Epilog la „cazul Blaga”

Sistemul de ordine publică din România a trecut în această săptămână probabil prin cea mai gravă criză a sa din ultimii 20 de ani, după mineriadele din 1990, 1991 şi 1999. Şi aici nu mă refer doar la demonstraţia poliţiştilor, la ceea ce au scandat sau la gestul nefericit de a-şi „face cadou” caschetele Preşedintelui. Ci la modul în care factori de înaltă autoritate în stat, cum este Preşedintele şi Primul-ministru, au înţeles să semnaleze public neîncrederea lor in corpore în două arme importante, respectiv Poliţia şi Jandarmeria. Un ministru de interne a demisionat, ocazie cu care şeful statului a spus că trebuie să existe o cercetare asupra evenimentelor din 24 septembrie şi că ea va fi prezentată Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

După cum aţi putut aflat, CSAT s-a desfăşurat astăzi. El n-a analizat nici un fel de raport sau cel puţin ni se spune public acest lucru, nici măcar n-a făcut vreo apreciere privind evenimentele petrecute în ultimul interval de timp, aşa cum ar fi fost firesc ţinând cont de gravitatea situaţiei. Pe agenda CSAT s-au aflat cu totul alte teme: mandatul României la reuniunea NATO, chestiuni care privesc aviaţia, etc.

În lipsa acestui raport, suntem pe tărâmul speculaţiilor. Pe bună dreptate, o tabără susţine că, de fapt, a fost vorba de o simplă manevră politică, de o reglarea de conturi în interiorul Partidului Democrat Liberal, prin care s-a obţinut plecarea lui Vasile Blaga. În zona de propagandă proprezidenţială, scenariile sunt de-a dreptul halucinante. E de-ajuns să urmăreşti B1 Tv, ca să afli că în spatele demonstranţilor din 24 septembrie se afla un complot antiprezidenţial, cu toate „ingredientele” care fac atractivă o asemenea teorie: întâlniri secrete ale revoluţionarilor, conexiuni cu odiosul Iliescu, mobilizarea lumii interlope. Dacă cumva cineva face greşeala să-l asculte şi pe Dan Tapalagă de la Hotnews, ar putea afla că e posibil ca nici Federaţia Rusă să nu fie străină de eventuale provocări. Problema nu mai e că oamenii respectivi, din Poliţie, şi-au pierdut prin tăieri de salarii, prin inflaţie, mai mult de jumătate din puterea lor de cumpărare, că au credite în bănci pe care nu le mai pot returna, că unii dintre ei – cum îmi spun prietenii – au ajuns să umble pe la casele de amanet. Agentura KGB lucrează, sigur prin intermediul lui Iliescu, al revoluţionarilor săi, al lumii interlope, cu ceva liberali, în alianţă cu mogulii Nuş şi Felix, pentru a răsturna singurul punct de stabilitate al României, anume pe Traian Băsescu. Scenariile ar fi chiar distractive, dacă totuşi situaţia nu ar îmbrăca dimensiuni dramatice.

Nu fac parte dintre cei care brusc l-au descoperit pe Vasile Blaga ca fiind un om politic impecabil, un „cavaler al dreptăţii” şi un opozant al lui Traian Băsescu. Am sentimentul că orice opţiune ar fi făcut, traiectoria lui Vasile Blaga către ieşirea din guvern ar fi fost aceeaşi. Dacă, de pildă, aşa cum cred că şi-a dorit Traian Băsescu, Vasile Blaga ordona jandarmilor să oprească marşul protestatarilor către Cotroceni şi fie aceştia nu se supuneau ordinului, fie se lăsa cu o bătaie cruntă între colegii din acelaşi minister, tot la demiterea sau demisia ministrului de interne s-ar fi ajuns. Blaga a preferat o soluţie care poate fi discutată în termenii legalităţii, dar măcar are meritul de a ne fi scutit de transmiterea în lume a imaginilor unei Românii cuprinse de lupte de stradă. Aici văd eu un punct pozitiv pentru fostul ministru de interne. Probabil că din acest motiv a şi preferat ca în ziua respectivă să nu se afle în Bucureşti.

Restul e politică. E clar că s-a ivit o fereastră de oportunitate pentru a scăpa de Vasile Blaga şi ea a fost folosită la maximum de adversarii săi din interiorul PDL. Tocmai de aceea aş ţine un pariu că raportul privind evenimentele din 24 septembrie, ori nu va mai fi niciodată prezentat, ori, dacă el totuşi va exista, va fi o chestiune insipidă, fără relevanţă.

În urma acestui episod, rămâne însă un sistem profund traumatizat. Costul instituţional al debarasării de Blaga se va dovedi în timp foarte mare. El arată însă că pentru a-şi atinge obiectivele politice, Traian Băsescu şi aliaţii săi nu au nici un fel de limite. Nici măcar atunci când e vorba de stabilitatea unor instituţii esenţiale pentru funcţionarea statului.

Reclame

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „Epilog la „cazul Blaga”

 1. Pingback: Epilog la „cazul Blaga” - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. MARIN

  Parerea mea este ca, nu trebuie sa ne pripim cu trasul concluziilor.
  Monseur BLAGA poate genera, inca, forte multe surprixe.

 3. „El arată însă că pentru a-şi atinge obiectivele politice, Traian Băsescu şi aliaţii săi nu au nici un fel de limite. Nici măcar atunci când e vorba de stabilitatea unor instituţii esenţiale pentru funcţionarea statului.”

  Oh, dar asta stiam demult – http://rational-idealist.blogspot.com/2010/06/despre-ce-vorbeste-basescu-cand.html: „…Basescu nu a parut vreodata sa dea doi bani pe stabilitatea sistemului si nu s-a incurcat cu complexitatea reglajelor fine sau arta negocierii si a compromisului. Dimpotriva, nu a lasat nimic de la el si nu ezitat niciodata sa actioneze la limita sau in afara regulilor si sa duca lupta politica partizana pana in zona de grad zero a armaturii estentiale a statului: Constitutia si institutiile fundamentale.”

 4. felix

  creditele speciale pentru politisti s-au terminat de papat ca de platit nu au apucat?dar spaga,dar vilele,tu crezi in lideri sindicali eternizati la furt si minciuna si in politistii analfabeti si hoti de diplome,care au terminat dreptul inaintea liceului?sunteti de ris,liberalilor,numai base e om politic veritabil.nu cenzurati

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s