Votul extern: o dezbatere necesară

Am urmărit cu interes, dar și cu oarecare amuzament „furtuna” stârnită pe internet de declarațiile făcute de Crin Antonescu în gazetaromaneasca.com, acolo unde avansa ideea ca votul românilor din străinătate să fie condiționat de plata a cel puțin unui impozit din țară. N-a mai contat că președintele PNL a avansat această ipoteză doar ca o temă de dezbatere și că a subliniat că nu este opinia sa finală.

Sigur, propaganda pedistă s-a dezlănțuit împotriva acestei idei, direct sau prin interpuși, cum ar fi Asociația Românilor din Italia. Îngrijorați s-au arătat însă și unii colegi liberali, considerând că, iată, datorită acestei idei s-ar putea să nu mai obținem voturile diasporei.
Se pare că în România nicio dezbatere nu mai poate fi extrasă registrului electoral. E o meteahnă care s-a încetățenit în ultimii 3 ani, datorită planificării de alegeri din 6 în 6 luni. Nu mai poți avansa niciun subiect dacă el nu „dă bine” la electorat. Arhitectura statului devine din ce în ce mai proastă, datorită acestei orientări electoraliste. Nu „dădea bine” la public să spunem că nu suntem de acord cu votul uninominal. Și am ajuns la o nenorocire de Parlament. Probabil că nu „dă bine” nici să spui că nu ești de acord cu Parlamentul unicameral și cu reducerea numărului de parlamentari. Și vom ajunge la o prostie și mai mare. După cum văd că nu „dă bine” nici să discutăm despre dreptul de vot și modul de exercitare a acestuia în ceea ce privește românii din diaspora. Paranoia electoralistă pare a împiedica orice dezbatere așezată și rațională despre cum este construit acest stat.

Discuția despre cum votează sau nu cetățenii non-rezidenți nu aparține doar României. E universală și e veche. Am citit pe această temă un interesant documentar scris de o colaboratoare de-a mea, de Iulia Huiu, pe spunesitu.ro. Ce rezultă din el? Anume că votul așa, la liber, doar pe bază de pașaport, al non-rezidenților este excepția și nu regula. Că state cu democrații consolidate au avut grijă să introducă restricții semnificative sau chiar, cum e în cazul Franței, să renunțe la proceduri precum votul prin corespondență, existând suspiciunea de fraudă. Vot prin corespondență pe care PD și dl. Baconschi vor să ni-l bage pe gât.

Și alții, nu doar românii, discută în ce măsură soarta guvernării unei țări poate fi decisă de cei care nu sunt în mod direct subiecții acestei administrații. Cred că nu întâmplător statele care au diaspora cea mai importantă numeric, mă refer la Israel, Ungaria și mai de curând Armenia, nu permit cetățenilor lor nerezidenți în țară să se pronunțe în alegeri. Să vă dau doar două citate din ceea ce spun importanți lideri politici israelieni:
„Dreptul de a determina soarta Israelului trebuie să fie în mâinile celor care trăiesc în Israel și sunt dispuși să suporte consecințele deciziilor pe care le iau în cabina de vot, la bine și la rău.”, spune Tzipi Livni, liderul partidului Kadima, fost ministru de externe. Ia să vedem ce spune și Ehud Barak: „Numai acelor oameni care sunt aici cu noi și poartă riscul și povara de a fi aici trebuie să li se permită să voteze.” Deci dezbaterea există și nu văd de ce nu s-ar purta și în România.

Pentru că, la un moment dat, toată povestea asta cu voturile din afara granițelor poate genera și situații hilare, ca în Insulele Cook, unde unul din partide a transportat cu avionul alegători din Noua Zeelandă pentru a înclina balanța puterii. Până și cei de acolo s-au deșteptat și în 2004 au anulat dreptul de vot al celor din afara granițelor. Am văzut și eu în Maramureș fenomene similare. Într-o comună destul de importantă, un candidat de primar a plătit la greu bilete de avion, low cost ce-i drept, celor plecați în Spania și Italia să vină să voteze la alegerile locale. Și schema i-a reușit.

