O nouă putere (nelegitimă) în stat: Curtea Constituţională

Decizia Curţii Constituţionale privind componenţa Consiliului Superior al Magistraturii arată că actuala putere „joacă tare” şi că nu sunt limite. Ceea ce puterea nu reuşeşte să rezolve prin mijloace democratice, cum ar fi de pildă votul în Parlament, rezolvă prin decizii aşa-zis „legale” ale Curţii. Acum înţeleg şi eu mai bine de ce a existat atâta determinare a puterii pentru alegerea ultimilor doi judecători la Curtea Constituţională. La momentul respectiv, am crezut că este vorba despre o simplă ambiţie a lui Traian Băsescu şi a PD-ului. M-am înşelat. Nu era vorba de o simplă ambiţie. Curţii Constituţionale i s-a rezervat un rol decisiv în redesenarea regimului politic din România, în acord cu ceea ce doreşte Traian Băsescu.

Cineva mi-a explicat ieri de ce atâta înverşunare în raport cu noul Consiliu Superior al Magistraturii. Componenţa lui echilibrată nu satisface interesele puterii. Şi iată, în a doua şedinţă a noului CSM, nu s-a găsit cvorumul necesar pentru a valida transferul masiv de procurori pe post de judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă vreţi să ştiţi cum e să ai un procuror care ţi-a instrumentat dosarul ca membru al completului de judecată, întrebaţi-l pe Adrian Năstase. De fapt, aici e cheia de interpretare a nervozităţii lui Traian Băsescu, transmisă şi Curţii Constituţionale, în raport cu componenţa CSM.

Într-un plan mai larg, analizând deciziile Curţii Constituţionale din ultimul an, putem constata că ea a început să modifice treptat natura regimului politic din România, consacrând preeminenţa puterii executive în raport cu celelalte puteri ale statului. Mai întâi, Curtea Constituţională a legiferat dreptul preşedintelui de a desemna premierul la bunul său plac, în total divorţ cu spiritul Constituţiei. Mai apoi, tot această Curte Constituţională a validat şi dreptul Guvernului de a promova legi de mare impact, cum ar fi legea educaţiei, prin asumarea răspunderii. Ceea ce practic conferă Guvernului dreptul de a face ce vrea în plan legislativ.

Că ea, Curtea, n-are nici un fel de apăsări în ceea ce priveşte caracterul contradictoriu al hotărârilor sale ne-o arată limpede decizia în privinţa legii educaţiei. Şi astăzi mai aşteptăm încă motivarea Curţii în ceea ce priveşte legea educaţiei. Traian Băsescu a promulgat însă acest act normativ fără a o mai aştepta.

Ultimul episod priveşte puterea judecătorească, unde Curtea Constituţională s-a pronunţat pentru invalidarea CSM. Deci, treptat treptat, această Curte Constituţională aleasă cu forcepsul începe să umble la competenţele puterilor statului şi să modifice raporturile dintre ele, schimbând radical funcţionarea statului.

România evoluează spre un regim prezidenţialist, nu prin vot, ci prin deciziile judecătorilor Curţii, despre care unii spun că ar fi controlaţi sau şantajaţi prin diverse mijloace. O lege de modificare a organizării şi competenţelor Curţii Constituţionale, care a trecut cu mult dincolo de prerogativele înscrise în textul fundamental, este absolut necesară. Pentru că ea, Curtea Constituţională, a devenit o nouă şi periculoasă putere în stat. Nelegitimă.

10 comentarii

Din categoria Uncategorized

10 răspunsuri la „O nouă putere (nelegitimă) în stat: Curtea Constituţională

 1. Pingback: O nouă putere (nelegitimă) în stat: Curtea Constituţională - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. atreides

  Chiar asa, vreau sa vad si eu motivatia CCR legata de legea educatiei, aia a fost o chestia sinistra, CCR s-a razgandit dupa doar cateva saptamani. Cine poate cere CCR sa sara odata cu motivatia aia? Sau e secret de stat?

 3. O opinie sincera: pozitiile dumneavoastra si ale PNL-ului ar fi mult mai credibile daca ati nuanta un pic mai mult decat „daca vine de la Basescu e rau”, punct. De exemplu, textul Constitutiei e cel care este, nu putea CCR-ul sa spuna ca Presedintele este obligat sa numeasca un Premier dorit de o majoritate parlamentara. E frustrant, si pe acel articol s-a construit tot sistemul abuziv de putere al unui partid ce a luat 30% in alegeri, dar asta e textul. CCR n-a gresit acolo.

  La fel, acum lucrurile nu sunt foarte clare: http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2011/01/25/csm-un-mandat-doua-mandate/

  Poate daca ar exista ceva mai mult echilibru in mesajele politice ale PNL ati putea atrage mai multi sustinatori. Sau nu va intereseaza decat cei care 3-4 ore pe seara stau cu gura cascata la Antena 3?

 4. Aici ar mai fi de mentionat si o alta institutie controlata politic si partizana, ANI, si felul in care diferite institutii isi lanseaza mingea la fileu. ANI a sesizat presupusa „neintegritate” a domnului Alistar, cu toate ca acesta nu este demnitar ci presedintele unui ONG, iar acest pretext a fost folosit de CCR in mod ilegal.

