USL: strategii naţionale, interese locale

A fost oarecum interesant de urmărit dezbaterea din interiorul PNL şi PSD despre cum se va construi funcţional alianţa dintre cele două partide. Aleşii locali stau cu ochii pe discuţiile de la Bucureşti. Se dau hărţi pe sub mână în presă, se construiesc diverse scenarii, apropo de cine ia ce candidatură. Şi la întâlnirea liderilor locali ai PNL au fost diverse voci care s-au exprimat în favoarea participării pe liste separate a celor două partide la alegerile locale. S-au emis diverse teorii, cum că separat am putea câştiga mai mult decât împreună, că în felul acesta am avea majorităţi etc. A fost şi cazul Bucureştiului, unde colegii noştri sunt convinşi, pe baza unor sondaje de opinie, că vor câştiga detaşat. E şi cazul lui Stavarache de la Bacău, care s-a simţit obligat să dea tot felul de declaraţii belicoase la adresa PSD şi a lui Hrebenciuc. Care Hrebenciuc nu candidează nici la Consiliul Local, nici la Consiliul Judeţean, iar paritatea Romeo Stavarache – primar şi Dragoş Benea – preşedinte de Consiliu Judeţean fusese adjudecată. Eu înţeleg demersul politic al lui Romeo Stavarache, are detentă locală, însă într-o asemenea construcţie este nevoie să vezi dincolo de ograda ta.

Într-un fel sau altul, acesta este un risc al discuţiilor cu organizaţiile judeţene. Pentru că de multe ori se pierde perspectiva naţională în favoarea intereselor locale. Sigur, politics is local. Însă miza constituirii acestei Uniuni este tocmai de a schimba paradigma dezbaterii politice. Dacă noi am făcut această uniune acum, ideea nu e de a discuta în alegerile locale care om e mai bun pentru a administra o comunitate, ci de a explica publicului că sunt două blocuri politice care se înfruntă pe câteva teme esenţiale: ce e normal şi ce e anormal în România de azi, ce e progres şi ce e regres în materie economică, ce e corupt şi ce nu e corupt în administraţie.

Depinde de noi dacă reuşim să construim o asemenea schemă de dezbatere. Falcă, Flutur, oricare ar fi şi oricât ar fi de apreciaţi în plan local, sunt în primul rând exponenţii unui sistem. Cu care noua Uniune se bate. Am face o mare greşeală să cădem în capcana competiţiei strict locale. Nu ar servi decât PD-ului, care astfel îşi va estompa responsabilitatea pentru starea generală a ţării.

Tonul politic se dă de la Bucureşti. De aceea, eu cred că tot baletul care s-a făcut în ultimele zile pe tema liste comune sau liste separate la Bucureşti, nu e neapărat în interesul demersului nostru comun. Bucureştiul este cheia înfruntării electorale. Şi aici Uniunea Social Liberală trebuie să câştige. Detaşat. Că sunt încă unele probleme de reglaj fin, că înţeleg rezervele unor colegi ai mei de a merge braţ la braţ cu Marian Vanghelie, acestea sunt chestiuni pe care le putem rezolva. Dar la Bucureşti Uniunea va trebui să prezinte candidaţi comuni şi liste comune pentru a da un puternic semnal naţional.

Şi va trebui să se gândească foarte serios şi la Sorin Oprescu. Simpatia şi intenţia de vot de care se bucură ar întregi tabloul noii Uniuni Social Liberale, care astfel ar cumula trei din primele cinci personalităţi cu notorietate din România. E o varianta de strategie care nu trebuie respinsă din start.

Împreună cu Sorin Oprescu, USL ar putea câştiga detaşat toate sectoarele Bucureştiului. Sigur, sunt unii care astăzi, pe la colţuri, îl acuză pe Sorin de colaboraţionism cu Udrea şi cu actuala putere. Sunt mulţi care cred că în spatele proiectului de reorganizare a administraţiei Bucureştiului se află şi el. Eu cred însă că Sorin Oprescu a fost un bun primar general şi că în mod natural trebuie să fie candidatul Uniunii Social Liberale, mai ales ţinând cont şi de afinităţile sale.

Repet, miza nu sunt interesele locale, ci o strategie naţională care să ducă acest partid odios, PD-ul, în opoziţie.

