Baia Mare: câteva observații la cald

 Cătălin Cherecheș a câștigat din primul tur funcția de primar al municipiului Baia Mare. Pe locul doi s-a clasat un independent, dar fost PSD-ist, Mircea Dolha, cu aproape 23%. În timp ce PD-ul a obținut doar 13% din opțiunile alegătorilor. Câteva observații „la cald.”

În primul rând, cu un candidat bun, Uniunea Social Liberală funcționează, chiar dacă ne explică unii că sigla USL are notorietate sau nu. Sigur, de la București alegerile din Baia Mare se văd un pic simplist. Lumea nu cunoaște peisajul politic local. Competiția pentru funcția de primar nu era dorită de nimeni, în afară de candidatul care a câștigat. Filialele locale ale tuturor partidelor și-ar fi dorit probabil, din suflet, ca această înfruntare electorală să fie amânată până în 2012. Dintr-un motiv simplu: lipsa de candidați cu șanse. Pe de altă parte, „independentul” plasat pe locul doi, tocmai ce fusese exclus din PSD, pierzând și funcțiile de viceprimar și de președinte al organizației muncipale Baia Mare a acestui partid. Însă trecuse un interval de timp prea scurt pentru ca cel puțin o parte din filiala băimăreană a social-democraților să nu rămână atașată de el.

Rezultă de aici o a doua concluzie. Ideea pe care am enunțat-o acum câteva luni, anume că în construcția USL trebuie să prevaleze în primul rând interesele naționale și mai puțin interesele și orgoliile locale e validă. Dacă nu ar fi existat candidatura lui Mircea Dolha și dacă atât organizația PSD, cât și cea PNL și-ar fi turat la maxim motoarele în campania lui Cătălin Cherecheș, scorul ar fi fost în mod logic de peste 70%. Din păcate au existat și aici – și cred că vor exista și în alte părți – calcule locale meschine.

Nu pot să nu remarc tendința unei zone din media, dar și a activiștilor online de a reinterpreta victoria de la Baia Mare în defavoarea noastră: că, de fapt, iată USL n-a luat 60%, ci 50%, că participarea la vot a fost mică, ceea ce înseamnă un blam al populației la adresa tuturor partidelor. Unele dintre aceste teme au fost clar direcționate spre posturi de televiziune aservite puterii sau care se pregătesc să devină obediente în raport cu aceasta, altele propagate online chiar de unii care-și spun simpatizanți liberali sau simpatizanți social-democrați.

Că puterea poartă un război propagandistic cu noi, nu mă miră. Mi se pare însă îngrijorător faptul că unii dintre cei pe care mizăm intră prea ușor în tipurile de framing the debate pe care Cotroceniul și PD-iștii încearcă să le facă: că USL e slab, e necunoscut, că n-are substanță, că liderii săi sunt doar la televizor. În fine, în mod particular, că PNL s-a deplasat spre stânga și că pierde electorat de dreapta în favoarea PD-ului. Dar despre tot acest evantai pe care l-aș numi „temele contra opoziției”, în zilele următoare.

P.S. În context, înțeleg destul de greu preocuparea CCSB de a măsura autoidentificarea ideologică a votanților PNL, în condițiile în care nu e o cercetare aprofundată, care, de pildă, să verifice concordanța dintre elementele de autoidentificare și întrebări de tipul „vreți ca statul să creeze locuri de muncă?” Pentru că atunci s-ar putea să avem surprize legate de ce înseamnă pentru respondenți dreapta, centru și stânga.

Reclame

25 comentarii

Din categoria Uncategorized

25 de răspunsuri la „Baia Mare: câteva observații la cald

 1. Pingback: Baia Mare: cateva observatii la cald

 2. Marea problema a USL pentru locale raman orgoliile locale. Multi dintre oameni cu potential politic din PNL, PSD vor doar pe LOCUL 1 !!! Si din acest considerent vor candida pentru partide „marginale” – UNPR, PP-DD, PRM, PNTCD, PNG. Chiar si ca independenti. Dar astfel de candidaturi – exemplul de la Baia Mare este semnificativ – nu fac decat sa „dea apa la moara” PDL. Liderii locali PNL si PSD trebuie sa fie foarte „diplomati” cu astfel de posibili „disidenti” … Cred, sunt sigur, ca este loc pentru fiecare liberal, social-democrat, conservator…

 3. Un motiv in plus ca Opozitia sa se apuce serios de treaba

 4. radu

  Excelent, subscriu, dle Mihalache. rational, analitic, bazat ca de obicei.

