Alba – neagră cu alegerile din Baia Mare

Până pe 8 mai, data stabilită prin ședință de guvern pentru desfășurarea alegerilor locale pentru funcția de Primar al Municipiului Băii Mari ar mai fi vreo două săptămâni. Candidați înscriși cu acte în regulă avem, inclusiv din partea Partidului Democrat. Birou Electoral constituit avem, chiar dacă șefii săi mai pleacă din când în când la plimbare, iar aspiranții la fotoliul de edil sunt nevoiți să facă de gardă prin fața ușilor închise. Nu știm însă dacă vom avea alegeri, pentru că autoritățile nu sunt în stare să dea un răspuns tranșant.

În toată această săptămână s-a jucat alba-neagra cu scrutinul din Baia Mare. Între Primărie și diverse instituții, cum ar fi Direcția Generală a Finanțelor Publice, s-a petrecut un schimb de hârtii de-a dreptul halucinant. Bani ar fi, spun cei din administrația locală. Înțelegem că Primăria are toate plățile la zi și vreo 200 de miliarde de lei vechi în cont. În paranteză fie spus, acesta e cel mai bun exemplu pentru paralizia administrativă a Băii Mari, după plecarea lui Cristian Anghel și cel mai bun contraargument în raport cu teoria celor care spun că nu trebuie făcute alegeri, că administrația funcționează bine și așa, sub interimat. Într-un moment în care nu există în România administrație locală care să nu se plângă de lipsă de fonduri, de la cele mai mari municipalități la ultima comună, Baia Mare stă pe un sac de bani. Și asta nu pentru că ar fi colectat mai bine venituri sau că economia băimăreană ar dudui, ci pentru că nimeni n-a mai făcut nimic, n-a mai mișcat niciun proiect, ba chiar a pierdut unele pe bandă rulantă.

Deci argumentul că nu se pot găsi 330 de milioane pentru organizarea alegerilor, pentru că nu sunt bani, nu se susține. Teoria că acești bani ar trebui luați din cheltuielile de salarizare e mai degrabă o sperietoare, care să arate pretinsa grijă a unora față de lefurile personalului. Că banii nu pot fi mutați din nu știu care trimestru e o chichiță administrativă nouă, care poate fi patentată în Guiness Book, „marca PD”, bineînțeles. Că prefectul atacă – se pare din concediu, din îndepărtata Grecie – în contencios hotărârea Consiliului Local, sub pretextul că „adoptarea acesteia s-a făcut cu depășirea limitelor de competență”, conform precizării Direcției Generale a Finanțelor Publice Maramureș, este tot o altă găselniță care trimite la un mecanism administrativ de împiedicare a alegerilor. Mai umoristic: termenul indicat de instanță pentru judecarea acțiunii de contencios administrativ este 28 noiembrie 2011…

Harta arată cam așa: pe de o parte, avem partidul de guvernământ, care declarativ spune, cu voce tare, că vrea alegeri, își desemnează și un candidat, dar ai cărui reprezentanți în administrație, în speță prefectul și directorul finanțelor publice, fac tot ceea ce pot pentru a tergiversa o hotărâre finală privind organizarea scrutinului. De bună seamă că guvernul Boc nu va merge până la a da o decizie care să-i anuleze o hotărâre anterioară. Oricât ar fi obrazul de gros, Boc nu va risca un asemenea scandal la nivel național. Și atunci lucrurile vor fi transferate instanțelor de contencios, etc. Adica prin noiembrie 2011…

Nu-i vorbă că probabil coaliția „anti-alegeri” la Baia Mare e ceva mai largă și nu-i cuprinde doar pe pediști. Sunt sigur că există și în opoziție personaje care ar privi cu satisfacție amânarea alegerilor. Unii pentru că nu le convine candidatul, alții pentru că își fac nu știu ce socoteli că în 2012 ierarhia preferințelor ar putea fi alta.

Una peste alta, din acest joc de alba-neagra pierde cetățeanul. Și dacă alegerile se vor desfășura, probabil că va exista o stare atât de mare de confuzie încât unii nu vor ieși din casă pe 8 mai, pentru că au auzit ei că de fapt nu se țin alegeri.

Reclame

3 comentarii

Din categoria Uncategorized

3 răspunsuri la „Alba – neagră cu alegerile din Baia Mare

 1. Arogantu'

  http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=27123

  Este o situatie pe care nu o inteleg – in legea 215/23.04.2001, la articolul 38, se prevede:
  „d) aprobă bugetul local, împrumuturile, virările de credite şi modul de utilizare a rezervei bugetare; aprobă contul de încheiere a exerciţiului bugetar; stabileşte impozite şi taxe locale, precum şi taxe speciale, în condiţiile legii;”

  Din moment ce CL aproba bugetul local, precum si contul de incheiere a exercitiului bugetar, ce competente poate avea Directia Finantelor Publice in materia administrarii bugetului local ?
  Din doua – una: ori DGFP isi depaseste competentele intrind cu bocancii peste administratia locala, ori descentralizarea este VORBA GOALA, menita sa-i adoarma pe prostii de romani.
  Mai mult: ca sa atace in contencios administrativ o hotarire a CL – prefectul n-ar trebui sa semneze cu propria-i mina documentul depus la tribunal ?

 2. un liberal deja optimist

  Un rezultat negativ intr-un mare municipiu ar fi catastrofal pentru ei. In consecinta isi iau masuri pe toate planurile. Cum ar fi intrebarile aiuristice de la referendumul bucurestean, plasarea referendumului pe Constitutie la alegerile locale, asa-zisele prognoze de crestere economica, iesirea din recesiune, eforturile BNR de a domoli inflatia prin metode monetare(cine a urmarit conferinta de presa a lui Mugur Isarescu si a priceput ceva nu putea decat sa se strice de ras), arestarea lui Vantu, aducerea lui Popa, prinderea lui Staicu, demonizarea doctorului, discursurile trimfaliste etc.

  • Arogantu'

   Daca javrele ordinare tot au intors povestea referendumului intr-o batjocura la adresa bucurestenilor, ar trebui ca Opozitia sa li-l puna in brate clar, fara echivoc.
   Iar daca asta reuseste inainte de Festivalul CASCAVELEI din 14-15 Mai – cu atit mai bine pentru ‘imaginea’ NUPtzicii ! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s