Anunțuri

11 comentarii

Din categoria Uncategorized

11 răspunsuri la „USL: strategii naţionale, interese locale

 1. Vă invit la o dezbatere despre România, o țară cu mai multe cauze, dar fără nici un scop:

  http://www.lucretiutudoroiu.ro/?p=144

 2. PAPASTRATOS

  Domnule DAN MIHALACHE,
  Sunt perfect de acord cu cele prezentate; analiza este OK si bazata pe elemente pertinente.
  Desi va fi destul de greu, sunt convins ca se va renunta la orgoliile personale in favoarea interesului national. Membrii USL trebuie sa inteleaga ca, momentul istoric pe care il traim este critic si derapajele gen BASESCU-BOC trebuiesc eliminate si implementate masuri care sa preintampine pe viitor o astfel de NENOROCIRE.
  Este vizibil cu ochiul liber faptul ca, aparitia USL pe scena politica romaneasca a avut ca efect imediat aparitia unui puternic simtamant de teama in interiorul coalitiei aflata la putere. Marturie in acest sens stau declaratiile spontane si total lipsite de logica ale unor oameni politici, culminand cu cea a lui FLUTUR care, in inocenta lui, a recunoscut ca la Palatul Victoria si la Cotroceni se afla entitati al caror grad de pericol nu poate fi inlatrat decat de USLASI.
  Tot ca marturie a degringoladei ce se pare a se manifesta in interiorul PDL sta si aceasta faramitare generatoare de tabere care se zbat pentru suprematie si mai nou, colac peste pupaza, „ZEUS”-intr-un moment de apogeu al inteligentei rar dovedite-pentru a potoli setea de putere a tutror, anunta deja posibilul invingator, in persoana lui LIVIU NEGOITA.
  Nu stiu de ce dar, aceasta interventie a Presedintelui ma face sa cred ca BOC va deveni total nepasator fata de ceea ce se va mai intampla de acum inainte iar BLAGA SI AI LUI vor cauta noi strategii si tactici pentru suprematie in PDL. Altfel spus, confor unui obicei mai vechi al Presedintelui de a se folosi de cineva si apoi de a-l arunca la groapa de gunoi a isotiei, asistam, probabil, la inceputul dizolvarii actualului PDL.

 3. maria

  chiliman este candidatul ideal pt primaria capitalei deoarece este un om gospodar si cu capul pe umeri..nu este marioneta nimanui…are proiecte proprii pe care se poate baza ,cum ar fi: adaposturile pt caini si nu in ultimul rand reabilitarile blocurilor,gradinitelor,scolilor…este un om cu pregatire,inteligent si care sustine odiscutie de la cap la coada si mai stie sa foloseasca si googl ul……

 4. georgiana

  De ce il sustineti pe Oprescu? Am vazut ca in ultima vreme s-a aliat cu Udrea pentru bugetul PMB. Cred ca sunt alti candidati mult mai competenti decat Oprescu. De ce nu-l sustineti pe Chiliman? A facut treaba buna la sectorul 1. A inlaturat toti cainii maidanezi din sect 1 spre deosebire de Vanghelie. Oprescu a inceput ca independent si si-a bazat candidatura pe spatele altora , pe proiectele altora. Cred ca primarul sect 1 ar fi un candidat ideal la PMB.

 5. dmihalache

  @celor care simt nevoia sa mă bombardeze cu mesaje în care mă înjură de fost pesedist, care preia tema lui Vanghelie etc: nu vă obosiţi băieţi, că oricum le spamez…Eu cred într-un dialog raţional, inclusiv pe tema candidaturii la Capitala
  @maria: Chiliman ar fi un bun primar. Doar că nu întotdeauna competenţa administrativă înseamnă şi capacitatea de a câştiga alegeri

 6. Andreea Flo

  Chiliman este primarul care merita sa detina functia de primar general. Daca ne luam dupa realizari Oprescu nu cred ca a facut cine stie ce in Bucuresti, decat promisiuni mai mult sau mai putin onorate. In schimb Chiliman a adus curatenia dn sectorul 1 la standard european, a adus investitori pentru a mari bugetul. Eu cred ca daca ar fi primar general ar avea si mai mare succes. Multumesc!