 5. „(…)altele propagate online chiar de unii care-și spun simpatizanți liberali sau simpatizanți social-democrați” spui, referindu-te la temele de atac. Asa e. Totusi, atunci cand se intampla asta, iar inamicul (PDL) incepe sa imprumute din argumentele servite de opozitia din opozitie, asa cum s-a intamplat acum, inseamna ca el, inamicul, e deosebit de slab. Si, la urma urmei, PDL nu s-a umflat si mentinut la anumite cote si pentru ca de foarte multe ori a mimat opozitia interna? Nu o fac chiar si acum? Cantatul la unison mi s-ar parea cel mai periculos lucru. Avem o singura tema pe care putem fi toata opozitia (partide, presa, votanti) de acord: Jos Basescu si puterea portocalie!
  In ceea ce-i priveste pe votantii „de dreapta” ai PDL-ului, ei nu fac decat sa repete ce le indica propaganda PDL. Daca maine partidul se va intitula din nou „de stanga”, procentele lui Turambar s-ar modifica ca atare. Iar daca Basescu le spune de poimaine ca sunt partidul roz in picatele, votantii vor spune si ei ca sunt roz in picatele. Oare Turambar nu stie asta?

 6. un liberal deja optimist

  Cred ca ar trebui initiat un sondaj de opinie(poate chiar un studiu sociologic) pentru a afla de ce n-au iesit baimarenii la vot. Ar fi util pentru viitoarele alegeri. Si nu de ce au votat totusi cateva mii cu pd.

 7. berenger

  ”cu un candidat bun, Uniunea Social Liberală funcționează” – fara suparare, dar asta-i banalitatea banalitatilor. nu asta-i ideea, ca cel mai bun sa castige? oricum, o lectura interesanta, ca asta http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2011/05/06/catalin-chereches-tristul-viitor-al-politicii/
  ma cam face sa ma indoiesc ca vorbim de ”cel bun”. ma rog, daca voua va place traseistul de serviciu, e treaba voastra, si a baimarenilor.

  acuma, eram curios daca va exista in blogosfera penelista o reactie la ce a facut turambar, nu de alta, dar cand a introdus 28 de variabile ca sa arate ca se poate frauda pana in 6% din voturi, aceeasi blogosfera a explodat. iar reactia se ia de cat de serios e sondajul, sau daca oamenii stiu ce e dreapta sau stanga, numai ca reactiile sunt pe langa, pentru ca e vorba de perceptii, nu de realitati, asa cum observa lilick. problema e ca tocmai perceptiile definesc comportamentele electorale, nu realitatile. asa ca, in locul vostru, as fi putin mai atent si mai dedicat problemei.

  • Arogantu'

   @berenger: Foarte buna intrebarea ‘daca oamenii stiu ce e dreapta sau stanga’ ! 😀
   Te-ai intrebat citi din ‘comunicatorii’ PD stiu prin ce se (AUTO)caracterizeaza PD ca partid de dreapta ?
   Te-ai intrebat de ce papagalii portocalii denumesc USL prin sintagma imbeciloida ‘alianta socialista’ ?
   HINT: a devenit PNL ‘socialist’ atunci cind s-a aliat cu trandafirasul socialist PD ?
   Ca – in mod sigur – trandafirasul socialist n-a devenit liberal ! 😀 😀 😀

 8. berenger

  am renuntat demult de a argumenta ca un partid e intr-un fel sau altul pe axa ideologica. si nu, nu m-am intrebat, cum se vad reprezentatii pedelei, pentru ca e simplu: ideologia are functie si de autoreprezentare. daca sefii zic ca-s de dreapta, asa-s si ei. or asta spune, repet, si sondajul: nu cum sunt partidele, ci cum sunt vazute de chiar proprii votanti. din cauza asta, faptul ca votantii peneleului vad partidul unde e e strict o problema a lor si a partidului, n-are legatura nici cu „alianta socialista” si nici cu nimic altceva

  • Arogantu'

   @berenger: Daca la un alegator de rind este explicabil si, pina la un punct, scuzabil sa nu stie pe ce baze definesti un partid pe esichierul politic, la membrii de frunte ai unui partid (caci pe-acolo se-nvirt ‘comunicatorii’) este de neiertat.
   Iar idiotenia cu ‘alianta socialista’ am auzit-o … ghici la care imbecil fost activist uasecerist !
   Ce sa mai astept eu de la d’alde Talmacean, Tinel si-alti fluturi ? 😀

 9. berenger

  problema se pune cam asa (asta ca sa nu ne indepartam de tema principala: autoidentificarea ideologica a votantilor pnl, nu a altor partide. asta-i alta discutie): daca electoratul pnl vede propriul partid undeva spre centru, centru-stanga, iar, cum observi tu, si multi alti, identificarea doctrinara la nivelul vulgului tine de ce spun mai marii partidului, concluzia care poate fi?