Sunt, cred eu, argumente suficiente pentru care, dincolo de nervozitățile de moment, să discutăm foarte așezat despre cum și în ce condiții votează cetățenii români nerezidenți pe teritoriul național. Că or vrea unii să circule autobuzele puse la dispoziție de un vreun Brânză sau de alții, să numere aceiași câte o sută de euro în spatele unor ambasade în schimbul opțiunii pro-PD, să avem „manifestări civice” record de un vot la 20 de secunde, cum s-a întâmplat la Paris în 2009, asta e problema lor. O reglementare atentă, oricum pe baza unei înregistrări severe, așa cum este în toate statele normale, trebuie făcută. Cine vrea cu adevărat să voteze, va găsi și timp pentru a parcurge anumite proceduri de înregistrare.

Nu în ultimul rând, s-a adus în discuție argumentul conform căruia revederea dreptului și condițiilor de vot pentru cei din afara granițelor ar fi împotriva Constituției. Păi dragi prieteni, dacă tot ne apucăm de modificarea Constituției, de ce nu ne-am uita și la acest aspect? Sau trebuie să ne ocupăm doar de temele pe care ni le dă Traian Băsescu…

 

Reclame

14 comentarii

Din categoria Uncategorized

14 răspunsuri la „Votul extern: o dezbatere necesară

 1. Orice roman are dreptul la vot! Indiferent unde se afla si unde locuieste

 2. berica

  Eu sunt impotriva votului celor cu domiciliu cel putin 6 luni pe an in afara tarii.

  Si eu locuiesc in afara tarii si totusi nu mi se pare normal sa votez cand nu am nici o responsabilitatte de a trai consecintele deciziei mele din cabina de vot…

 3. Excelent comentariul Dan si absolut necesar.Personal impartasesc cu totul opinia potrivit careia doar cine isi asuma responsabilitatea votului, traind in Romania,este indreptatit sa aleaga sau sa fie ales.Dar nu asta conteaza in primul rand, ce vreau eu sau tu. Ci ce vrem noi toti,romanii care am ales sa traim aici si cand e bine si cand e rau.Nu am nimic cu cei care au ales altceva, dimpotriva, ma bucur pentru reusita fiecarui roman de aiurea si cred ca trebuie sa ne luptam pentru a i se respecta drepturile oriunde s-ar afla.Dar e corect, e moral, e legal ca o persoana care traieste,munceste,face totul (sau nu) pentru a se integra intr-un sistem care nu este cel romanesc, care-si plateste taxele,impozitele,TVAul,etc dar nu catre statul roman a carui punga e goala, sa spuna eu il vreau pe cutare primar, deputat,presedinte? Eu cred ca nu, si intuiesc ca si tu esti de aceeasi parere. Important este nu (doar)ce cred doi oameni ci ca starnesti dialogul,deschizi un nou topic, pe o tema care ar trebui sa ne framante pe toti si ar trebui sa ne determine sa ne implicam mai mult,sa avem reactii civice.
  Din acest punct de vedere salut interventia ta si mi-as dori sa genereze cat mai multe reactii

  • Arogantu'