 7. Un liberal deja optimist

  Ideea este excelenta, dar trebuie pus umarul la constructie (reconstructie),atat la nivel central cat mai ales la nivel local, apoi la reglajele fine. Sa fiti convins ca atat chiorul cat si pd-ul nu vor lasa vrabia din mana. Vor fi multe miscari concrete:dosare, propuneri de contracte, santaje etc. Proganda portocalie a devenit deja ineficienta. Aveti grija pe cine primiti inapoi, fiti atenti la cine pleaca. Dar mai ales, convingeti oameni de valoare sa intre in aceasta constructie. Pentru ca va fi foarte greu sa repari harburile lasate de aceasta guvernare incompetenta si de rea credinta.Tradarea nationala are dimensiuni de neinchipuit. Se zvonea prin 1996 ca fostul PSDR in mod intentionat a pierdut alegerile dupa dezastrul lasat de Vacaroiu.S-ar putea ca dezastrul sa fie atat de mare incat o noua guvernare sa fie aproape in situatia de a nu mai putea guverna. Trebuie culese informatii de peste tot privind situatia economia si financiara. De ce declara chiorul mai zilele trecute ca opozitia trebuie sa fie atenta ce promite dupa acordurile incheiate cu FMI, UE si BM.Pe piata circula tot felul de zvonuri.

  • PAPASTRATOS

   Parerea mea este ca, in acest moment e dificil sa anticipam corect strategia lui Basescu si asta deoarece suntem contemporani cu mai multe evenimete:
   1.declaratia vis-a-vis de acordurile incheiate deja si care, imaginar, ar pune intr-o situatie dificila orice forta politica care ar face declaratii contrare prevederilor conditiilor ce au stat la baza acestui acord;
   2.arestarile de la Siret-localitate aflata in zona de influenta a lui Flutur;
   3.arestari, printre altele, si la Caras -Severin-Frunzaverde vrea sa candideze la sefia PDL;
   4.aceste arestari repetate pot fi un avertisment si pentru zona draga d-lui Blaga-pretendent de temut la sefia PDL;
   5.Basescu, pentru a mai atenua setea de putere, anunta favoritul pentru sefia PDL-Liviu Negoita (acest anunt a avut deja un efect vizibil pe mimica actualului premier Emil Boc);
   6.etc

 8. oana

  Pai stimate domn, daca Bucurestiul este cheia infruntarii electorale, de ce sa nu alegem un candidat din tabara USL care cu siguranta se va bucura de mai multa sustinere decat pe Oprescu care e independent? De ce sa nu se profite de aceasta uniune? Daca se face un sondaj cu privire la afinitatile electoratului bucurestean dintr Vanghelie, Chiliman si Piedone cu siguranta va iesii Chiliman. De ce sa nu fie atunci Chiliman primar?

 9. Un liberal deja optimist

  Noi nu avem un adevarat proiect al Bucurestilor si ne certam pe cine va fi primar? Hai sa propunem un proiect si sa vedem cine il sustine. Din ce a facut Oprescu pana acum, retinem ca ridica masinile cu nu stiu ce firma, ca a abuzat de niste bieti proprietari daramandu-le casele subevaluate, ca mai vrea sa darame niste case mai spre sud dupa aceeasi metoda, dar nimeni nu stie care e traseul bulevardului N-S. Nici Chiliman nu-i usa de biserica. Asa ca nu e cazul sa ne tragem de par in fata sfintei biserici!

 10. Emil

  Este indubitabil , ca de fiecare data cand este vorba de un compromis , ca fiecare parte are cate ceva de pierdut dupa cum are si de castigat . Asa cum noi probabil vom fi “impinsi” in zone in care PDL este mai puternic zonele “rosii” ramanand la discretia PSD tot asa si PSD va fi in postura de a accepta principiul paritatii in consiliile judetene si cele municipale capitala de judet chiar daca le domina actualmente suveran. Fiecare are ceva de pierdut sau de castigat . Cat priveste soarta Bucurestiului eu nu as fi foarte sigur cand ma gandesc la cam de cate intelepciune a dat dovada electoratul capitalei cand a fost vorba sa-si aleaga primarul general de multi ani incoace si cat de mult pret pune pe “profesionalimul” posibilului candidat si la urma urmei nu avem a ne teme cata vreme sondajul va da candidatul . Intransigenta centrului cu cat va fi mai ferma cu atat va descuraja miscarile centrifuge din teritoriu , sper ca aceasta intransigenta sa se manifeste deopotriva la ambii centrii de decizie ai uniunii , cu hamul pe grumaz si cu vizitii bine asezati in caruta uniunii putem spera ca politica poate fi si altceva decat de vanare de vant.emil_stefarta@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s