  ANI se leaga de reprezentantii societatii civile sau de cei a opozitiei cu toate ca focarul coruptiei este in tabara puterii. Seful ANI recunoaste singur ca are el insusi probleme de integritate si ca este santajabil si inregistreaza ascuns jurnalisti!!
  In ce tara normala un demnitar cu o functie comparabila cu cea a ministrului justitiei si-ar permite asa ceva fara ca a doua zi sa fie demis sau sa-si dea demisia?

  Eu nu cred ca decizia CC in ce priveste desemnarea premierului schimba cu ceva realitatea: Majoritatea desemneaza premierul, mai devreme sau mai tarziu. ORi il desemneaza presedintele, ori acesta e suspendat sau se ajunge la alegeri anticipate in care majoritatea castiga o majoritate si mai mare.

 5. mescu

  „Majoritatea desemneaza premierul, mai devreme sau mai tarziu. ORi il desemneaza presedintele, ori acesta e suspendat sau se ajunge la alegeri anticipate in care majoritatea castiga o majoritate si mai mare.”

  Genial!

  Mai e buba si mai mare, dupa parerea mea: serviciile secrete din Ro au o reactie sanatoasa (pt un serviciu secret) cand apara interesele celor vreo 30 de oameni care concentreaza cea mai mare parte a averii Romaniei.

  La fel se intempla si in alte state ca USA, de ex. Diferenta e ca in US averea este impartita in mult mai uniform in societate si atunci implicit rezultatele actiunilor serviciilor secrete beneficiaza mai mut omu de rand (mai mult decat in Romania.)

  Totul porneste de la nevoie de redistribuire a averii Romaniei astfel incat sa includa o clasa de mijloc cat mai mare, si deci sa fie luata in seama de servitorii de secrete…

  Parerea mea este ca PNL trebuie sa aiba ca obiectiv obstinant largirea SI consolidare unei clase de mijloc la fel cum PDLul are ca obiectiv obstinant consolidare presedintelui.

  Si asta nu doar pt 4 ani cat ar fi PNL la putere, dar o clasa de mijloc care sa reziste si urmatorii 4 ani pe care PNL i-ar petrece in opozitie…

  Parerea mea…

 6. Pingback: Calatorie in timp (I) « transildania

 7. Arogantu'

  @joness
  Iata doua articole de ‘constitutie’ INCALCATE CLAR de Ba’secu:

  Art. 47
  (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

  Art. 85
  (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului,
  Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării
  Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

  Art. 47 este incalcat de cite ori face referire la ‘statul asistential’ in discursuri publice.
  Art. 85 a fost incalcat in momentul in care Dan Nica a fost inlocuit la conducerea MAI cu un membru PD (Blaga, daca nu ma insel).
  S-a schimbat compozitia politica a Guvernului – dar Ba’secu a semnat numirea lui Blaga.
  Daca astea nu sint motive de suspendare – atunci nu mai ramine decit INALTA TRADARE in legatura cu dosarul lui Viktor Bout (pina-n toamna nu e mult … 🙂 )

 8. astralro

  LEGEA SPUNE CLAR CA NU POT AVEA DOUA MANDATE CONSECUTIV MEMBRII CSM ? DA SAU NU ?DACA DA ATUNCI ATI AJUNS PE ULTIMA TREAPTA SOCIALA DE MANA CU FOSTII SI ACTUALII INTERLOPI POLITICI SI ECONOMICI , JALNIC PARTID .

 9. Un liberal deja optimist

  Avand in vedere raul facut deja de aceasta institutie ar trebui organizat un Referendum de desfiintare. La urma urmei aceasta institutie poate fi necesara atunci cand Puterea este prea puternica si Opozitia prea slaba. In conditiile in care puterea politica aleasa prin vot a fost deturnata de un Presedinte Jucator Infractor toate institutiile democratice violate de putere trebuie desfiintate de popor si reorganizate. Se pare ca ultima reduta dorita de basescu a fi castigata este ICCJ. Ar fi un dezastru national, rezolvat doar prin insurectie.

 10. Arogantu'

  @astralro
  http://www.ccr.ro/default.aspx?page=laws/law47

  „Art.5. – (1) Curtea Constituţională se compune din 9 judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.”

  Poti sa explici cum a reusit Petre Lazaroiu sa fie reinvestit judecator la CCR ?

  In ceea ce priveste CSM – sint cam multe ‘imponderabile’ … 😀

  http://www.ne-cenzurat.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=15828:candidat-la-csm-marele-dan-lupascu-vrea-sa-l-elimine-din-consiliu-pe-ministrul-justitiei&catid=8:justitie&Itemid=12

  „Constitutia revizuita in 2003 stabileste durata mandatului de sase ani, fara vreo precizare cu privire la interdictia de a avea si un alt mandat. Dupa dispozitia constitutionala, a fost adoptata Legea nr. 317/2004, in aceeasi formulare. Ulterior, prin Legea 247/2005 a fost modificata legea CSM-ului, introducandu-se interdictia pentru un alt mandat. Chestiunea in discutie ridica o eventuala problema de constitutionalitate, care ar putea fi transata in cadrul stabilit de Legea 47/1992 a Curtii Constitutionale, in ipoteza unui proces in curs, precum si o problema de aplicare a legii in timp, in sensul ca modificarea a intervenit in cursul mandatului. Asupra acestor probleme de drept, daca va fi cazul, se vor pronunta instantele legal investite.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s