Să ne ocupăm puţin de televiziunea română. Care nu mai e publică

Aş fi amânat probabil un comentariu asupra ceea ce se întâmplă în TVR pentru încă o vreme, dacă nu aş fi fost profund îngreţoşat de gestul abject al postului public de duminică. Poţi să ai păreri împărţite asupra lui Adrian Păunescu, ca poet, ca publicist, ca om politic. Însă gestul televiziunii române a depăşit orice limită. Unele lucruri pur şi simplu nu se fac. Nu e acceptabil ca în momentul în care omul e dus la groapă, tu să-l chemi pe unul dintre cei mai mari contestatari ai săi ca să-l facă albie de porci, descriindu-l ca un poet minor, „versificator” şi altele. Vorbesc de oranjgutanul Andrei Cornea, pe care într-o vreme îl citeam cu interes, dar care prin această atitudine s-a descalificat fără drept de apel în faţa mea.

Constat că în televiziunea română s-a instalat treptat, treptat, dictatura portocalie. Iosif Boda era probabil prea echidistant în raport cu puterea şi făcea ratinguri prea bune. El a fost înlocuit duminică la prânz cu ziarişti agreaţi. La postul public nu-i mai vezi decât pe Tia Şerbănescu, Mircea Marian şi, desigur, eterna Andreea Pora, acum fără distonocalm la purtător. Ea se poate dezlănţui, pentru că, nu-i aşa, TVR-ul e acum „al lor”. Alţi analişti, comentatori, în afara rezervei de cadre expirate de la revista 22, plus rezerva mai proaspătă a Evenimentului Zilei (aripa fundamentalistă), par a nu mai exista în România, în optica noii conduceri a TVR. Temele sunt clare, desprinse din message box-urile doamnei Ada Meseşan, direct din Aleea Modrogan: mogulii care subjugă România, liderii de sindicat care sunt plătiţi şi au averi uriaşe, reforma care trebuie făcută împotriva oligarhilor.

TVR este portavocea puterii. Explicit, fără perdea. Pe lângă TVR, B1 Tv pare să respire un adevărat aer de libertate, pentru că acolo mai încape, din când în când, şi câte un lider al opoziţiei, şi câte o opinie contrară puterii, şi câte o dezbatere chiar. La TVR înţeleg că e „cu liste negre”: cine are şi cine nu are drept la antenă dintre politicieni sau dintre comentatori. În mod evident, opoziţia nu are. Nu-mi amintesc ca în ultimele luni să fi văzut vreun lider marcant al opoziţiei invitat la televiziunea ce îşi spune încă publică. Ca mitocănia să fie limpede, la dezbaterea moţiunii de cenzură a fost dat doar domnul Boc. Pentru deontologii din TVR, discursurile liderilor opoziţiei n-au existat. De fapt, domnul Boc ne-a arătat că la TVR el e jupân, atunci când l-a pus în mod ghiolbăneşte la punct pe un reporter profesionist, care îndrăznea să pună o întrebare legată de teme de actualitate. L-am numit pe Mihai Rădulescu. Boc i-a explicat, „în direct şi la oră de vârf”, că el a venit să-şi transmită mesajele, nu să răspundă la întrebări de tipul acela, „doar nu suntem la Antena 3”…

Înţeleg că în conducerea instituţiei numită TVR există o subtilă „diviziune a muncii”. Domnul preşedinte director general Andi Lăzescu, când nu se ocupă de contracte bănoase, a devenit un fel de globetrotter, care nu ratează nicio deplasare. Parteneriatul cu Angola e important…În contrapondere, Rodica Culcer şi mâna ei dreaptă, Anca Lăzărescu au fost investite pe post de „gardieni ai purităţii ideologice băsiste”.

Este absolut inexplicabil şi jenant pasivismul de care dă dovadă noul Consiliu de administraţie al TVR, faţă de ceea ce se întâmplă în instituţie – de la încercarea de a da tunuri fără jenă, cum a fost contractul de 615.000 euro care trebuia încredinţat unei firme neînfiinţate încă – „Iedera Show SRL” –, la popularea emisiunilor doar cu personaje politice şi comentatori portocalii.

N-aş vrea să cred, aşa cum îmi sugerează unii, că tăcerea membrilor Consiliului de administraţie a fost cumpărată „la bucată”, prin diverse favoruri personale. O am în vedere aici şi pe reprezentanta PNL în Consiliul de administraţie, pe doamna Lucia Hossu Longin, propusă de noi dintr-un gest de eleganţă şi apreciere faţă de trecutul ei jurnalistic. N-aş vrea ca semnele de întrebare care s-au ridicat atunci în partid să fie confirmate de tăcerea de acum a doamnei Longin. O tăcere ce pare complice. Şi ea ar trebui să înţeleagă faptul că apărarea statutului de post public al TVR, a unei minime echidistanţe politice, este mai importantă decât nu ştiu ce finanţare pentru un nou serial al „Memorialului durerii” sau chiar decât situaţia ei locativă. Aştept o reacţie de la Consiliul de administraţie, după cum aştept şi poziţia Comisiilor parlamentare de cultură, artă şi mass-media.

PS. Văd că Victor Ponta propune ca soluție un proiect de lege prin care cetățenii să nu mai plătească taxa radio-tv. Asta e soluție? Sau bătălia parlamentară pentru readucerea TVR la statutul de televiziune publică…

Reclame

Un comentariu

Din categoria Uncategorized

Un răspuns la „Să ne ocupăm puţin de televiziunea română. Care nu mai e publică

  1. Rromania tiganeasca

    Uau, luica hossu longin!
    Marea constiinta care realiza grandioasele episoade ale „Cintarii Rromaniei”!
    Deci uau!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s