Ce-ar fi să umblăm la legea cetățeniei? Și câteva persona non-grata…

Am atras atenția încă din vara anului trecut, atunci când au intervenit discursurile de la Tusvanyos, că instalarea guvernului Orban de la Budapesta va antrena și o schimbare majoră de strategie în raport cu maghiarii de pretutindeni. Și că această strategie are nevoie de un răspuns inteligent din partea autorităților române. Ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat.

15 martie 2011 a fost ziua în care s-au văzut primele efecte sau consecințe ale noii orientări a guvernului budapestan. Patru demnitari români, un europarlamentar – Laszlo Tokes și trei președinți de Consilii Județene au depus jurământul ca cetățeni  maghiari, sub efectul legii privind dubla cetățenie adoptată de parlamentul dominat de FIDESZ. Chestiunea are valoare de semnal pentru întreaga populație maghiară din Transilvania. Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită ani la rândul într-o atmosferă controversată, dar relativ decentă, a dobândit de această dată o încărcătură deosebită: s-a vorbit deschis despre „autodeterminare”, despre „drepturi colective”, iar vicepremierul maghiar Semjen Zsolt ne-a explicat cum statul maghiar va sprijini aceste revendicări. Demnitarii maghiari s-au plimbat prin Transilvania ca printr-un fel de protektorat. Nu mai vorbesc de declarațiile făcute de Viktor Orban la Budapesta.

Încet, încet, dimensiunea panmaghiară a strategiei guvernului Orban ajunge la un prag de maturitate, dincolo de care se vor produce lucruri care scapă deja controlului statului român. Strategia maghiară a găsit breșe semnificative: slăbiciunea executivului, dependent de voturile UDMR, slăbiciunea României în relațiile europene și internaționale, unde nu contează practic și, nu în ultimul rând, incapacitatea lui Băsescu de a înțelege mizele pe care se joacă.

Asta în plan instituțional. În plan societal, am asistat la un gest unic și de necrezut, care amintește de provocările de la Târgu Mureș din 1990. Un cetățean român de etnie maghiară, Csibi Barna, angajat al statului român, s-a gândit că, în cinstea zilei de 15 martie, se cade să spânzure efigia lui Avram Iancu în centrul localității Miercurea Ciuc, sub privirile pasive ale Poliției statului.

E limpede. România nu are președinte și nu are guvern, nemaivorbind de strategii pe termen lung. Pentru că, dacă ar fi existat măcar una din cele două instituții, s-ar fi întâmplat câteva lucruri de bun-simț:

În primul rând, poate că Semjan Zsolt sau președintele Parlamentului maghiar ar fi fost declarați persona nongrata pe teritoriul României. Să se plimbe și să mediteze la visele Sfântului Ștefan la ei acasă, nu în România.

În al doilea rând, nu este admisibil ca gestul acelui Csibi Barna să rămână nesancționat și fără reacție instituțională. Măcar pentru tulburarea liniștii publice. M-am uitat în Constituție și în legea cetățeniei și, din păcate, condițiile de retragere sunt mult prea restrictive. Cetățenia nu poate fi retrasă celui care a dobândit-o prin naștere, decât dacă eventual se înrolează în armata altui stat.

Pentru că atitudinea normală a autorităților ar fi să-i retragă acestui Csibi Barna cetățenia română, pentru gestul săvârșit la Miercurea Ciuc. Poate că, dacă tot vorbim de revizuirea Constituției, ne gândim și la aceste aspecte. Și poate modificăm și legea cetățeniei. Are chef acest domn să spânzure portretul lui Avram Iancu? N-are decât s-o facă în altă țară. La Budapesta, pe Vatci Utca.

După cum, cred că o reglementare care să împiedice pe cei cu dublă cetățenie să exercite demnități publice ar fi binevenită. Chiar dacă vor fi și victime colaterale nevinovate.

Reclame

10 comentarii

Din categoria Uncategorized

10 răspunsuri la „Ce-ar fi să umblăm la legea cetățeniei? Și câteva persona non-grata…

 1. Bogdan Duca

  Excelente propuneri. Dar oare guvernul USL va fi suficient de demn ca sa propuna astfel de modificari legislative si sa adopte astfel de masuri?

