De la „generaţia aşteptată” la „generaţia adaptată”

Undeva prin 2005 a existat un proiect editorial al Cotidianului de atunci. Se chema „Generaţia aşteptată”. A existat şi un site pe tema asta şi un anumit tip de dezbatere. Am făcut şi eu parte dintre politicienii nominalizaţi din „Generaţia aşteptată”. Lista integrală o găsiţi aici.

După 6 ani de la lansarea acestui proiect putem face un mic bilanţ, chiar dacă astăzi proiectul  nu mai are „părinţi”. Lucrurile arată cam aşa. Din cei nominalizaţi atunci acolo, 10 au devenit miniştri, 2 au fost preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi 3 au devenit au devenit şefi ai serviciilor de informaţii ale României. Unul a ajuns preşedinte de partid şi unul e pe cale să ajungă. Unii din ei, cei mai modeşti, între care mă număr şi eu, au continuat să aibă influenţă în spaţiul politic, lucrând pe lângă diverşi lideri. Majoritatea sunt parlamentari, iar unii europarlamentari.

Din acest unghi de vedere, predicţia Cotidianului de atunci nu a fost cu totul incorectă. Cei nominalizaţi s-au validat în viaţa politică şi administrativă. Au ocupat demnităţi publice, fie la putere, fie în opoziţie. Întrebarea de fond este dacă ei au schimbat şi practicile politice existente, dacă aportul lor s-a simţit pe undeva ca un suflu de schimbare, de nou în politica românească. Au fost ei „generaţia aşteptată” sau „generaţia adaptată”? „Generaţia aşteptată” care a preferat ce? Conformismul şi servilismul ca argumente ale succesului personal? Generaţia fără idealuri sau al cărei singur ideal a fost fixarea într-o poziţie politică şi administrativă mai favorabilă? Cât au schimbat aceşti oameni în Parlament? Cât au schimbat ei administraţia publică centrală sau locală? Cât au schimbat ei în serviciile secrete?

Eu cred că o parte din „generaţia aşteptată” a devenit nu doar „generaţia adaptată”, ci chiar „generaţia odioasă”. De pildă, Roberta Anastase va rămâne în istorie ca cel mai prost şi hoţ preşedinte al Camerei Deputaţilor. Monica Iacob Ridzi, drept ministrul tineretului supus pe drept unei investigaţii penale. Raluca Turcan drept un exemplar al neo-proletcultismului băsist. Toader Paleologu, un ministru comic al culturii, lestat la vreme chiar şi de guvernarea PD-ului. Cristi Boureanu va fi asociat perpetuu cu sintagma „băiatul cu muci în freză.”

De fapt, „generaţia aşteptată” a demonstrat, din păcate, că întinerirea nu e echivalentă cu competenţa și cu un anumit sistem de valori. Că în interiorul ei poate fi şi compromis enorm şi prostie şi lipsă de pricepere. Mă uit cu oarecare nostalgie la proiectul pe care l-a pus atunci în mişcare Cotidianul şi mă întreb dacă, odată cu el, nu s-a prăbuşit şi speranţa întineririi politicii româneşti.

Am certitudinea unei involuţii. Din treaptă în treaptă avem de-a face cu specimene din ce în ce mai joase în politica românească. Şi s-ar putea să ne uităm cu invidie la „generaţia aşteptată”/ „adaptată” a anului 2005, pentru că după ea va urma în politică generaţia cocalarilor şi etnobotanicilor din zona Dorobanţi…

După modelul EBA…

Anunțuri

10 comentarii

Din categoria Uncategorized

10 răspunsuri la „De la „generaţia aşteptată” la „generaţia adaptată”

 1. Foarte bun articol! Ar merita publicat şi altundeva decât pe blog.

 2. PAPASTRATOS

  Aveti perfecta dreptate ! Asistam la aparitia unei noi gneratii de tipul „TINERET MANDRIA TARII, SPAIMA AVUTULUI OBSTESC”

  • Liberalul optimist

   Nimic nou sub soare! Prin anii ’70 a fost o miscare similara. Nomenclaturistii au dorit sa-si promoveze progeniturile cat mai erau activi. Totusi, in acele timpuri, sub efectul legilor serioase au promovat multi tineri remarcabili. Chiar circula o vorba:”oricum idiotul de fii-miu (fiimea) are nevoie si de niste baieti ( fete) capabili (e) sa-i (le) sustina in cariera. Si pe atunci era sloganul cu promovarea tinerilor!

 3. Pingback: Băsescu se joacă de-a premierul, premierul se joacă de-a tehnocratul, tehnocratul se joacă de-a Băsescu… « Dispecer Blogosferă

 4. Selecţiunea valorilor, în cazul tinerilor, comportă nuanţe diferite…

 5. Pingback: Dan Mihalache: De la „generaţia aşteptată” la „generaţia adaptată” « Blogul galben al lui Gondolin

 6. Alina

  Draga Dan,

  Ceea ce mă întristează si mai mult este că, dacă am face astăzi o lista cu „generația așteptată”, peste 5 ani bilanțul ar fi același.
  Sistemul nu s-a schimbat si, din păcate, daca ții la principii si la un minim de bun simt, ești pur si simplu scos din sistem. In schimb, dacă ești gata să calci totul in picioare ca sa devii un „mare lider”, fără a avea însă nici pregătirea si nici experiența necesară, dacă te „adaptezi” sistemului fără să-ti pui vreo întrebare, ai toate șansele să urmezi modelul tinerilor politicieni de succes din Romania. Exemple cunoaștem destule…Întrebarea este: chiar vrem să devenim unul dintre acești tineri?

  • Maria Ratiu

   nu cred ca exista posibilitatea ca un tanar sa reziste in acest sistem politic pe care Romania il are si l-a avut. Tineri de valoare? Ii avem dar nu avem modele pentru ca ei sa creasca drept, din pacate…Suntem la pamant cu educatia si cand spun „educatie” nu ma refer la scola ci la modele socio – intelectuale de urmat…Din pacate!!

 7. Foarte interesanta lista, si analiza.
  Nu as totusi zice ca speranta in intinerirea clasei politice: Desigur speranta in acest tip de intinerire si acest tip de politicieni.
  Nu mi se pare intamplator faptul ca lista a fost intocmita de Cotidianul, care stim ce directie editoriala avea atunci.
  Este responsabilitatea partidelor, in cazul nostru PNL de a face imposibila o noua deneratie odioasa, sau a cocalarilor. Cred ca exista in continuare si tineri de valoare, insa nu tineretea trebuie sa fie atuul sau criteriul, ci competenta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s