Defensiva agresivă şi jegoasă

Puşi în faţa unei crize sociale fără precedent, caracterizată, iată, astăzi şi prin paralizarea administraţiei, cel puţin la nivelul finanţelor şi al muncii şi protecţiei sociale, democrat-liberalii şi-au redescoperit retorica agresivă şi populistă.

De vreo câteva zile, pedelii încearcă să explice că problema nu e de fapt că Roberta Anastase şi cu Sever Voinescu Cotoi au furat la vot la adoptarea legii pensiilor, iar opoziţia are dreptul legitim să protesteze faţă de acest abuz prin neparticiparea la lucrări. Riposta agresivă şi populistă insistă pe tema simplistă a „chiulului” parlamentar. Iar opoziţia, în frunte cu liderii Crin Antonescu şi Victor Ponta, ar fi vinovată că ia bani fără să participe la şedinţele parlamentului, că în loc să stea cuminte în bănci şi să voteze pe bandă rulantă proiectele legislative ale executivului, îşi permite să aibă dubii asupra corectitudinii procesului democratic din România.

PDL mai adaugă astfel un element la campania jegoasă pe care a făcut-o împotriva unei instituţii fundamentale a democraţiei: Parlamentul. O campanie pe care o duce sistematic de ceva ani buni. Recursul pedelist este la cele mai gregare sentimente antiparlamentare ale unei părţi din populaţie: iau bani, nu fac nimic, iată acum şi chiulesc. El întreţine imaginea unui Parlament în care te duci să semnezi condica şi eşti judecat după „producţie”, iar nu a unui for de reprezentare politică, în care convingerile şi opţiunile te pot obliga la un moment dat inclusiv la atitudini cum este absenţa din sală.

Pedeleii nu se simt datori a da explicaţii cu privire la consecinţele măsurilor fără noimă de tăiere a veniturilor pe care le-au luat. Pentru că, de fapt, mişcarea spontană din Ministerul Finanţelor este un rezultat al acestor măsuri. Oamenii s-au trezit brusc cu veniturile diminuate în proporţie de 60% şi mai mult. Cum e, de pildă, să trăieşti din 7 milioane pe lună sau din 5? Sau să constaţi că ratele pe care le ai de plătit lunar sunt cu mult mai mari decât leafa pe care o încasezi. S-au jucat în mod nepermis cu vieţile oamenilor, au tăiat brutal şi nediferenţiat, fără niciun fel de estimări asupra problemelor sociale pe care le vor genera.

În locul unui dialog măcar raţional, dacă nu şi sincer, avem o avalanşă de scenarii. Aflăm că s-a dorit eliminarea fizică a lui Traian Băsescu, că în spatele mişcărilor de protest sunt mogulii, Antena 3 şi Realitatea au devenit instrumentele dezinformării naţionale. Aceste elemente compun o strategie de damage control care, în mod evident, vizează oprirea declinului electoral. Numai că această strategie este chiar jegoasă, „excitând” acele categorii de public care ar desfiinţa Parlamentul, partidele şi eventual ar pune la zid două treimi din bugetari. Din acest punct de vedere, PDL demonstrează încă o dată că este incompatibil cu sistemul politic democratic şi că pentru acest partid nu există limite dincolo de care nu poate coborî.

Defensiva pedeleilor creşte pe zi ce trece în agresivitate, semn al disperării. Nici măcar şampania oferită de domnul Baconschi la Ateneu, cu pretenţii de resuscitare a energiilor naţionale şi de „intelectualizare” a formaţiunii de infractori, nu mai poate estompa disperarea…

Reclame

Un comentariu

Din categoria Uncategorized

Un răspuns la „Defensiva agresivă şi jegoasă

  1. Propaganda nazista reloaded , asta poate Basescu , asta face. Si o face bine , mai ales pe timp de criza cand nervii sunt intinsi la maxim si disperarea atinge cote astrologice.Si Adolfica tot asa s-a scos…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s