   Sa fim realisti – sau, cum propunea Alphonse Allais: SA FIM SOBRI !
   Citi cetateni romani traiesc in diaspora ? Citeva milioane. Care sint interesele lor in ceea ce priveste Romania ? Aici lucrurile se despart.
   Evident – nu discutam aici despre cei care au proprietati in Romania, ci despre aceia care nu (mai) au nimic. Au plecat, cu catel, cu purcel (sau fara) si si-au incropit un rost aiurea. Cu gindul ca vor reveni vreodata sau nu – asta-i alta discutie, nerelevanta acum.
   Acum, ca am delimitat putin cadrul discutiei, sa le luam pe rind.
   Cei care (mai) au proprietati in Romania platesc, evident, taxe si sint interesati (mai mult sau mai putin) in buna guvernare a tarii. Intrebarea care se pune este: e moral ca numai lor sa le fie permisa exprimarea prin vot ? DA, dar asta ar insemna o discriminare !
   Pe de alta parte – exista destui cetateni straini care platesc taxe in Romania – este acest lucru suficient ca sa le acordam drept de vot aici ? Evident – NU, pentru ca nu sint cetateni romani.
   Pe de alta parte – multi romani diasporeni sint (sau ajung) cetateni ai statului de resedinta. In aceste cazuri lucrurile sint mai simple: ar fi IMORAL din partea lor sa nu fie interesati mai mult de locul in care traiesc decit de oricare alt loc.
   In acelasi timp – exista foarte multi romani care traiesc in statele limitrofe Romaniei si, pentru acestia, cetatenia romana inseamna – realmente – un sprijin cel putin moral. Nenorocirea este ca situatia lor a ajuns obiect al interesului politicienilor AMATORI care o folosesc in interese de grup sau personale. Pentru a stopa aceasta utilizare abuziva avem o singura solutie: NUMAI cetatenii romani rezidenti IN ROMANIA au drept de vot.
   Aceasta decizie nu afecteaza interesele cetatenilor romani din diaspora in nici un fel, dar protejeaza Romania de manipulari care nu pot fi eficient controlate.
   Cine poate controla guvernul pentru modul cum gestioneaza procesul electoral in strainatate ? Daca imi raspundeti ‘Parlamentul’ – veti avea un hohot de ris din partea mea (si nu numai). Nu cred ca trebuie sa mai si argumentez, data fiind actuala situatie din Parlament.

   Prin urmare – propun modificarea ‘constitutiei’ republicaniste in sensul LIMITARII dreptului de vot la cetatenii romani rezidenti pe teritoriul Romaniei.
   Atentie – am doi copii majori, ambii cetateni romani stabiliti in strainatate !

 4. julian

  In legatura cu votul celor din diaspora consider ca este o mare prostie ca niste oameni care nu au niciun interes, care nu au nicio contributie cat de mica la binele (raul) Romaniei sa decida viitorul celor care traiesc (bine sau rau) zi de zi aici. Domnul Crin Antonescu are dreptate. Ca sa ai dreptul la opinie intro tara trebuie sa platesti.

  • un liberal deja optimist

   Oricum votul expatilor este bazat pe discriminare:numai cei din apropierea locatiilor de vot voteaza. Eventual si unii mai entuziasti care conduc cateva sute de km, alegandu-se si c-o excursie. In general acestia cunosc mai putin realitatile romanesti, fiind usor de manipulat. Spunea cineva ca expatii din SUA si Canada, au primit pe telefoanele mobile mesaje sa vina urgent sa-l voteze pe base ca altfel revin comunistii la guvernare. Se stie ca majoritatea sunt plecati pe timpul Impuscatului si dupa mineriade.Cel putin asa si-au justificat ei optiunea de vot cunostintelor din tara. Este limpede ca a fost vorba de o manipulare cu sprijinul institutiilor statului. Va dati seama ce frauda de proportii s-ar organiza cu ajutorul votului prin coresponta?

  • Arogantu'

   @julian
   Abordarea ta este eronata – NIMENI nu are a plati ceva pentru a-si exprima opinia. NU despre asta este vorba – ci despre faptul ca se incearca amorsarea unui mecanism de fraudare a alegerilor sub pretextul garantarii dreptului la vot al tuturor cetatenilor romani.