 10. berenger

  a, si ca sa te ajut sa tragi concluzia, uite un element ajutator: http://horatiubuzatu.wordpress.com/2011/05/11/sa-fie-rea-intentie-sau-doar-prostie/

  • Arogantu'

   Ca sa te ajut sa depasesti crisparea pe care ti-a creat-o materialul lui Horatiu – uite ce zice si armeanul:
   http://vosganian.ro/?p=1306

   Plus Iulia Huiu:
   http://iuliahuiu.blogspot.com/2011/05/pnl-este-exact-acolo-unde-trebuie.html

   Plus Tariceanu / TROZNICEANU:
   http://tariceanu.ro/Blog/CalinPopescuTariceanu/art/258/Conventia-Nationala-a-PDL–Sub-semnul-lui-Marx.html

   Bref: PNL nu se bazeaza pe PROSTIREA electoratului cu manele, galeti, pesti, bani etc. Cine voteaza PNL pentru ceea ce propune – OK.
   Cine voteaza PNL pentru ca uraste portocaliul – iarasi OK.

   PS Asa, pentru amuzament, iti lansez o intrebare: te-ai gindit ce urmari perverse ar putea avea faptul ca PD se imbatoseaza peste tot cu pretinsa lui doctrina de dreapta si, la fel de peste tot, clameaza URBI ET ORBI (adica orbetilor portocalii, ca altii nu-i baga-n seama) ca ‘alianta socialista’ in sus, ca ‘alianta socialista’n jos ?
   Te-ai gindit ca orbetele portocaliu va zice ‘astia de dreapta mi-au taiat salariu, pensie, ajutor, subventie etc. IA SA-I DAU EU DRACULUI SI SA VOTEZ CU AIA DE STINGA’, socialistii adicatelea ! 😀 😀 😀
   Ihm ?
   Cum ti se pare – nu-i asa ca te ia putintel cu fiori ?
   Tu l’as voulu, George Dandin ! 😀

 11. Arogantu'

  @berenger: Mi se pare ca ‘tema principala’ ar trebui sa aiba legatura cu „Baia Mare: câteva observații la cald” … 😀
  Cum se face ca toata portocalimea moare de grija PNL-ului ?
  Mister ! 😀

 12. berenger

  tot nu reusesc sa inteleg, de ce, apriori, daca vorbesti putin critic peneleul trebuie sa fii obligatoriu portocaliu? mister! 🙂 de ce nu pesedist, de exemplu, sau peremist, sau ecologist. oarecum il inteleg ca mecanism de aparare: ”daca ne critica dusmanii, avem dreptate”. dar daca nu e vorba de dusmani, si problemele sunt reale? a, stiu, mai e si strategia strutului.
  bun, daca nu vrei sa vorbim despre identificarea doctrinara a votantilor penele, nu vorbim. vorbim de identificarea doctrinara a primarului de la baia mare. vrei?

  • Arogantu'

   Era la modul impersonal, nu te-am acuzat de portocalita ! 🙂
   Constat, doar, ca nu am intilnit portocaliu care sa nu fie preocupt de soarta PNL … 😀
   Cit priveste discutia despre Chereches – nu sint interesat. Am urmarit opinia lui Dan Mihalache (adica a unui om care a stat de vorba cu ‘impricinatul’) si imi este suficient. Poate nu ai observat (dar nu-i niciodata tirziu) – nu am obiceiul sa bat apa-n piua: spun ce am de spus si ‘la revedere’. Am facut o exceptie astazi pentru ca speram sa aflu de ce ar fi cineva interesat de ce se intimpla in ograda altuia – dar vad ca am fost inteles gresit.
   Uite, las modestia deoparte si ma dau ca exemplu: NU MA INTERESEAZA ce se intimpla acum in PD – cu cit este circul mai mare, cu atit mai abitir ocolesc subiectul.
   Daca te intrebi ‘de ce’ – voi repeta ceea ce am mai spus pe ici-colo: atita timp cit este doar o masa amorfa de oligarhi care se sprijina pe o armata de oameni fara pic de personalitate – PD nu se poate numi ‘partid politic’ decit prin violarea dictionarului explicativ. Nu tu doctrina (‘ohoooo – noi avem doctrina de dreapta’, dar nimeni nu catadicseste sa explice in ce consta aceasta doctrina de dreapta), nu tu program de guvernare (sa nu-mi spui de ciorna pe baza careia a fost votat in Parlament !).
   M-a distrat copios istoria trecerii fluturelui din barca lui Blaga in barcuta bocului, ca si ‘reevaluarea’ cretinului atomic TRU …
   Bleah – ce rost ar avea sa pierdem vremea vorbind despre niste RIME ?

