Fracturile logicii pesediste

În toată succesiunea de declaraţii privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei Naţionale şi decizia Curţii Constituţionale, Crin Antonescu a avut un punct de vedere cel puţin logic. El a spus aşa: din momentul în care Curtea Constituţională a decis că asumarea răspunderii pe această lege este neconstituţională – ceea ce scrie în corpul hotărârii, nu în motivarea ei (orice jurist ştie că opozabil este dispozitivul deciziei, iar nu motivarea care poate fi interpretată) -, opoziţia nu are a depune o moţiune de cenzură. Pentru că aceasta ar însemna validarea unui act neconstituţional. Vom cere preşedintelui, a mai spus Crin Antonescu, să nu promulge un act declarat ca neconstituţional de instanţa de jurisdicţie în materie. Dacă, totuşi, Traian Băsescu va promulga Legea Educaţiei, adoptată în această formă neconstituţională, atunci vom purcede la suspendarea Preşedintelui. Pentru că el devine participant la un act neconstituţional.

Mie mi se pare clar şi logic, încălcarea Constituţiei fiind un motiv temeinic de suspendare a Preşedintelui, chiar dacă sper în sinea mea că nu se va ajunge la o asemenea criză majoră în funcţionarea sistemul democratic din România.

Ce ne spun însă PSD-iştii, prin vocea domnilor Ponta şi mai nou Şova, pe care eu unul îl apreciez ca jurist şi ca persoană publică? Ei ne spun că „nu ne jucăm cu suspendarea Preşedintelui”. Deşi acum o lună Victor Ponta dorea să îl suspende pe Traian Băsescu nu pentru că ar fi promulgat un act considerat neconstituţional, ci pentru că ar fi promulgat o lege aflată sub suspiciunea de a fi fost votată în regim de fraudă în Camera Deputaţilor. Aici e o fractură logică severă. Ce e mai grav? Atunci când accepţi o procedură declarată neconstituţională de Curte sau când semnezi o lege despre care unii (inclusiv noi) spun că a fost votată în condiţii îndoielnice?

A doua temă a PSD-iştilor e că, vezi Doamne, o procedură de suspendare n-ar putea fi iniţiată decât de ei, fiind partidul de opoziţie cu cel mai consistent număr de parlamentari, care ar putea asigura acea treime necesară demarării suspendării. Sau, în termeni mai clari, „doar noi, PSD, avem voie să vorbim despre lucrul acesta, voi, ciocu’ mic”, cum ar spune doamna Anca Constantinescu. A afirmat-o Dan Şova azi mai elegant la Realitatea TV: „Pentru că noi am luat un număr dublu de voturi decât PNL, nu acceptăm ca ei să vorbească despre suspendare.”

Încă o dată fractura logică este evidentă. Problema PSD-iştilor nu e apărarea unui principiu de funcţionare democratică a societăţii, anume că deciziile Curţii Constituţionale trebuie respectate, indiferent ce am crede noi în momentul de faţă despre această Curte. Problema lor e că o iniţiativă de suspendare a preşedintelui poate fi declanşată numai de ei şi când vor ei.

Victor Ponta repetă pe toate micile ecrane că ei sunt „consecvenţi” şi „serioşi”. O logică a consecvenţei ne-ar indica însă un cu totul alt comportament. De fapt, sunt consecvenţi doar în logica de a câştiga voturi, popularitate, chiar în detrimentul unui comportament solidar în apărarea unor valori şi principii democratice. O fi pur şi simplu lipsă de inteligenţă politică, or fi strategii simpliste sau or fi tranzacţii la mijloc…?

Reclame

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „Fracturile logicii pesediste

 1. MARIN

  Stimate Domn DAN MIHALACHE,

  Problematica abordată de dvs. este pertinentă şi în mod firesc, este generatoare de abordări gen „Fracturile logicii pesediste”.

