusul troc pe bani, pe care PSD l-ar fi făcut la legea pensiilor. După părerea mea, la aceste acuzaţii Victor Ponta n-a răspuns deloc convingător. E clar că ceva incorect sau discutabil din punct de vedere al eticii politice a existat acolo. Procedeul trocului politic „voturi contra bani” pentru investiţii locale, pentru primari, nu e nou. Cei care au trecut prin Parlament îl cunosc destul de bine. Dacă discuţia s-a făcut cu ştirea sau fără ştirea lui Ponta, dacă ea a privit sau nu legea pensiilor – deja devine irelevant.

Revenind însă la ideea suspendării, eu fac parte dintre cei care consideră că un asemenea demers e oportun în această toamnă. Din păcate, suntem într-o situaţie oarecum inversă în raport cu 2007. Atunci clasa politică, partidele aveau voinţa necesară pentru suspendare, dar opinia publică nu era pregătită. Acum sondajele arată că suspendarea lui Traian Băsescu ar fi posibilă, însă partidele sunt mult mai reticente faţa de o asemenea acţiune. Ca şi în cazul moţiunii de cenzură, par a prevala mai degrabă calculele politice ale liderilor şi formaţiunilor pe care le conduc.

Nu poţi gândi să mergi la suspendarea preşedintelui fără să existe o nouă majoritate în Parlament. E prima condiţie. În ordine logică, o nouă majoritate ar trebui să determine căderea guvernului Boc şi să-i propună lui Traian Băsescu investirea unei alte formule de executiv. Dacă el refuză, aşa cum a făcut-o înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, atunci există motive temeinice pentru a deschide discuţia asupra suspendării. Cel puţin eu aşa văd lucrurile.

A lega însă propunerea de suspendare de un proiect de lege, fie el şi unul controversat, mi se pare riscant, chiar dacă tema pensiilor este populară. Aici e nevoie de un demers coerent şi articulat.

Şi de aceea, anunţul lui Victor Ponta mi se pare pripit şi neinspirat. Doar dacă nu cumva în spatele lui se află, aşa cum sugerează unii, şi alte înţelegeri. Pare ca o bombă explodată preventiv prea devreme.

P.S. Văd că unii consultanţi ai PDL, îl numesc aici pe Dan Andronic, încearcă să teoretizeze „clivajele” care ar exista în PNL pe chestiunea suspendării lui Băsescu. Nu am avut deloc sentimentul că liberalii n-ar merge, şi încă destul de entuziaşti, la suspendare. Nu însă pentru apărarea onoarei lui Victor Ponta şi nu în această formă, evident nepregătită. De aceea, teoria clivajelor ori e o diversiune, destul de ieftină, ori e consecinţa evaluărilor proaste, pe care le are de la diverşi „strategi”, lăsaţi moştenire de el liberalilor.

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s