   • berenger

    ”atita timp cit este doar o masa amorfa de oligarhi care se sprijina pe o armata de oameni fara pic de personalitate – PD nu se poate numi ‘partid politic’ decit prin violarea dictionarului explicativ.” uite asta e o buna baza de discutie. iar problema mea e ca daca pedeleul e asa cum spui, si asa spun si eu ca e, reactia celor din penele vizavi de identificarea ideologica nu trebuie facuta prin raportare la o gasca de hoti incompetenti, ci la ceea ce trebuie sa fie peneleul. aici cred ca trebuie schimbat mesajul. acel ”ba pe-a matii” implicit din raportarea la inexistenta doctrina a pedeleului duce la rezultate precum cel din studiul lui turambar.
    iar acel ”suntem acolo unde trebuie sa fim” mie imi spune ca simtul critic si autoevaluarea obiectiva a disparut in randul ideologilor penele. chiar atat de perfecti sunt?

 13. Arogantu'

  Nu prea inteleg eu cum vine …
  De ce as discuta despre ‘identificarea ideologica a PNL’ – doar pentru ca s-au gasit unii sa o puna in discutie ?
  Sa fie sanatosi si sa palavrageasca despre sexul ingerilor (pardon ! despre pozitionarea PNL pe esichierul politic) pina le-oi spune eu ‘HO, AJUNGE !’ 😀
  Ma tem ca exista lucruri cu mult mai urgente si mai importante …
  Dau un exemplu, nu ca sa deschid o discutie: dupa ce Bucurestiul a fost literalmente ingropat in bannere pediste pe tema referendumului (au disparut saptamina trecuta), ne trezim cu amendamente strecurate serpeste, pe sest (altminteri – in obisnuita practica smechereasca a ipochimenilor).
  Pai – or vor referendum si asteapta decizia CGMB, ori nu vor. S-o spuna tare, sa se auda … 😀

 14. berenger

  da, ma rog, asta-i treaba bucurestenilor. pe mine, la tara, nu ma intereseaza, decat prin prisma felului in care se toaca banii. dar eu zic ca chestia asta cu identificarea ideologica a peneleului e importanta, pentru ca dicteaza actiuni politice. uite, de exemplu, pedeleii umbla la subventiile pentru caldura, dar nu pe principii de dreapta, ci de stanga. peneleul ce are de zis in chestia asta?

  • Arogantu'

   In acest moment se pregateste scoaterea pe piata a programului USL (caci nu putem discuta de un program al PNL atita timp cit el se afla in alianta) – din cite am retinut se vor pune in dezbatere publica dupa jumatatea lunii Mai, pe componente.
   Nu sint implicat in aceasta desfasurare – eu nu sint, inca, membru PNL…

 15. berenger

  a, si mai ceva. pedeleii nici macar nu stiu ce vor. sunt atatea interese divergente in gasca aia ca nu se pot intelege macar intre ei. iar din cauza asta suferim toti. macar daca ar avea un cap limpede (chair si prost). nici macar atata nu au. referendumul din bucuresti e un exemplu. altul e legat de votul prin corespondenta.

 16. berenger

  povestea cu furaciunea e alta. capul limpede nu-i. daca ar fi, nu ar fi doua proiecte, unul al mae si altul al unui deputat din diaspora, proiecte care se contrazic unul pe altul, proiecte care au avize negative din partea emitatorului alternativ. oricum exemple mai pot da, de lipsa de cap limpete, de la impozitul forfetar pana la mareata idee a descentarlizarii (chiar, a mai auzit cineva de asa ceva?)
  faptul ca actuala guvernare e incompetenta e o axioma. eu vreau ca astialalti sa-mi dovedeasca ca ar fi in stare sa faca ceva mai bine. or exact asta nu fac. fara suparare, de criticat guvernarea poate oricine, eu vreau reactii de genul: ”guvernul greseste aici. noi am face asa”. or asa ceva nu exista.

  • Arogantu'

   Ma rog, este vorba de o furaciune potentiala, dar – pe de alta parte, cunoscind obiceiurile casei Bacon Sky – mai mult decit plauzibila. Vom vedea.
   Stiam de proiectul lui Brinzel – de cel al MAE aflu acum, dar nu ma intereseaza prea tare data fiind matca ambelor: PD.
   Daca nu ma insel – si AEP are drept de initiativa legislativa in domeniu – dar nici capetele de acolo nu-mi inspira incredere.
   Cind am spus ca exista, totusi, un cap limpede (dar orientat spre golanii) nu m-am referit la Brinzel, ci la cei care trag sforile si aplica metoda infailibila ‘DACA NU POTI SA-I CONVINGI – ZAPACESTE-I’. 😀
   Faptul ca exista (cel putin) DOUA proiecte ma confirma …

   • un liberal deja optimist

    Cool! Cica Chereches e cercetat de ANI. Sigur, din postarile portocaliilor am aflat ca are parinti bogati, ca are avere, a trecut pe la mai multe partide.. Treaba lui! Oricum , e nasol! Adica ,incearca sa-l aduca in PD? Prost ar fi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s