  Refritor la prima tema: SUSPENDAREA PEŞEDINTELUI

  Cred ca cei din PSD sunt deranjati mai mult de faptul ca, PNL ridică la fileu problematica supendării după momentul în care cazuistica generatoare acestui demers este reală şi este definită de decizia CCR. Nu uitaţi că PSD arunca în ochii opiniei publice această problematică a suspendării doar în eventualitatea apariţiei unui motiv determinat de o eventuală comportare a Preşedintelui, preşedinte care s-a dovedit destul de abil pentru a nu le da, la vremea respectivă, această satisfactie.

  Referitor la tema: INIŢIEREA PROCEDURII DE SUSPENDARE

  Eu le-aş aminti „camarazilor” de opoziţie altceva şi anume:
  -în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009 le-a fost alături doar PNL; la acea vreme, fiind convinşi că nu au nici-un proiect care să se bucure de sutenabilitatea opiniei publice, au acceptat PROIECTUL JOHANNIS, proiect care a fost gândit şi construit de aceşti „amărâţi” de liberali care aveau cel mai NEconsitent număr de parlamentari;
  -geneza actualei guvernări precare are la bază doi „cromozomi”: „cromozomul” PSD şi „cromozomul” PDL, cromozomi care în lupta lor pentru supremaţie şi determinarea „sexului” coaliţiei ce cu evlavie avea să apară, au dat naştere unor politici şi măsuri economico-sociale ce au produs acestui popor un mare handicap şi anume HANDICAPUL NESIGURANŢEI ZILEI DE MÂINE;
  -la moţiunile de cenzură anterioare, PSD s-a bazat foarte mult pe PNL dar, probabil D-l PONTA face playback în timp ce D-l NĂSTASE se dovedeşte a fi un veritabil ventriloc

  Tot PSD-ul să nu uite că, UDMR-ul nu va uita nici-odată faptul că în 2008 nu a intrat la guvernare ca urmare a unei condiţii irevocabile impuse de ei (PSD).

 2. Lucius

  Fracturile Logicii Liberale

  1. Foarte multa lume este deranjata de faptul ca PNL face opozitie pe voturile PSD. Adica e greu cu nici 15% sa te dai vioara intai.

  2. Deranjul exista oricum dar fiindca Crin isi stia locul lumea mai trecea cu vederea. Adica si voi acum…chiar nu v-ati prins ca strategia asta mergea cu Geoana si Vanghelie, nu cu AN-ul. Tu ar trebui sa stii chestia asta foarte bine.

  3. Pe scurt si fara alte acolade: si peste 100 de ani de acum incolo PSD-ul o sa aiba cel putin dublu fata de PNL.

  3.a. O sa vedeti la locale.

  4. Eu sunt „social-democrat” si l-am votat pe Crin in primul tur dupa care nu am votat deloc. Adica voteaza prostul nostru pentru ca-i al nostru nu merge la mine.
  Asta inseamna ca la numaratoarea voastra ma adaugati si pe mine desi nu e cazul.

  Acum…eu sunt indreptatit sa-i cer lui Crin modestie fata de PSD in virtutrea aceleiasi logici pe care care o are Crin si PNL-ul fata de PSD atunci cand doreste recunostinta pentru sprijinul acordat in turul 2 ? 🙂

  P.S.1. Crezi nu crezi, eu NU sunt un membru de partid.

  P.S.2. Ce ti-e si cu logica asta. Mai ales cand o privesti dintr-o parte.

 3. Crin Antonescu declara acum 2 zile într-un avertisment pentru UDMR că o eventuală forțare a adoptării Legii Educației prin asumarea răspunderii va putea fi sancționată printr-o nouă modificare a legii educației.

  Este rezonabil să credem că PNL într-o alianță ulterioară poate chiar și cu UMDR va fi dispus să revină asupra articolelor pentru care se dă peste cap acum udmr?

 4. Logic ar fii ca opozitiei sa-i iasa din cap odata treaba asta cu suspendarea presedintelui.este o prostie si tin o carte pierzatoare in mana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s