 2. Arogantu'

  N-ar fi rau sa fie bine ! 😀
  Am incercat si eu sa analizez prevederile legii ectateniei, asa cum a fost modificata in 2010.
  Din pacate – n-am putut sa trec de primul articol:
  „Art. 1 (1) Cetatenia romana este legatura si apartenenta unei persoane fizice la statul roman.
  (2) Cetatenii romani sunt egali in fata legii; numai ei vor fi admisi in functiile publice civile si militare.
  (3) Cetatenii Romaniei se bucura de protectia statului roman.”
  Cum adica ‘apartenenta unei persoane fizice la statul roman’, cine-i imbecilul care a introdus o asemenea formulare intr-o lege ?
  Cit despre ‘egalitatea cetatenilor romani in fata legii’ – ar fi trebuit precizat in fata carei legi ? A legii atractiei universale ? A legii lui Ohm ?
  Pentru ca IN FATA LEGILOR ROMANESTI in mod sigur nu sintem egali, cita vreme un INCULPAT umbla liber (vorba vine) printre noi ! Si ne mai si da lectii … 😀
  Despre ineptia de la aliniatul 3 – ce sa mai spun ? Cind INCULPATUL sus-pomenit scotea pe gura o imbecilitate cit Palatul Parlamentului, vorbind despre neputintele statului roman, habar n-avea ca si-a calcat in picioare propria-i lege (ca doar el a defilat cu ea in fata basarabenilor).

  Am mai avut rabdare sa caut conditiile in care poate fi retrasa cetatenia romaina – ca sa regasesc prevederea COPIATA din ‘constitutie’ si care spune ca nu poate fi retrasa cetatenia dobindita prin nastere.
  REDUNDANTA ne omoara mai rau chiar decit legile imbecile !
  Daca tot nu putem retrage cetatenia unui imbecil nascut pe plaiuri mioritice – putem, totusi, sa-i mai restringem niste drepturi cetatenesti, ca sa simta si el ca este imbecil – nu doar sa resimtim noi, ceilalti, urmarile imbecilitatii sale !

 3. Pingback: Dan Mihalache: Ce-ar fi să umblăm la legea cetățeniei? Și câteva persona non-grata… « Blogul galben al lui Gondolin

 4. un liberal deja optimist

  D.M.
  Mai baga-i si tu la moderare pe tampitii astia portocalii!Mai bine mai putini postaci!

  • Arogantu'

   E foarte bine ca lasa asemenea gunoaie pe blog. Orice om cu mintea-ntreaga isi da seama ca este vorba de propagandisti pkatiti.
   Alegatorul tentat de o galeata portocalie nu citeste asemenea imbecilitati – pur si simplu are alte preocupari.
   ‘Teleptualii lui ba’secu, care monitorizeaza constiincios forumurile, au astfel dovada suplimentara a neputintei lor de a influenta pe cei care navigheaza pe internet.
   De ce sa folosim CENZURA – instrument esential pe blogurile basistilor – impotriva unor oameni care NU AU NIMIC DE SPUS ?
   Voi face un sacrificiu – voi intra pe blogul unui basist pentru a-i da replici.
   Va voi tine la curent.

 5. SINDROMUL POLITICIANULUI ROMÂN. Acest sindrom se defineste prin faptul ca politicianul ales de popor nu intelege ca, pe de o parte, este ales pentru a reprezenta interesul tarii, iar pe de alta parte, ca functia pe care o ocupa nu este proprietate personala si nu este pentru totdeauna.

 6. Arogantu'

  Pentru cotcodacul cotrocenist ‘astralro’ :
  http://transildania.wordpress.com/2011/03/28/wikileaks-filtrat-putina-ordine-in-jungla-informationala/

  PS Ca sa-ti traduc: deschizind cutia WikiLeaks – v-ati cam dat cu tesla-n margelute !
  Ca oute nu prea aveti … 😀

 7. Arogantu'

  Umblam noi la lege – dar, deocamdata, Grivei zice ca n-ar prea vrea ! 😀
  Priviti ce s-a intimplat cu votul pe o simpla declaratie politica – in tara in care Basescu a ajuns substantiv propriu:
  http://roxanaiordache.wordpress.com/2011/03/29/de-ce-respinge-pd-l-declaratia-parlamentara-privind-relatiile-demne-cu-ungaria-si-petitia-cu-csibi-barna/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s