Logica lui Stalin și Mao Tzedun

„Baza armatei sunt subofiţerii”, ne-a spus aseară preşedintele Traian Băsescu, iar nu generalii „nesimţiţi” pe care nu i-a văzut niciodată într-un tanc pe teatrele de operaţiuni. Cam aceeaşi logică a fost aplicată şi de Stalin în anii ’30, când a epurat întreg corpul ofiţeresc de elită al Rusiei şi când fiecare „caporal roşu” credea că poate conduce batalioane şi regimente. Efectele decimării corpului ofiţeresc s-au văzut la începutul celui de-al doilea Război Mondial. O logică similară a funcţionat şi în China Revoluţiei Culturale a lui Mao Tzedun. Cadrele, ierarhiile trebuiau „combătute”, pentru că se „îmburgheziseră” şi li se atrofiase spiritul revoluţionar. Ce-i drept, însă, Mao, mai inteligent, atunci când a văzut că se îngroaşă gluma şi Revoluţia Culturală derapează în armată, punând în pericol ierarhia, a stopat-o la vreme.

Comparaţia poate părea exagerată, dar cam în această logică şi-a construit ieri Traian Băsescu ieşirea din situaţia de criză, generată de recalcularea prostească a pensiilor militarilor, respectiv prin teoria luptei de clasă. Nu ştiu cât de valide sunt cifrele pe care le-a avansat Băsescu despre câţi au câştigat şi câţi au pierdut în urma acestei recalculări şi pe fond nici nu mă interesează acest tip de raţionament. Pentru că şi dacă ar fi de un singur om căruia i s-ar fi diminuat pensia pe un sistem incorect, tot ar fi din punctul meu de vedere o problemă. Sunt însă siderat să observ cum Traian Băsescu manevrează în continuare un grup împotriva altuia.

M-am uitat cu atenţie ieri seară şi la doi dintre „ideologii” regimului băsescian, Cristian Preda şi Dan Tăpălagă, pe care nu-i suspectez de prostie şi la sistemul de argumente pe care îl invocau în sprijinul atitudinii lui Traian Băsescu. E limpede că „lupta de clasă” a devenit temeiul ideologic şi mecanismul de diversiune cel mai important al actualei puteri. Cristian Preda plângea brusc pe umerii profesorilor, care, vezi Doamne, ar avea pensii mai mici decât „miliţienii nesimţiţi” care protestează astăzi. Dintr-o dată, toţi rezerviştii nemulţumiţi au fost ipostaziaţi drept „miliţieni”, iar profesorii, sacrificaţi în urmă cu câteva luni, redescoperiţi. Tăpălagă ne explica şi el deciziile luate „în numele majorităţii”.

Pe lângă sector privat vs. bugetari, oameni activi vs. pensionari, profesori vs. elevi şi părinţii acestora, puterea a mai inventat noi ţinte care trebuie „combătute” de oprobriul social: „rezerviştii miliţieni”, iar în interiorul corpului militar ofiţerii şi eventual cei cu grade mari. Bineînţeles că toate ţintele sunt asezonate cu ingredientele „mogulilor.”

Nu se mai încurcă nimeni în nuanţe şi în particularizarea unor cazuri: că unii au fost forţaţi să iasă la pensie înainte de termen din cauza restructurărilor impuse de standardele integrării în NATO, că n-au ieşit de capul lor, ci în baza unei legislaţii pe care tot statul român a adoptat-o , că nu e normal ca Şeful Statului Major General, adică şeful Armatei, să ajungă la o pensie de 1700 lei. Toate argumentele care s-au spus în aceste zile, nu mai contează.

La modă e lupta de clasă. Acum introdusă şi în armată, în logica lui Stalin şi Mao Tzedun.

Publicitate

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „Logica lui Stalin și Mao Tzedun

  1. CC

    excelenta postare!!! ti-o spun cu sincera invidie si cu o umbra de regret ca eu am parasit campul de bataie al politicii. succes Dane!

  2. Schtrudell

    Felwebelii sunt coloana vertebrala a waffenului; s-o fi inspirat din politologul Sven Hassel, zic eu.

  3. Un liberal deja optimist

    Ia de la basescu! zice o vorba din popor. Tocmai ce i-a laudat pe subofiteri, iese si bok la bataie cu vocea lui cavernoasa si zice ca trebuie sa dea pensiile proaspat recalculate inapoi. Daca va amintiti acesti mincinosi ai puterii spuneau ca la 70% din militari le-a crescut pensia. E adevarat, au crescut printr-un viciu de calcul, dar o sa le ia inapoi. In rest o excelenta tehnica de manipulare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s