 5. Arogantu'

  @Dan Mihalache
  Se intimpla ceva cu blogul – am incercat sa postez o replica pentru ‘un liberal deja optimist’.
  Prima data – azi-dimineata, pe la 5 sau 6; a acceptat mesajul, dar nu l-a afisat.
  Cind am incercat sa-l retransmit – normal, am fost refuzat (era dublura).
  Am schimbat prima linie din mesaj si l-am postat, in jurul prinzului, de la acest IP. Acelasi simptom – acceptat, dar neafisat …
  Sa-si bagat dracu’ codita – sau a facut-o chiar ta’xu’ ? 😀

 6. Arogantu'

  Pentru ‘un liberal deja optimist’:
  Tocmai le-ai validat pedeilor un argument pentru initiativa lor privind votul prin corespondenta ! 😀
  ‘Sintem departe de sectia de votare – d-aia nu votam’.
  Daca este cineva interesat cu adevarat de votul ‘expatilor’ (puah! – urit termen; eu prefer diasporeni) – atunci face un singur lucru. Simplu, ieftin, transparent.
  Pune la dispozitia cetatenilor romani din diaspora o modalitate de vot PE INTERNET.
  Stau la dispozitia oricui pentru clarificari.
  Inclusiv la dispozitia domnului Savulescu – care a binevoit sa STEARGA comentariile mele pe acest subiect. Probabil pentru ca nu a avut argumente pertinente impotriva acestei idei.

  • un liberal deja optimist

   Eu am incercat o analiza pe niste date pe care le-am aflat chiar de la expati (chiar daca te oripileaza termenul)sau de la rudele acestora. Oricum ciumatii portocalii xeroxeaza ideile Opozitiei si le aplica in interesul clientelei. Cand Opozitia a zis ca invatamantul si sanatatea sunt subfinantate, hop si ciumatii cu reformele:desfiinteaza scoli si spitale, dau afara profesori si personal medical. Si culmea, mai sunt si laudati de SUA, FMI si UE!

   • Arogantu'

    Cred ca ‘laudele’ FMI n-ar trebui sa se puna: tot tiganu’ isi lauda ciocanu’ !
    Adica pamenii au investit si cea mai buna garantie pentru ei ca vor mai investi este raminerea acestor lichele la putere.
    Tot cam pe-acolo ar veni si laudele US (mie imi par cam cu juma’ de gura), dar au un defect: vin de pe la trepadusi, nu de la Obama … Asta si-a anuntat deja candidatura pentru un nou mandat si nu cred ca va risca sa-si pateze obrazul dind mina cu ba’SECU.
    NU inainte de a fi reales, in orice caz – si asta ar putea insemna ca nu se va intimpla niciodata … 😀

 7. un liberal deja optimist

  @Arogantu,
  Mie mi-a placut raspunsul lui ambasadoru’ lu’ Obama, la o intrebare a lui Soviani (TMC). Soviani l-a intrebat:” pe cand niste vizite Obama-basescu, respectiv basescu-Obama”. Raspuns: avand in vedere excelentele relatii intre cei doi presedinti problemele curente le rezolv EU! Comentarii?

  • Arogantu'

   He, he, he – ‘relatii excelente’ prin fluide, nu-i asa ?
   Telepatice, adicatelea ‘avem treburi mai importante decit sa aratam tuturor ce relatii bune avem’ ! 😀
   Pai asta-i exact ce spuneam mai sus – Obama-i om serios, nu se incurca el cu borfasi ordinari !
   Nici cu javre ordinare … 😀

 8. un liberal deja optimist

  Ce ma face sa ma rad: ambasadorii astia americani nu sunt de meserie diplomati. Marile puteri nici n-au nevoie de diplomatie. Diplomatia este arma celor slabi si pitici. Americanii trimit niste mari smecheri agreati de Presedintele lor sa sustina interesele SUA si ale companiilor lor.Nu se incurca ei cu pitici. Daca gasesc un sef de stat sau guvern cu pete urate, cu atat mai bine.Marile puteri trimit diplomati doar cand intalnesc nuci tari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s