Ce e „european” în „regionalizarea” pedistă?

Dezbaterea din ultimele zile despre reoganizarea administrativ-teritorială a României are toate șansele să devină un caz de manual. Nu vă faceți niciun fel de iluzii. Nu ca un model despre cum se face, ci ca un model despre cum nu trebuie procedat. Pripeala cu care președintele și guvernul ne anunță o iminentă reorganizare administrativ teritorială n-are nimic de-a face cu vreun termen impus de Uniunea Europeană, nici cu absorbția fondurilor. De altfel, justificările sunt din ce în ce mai confuze de la o zi la alta. Ba că ar fi vreo 10 miliarde de euro de absorbit, care se împiedică de actualele județe, însă nimeni nu poate furniza vreun document sau acord care să probeze această teză. Ba că în felul acesta se vor distruge rețelele de influență ale baronilor locali, deși nu știm cum vor arăta „voievozii” sau super-baronii rezultați din acest proces. Reorganizarea administrativ-teritorială pare mai degrabă un instrument electoral menit să bulverseze partidele înainte de localele din 2012.

Cum ar trebui făcută regionalizarea, după liniiile directoare ale Uniunii Europene? În primul rând Comisia spune că e nevoie de un studiu de fezabilitate. Există așa ceva? De bună seamă nu. Deocamdată „ne jucăm” între proiectul UDMR-ist cu cele 16 regiuni, viziunea PD-istă confuză care vorbea parcă despre 12 și ceea ce a decretat Băsescu la ședința de guvern, adică 8 regiuni, cele existente acum sau 7 plus municipiul București. Dintre toți actorii implicați, doar Traian Băsescu pare că știe ce vorbește, pentru că România s-a angajat ca până în 2013 să nu modifice actualul cadru administrativ. Și asta prin Tratatul de Aderare. Deci singurul lucru care s-ar putea face, fără riscul de a pierde finanțările europene pe acest exercițiu financiar, ar fi să ridicăm actualele regiuni de dezvoltare la rang de unitate administrativ-teritorială. Și nici atunci nu e clar dacă nu cumva județele care derulează în prezent programe europene nu ar pierde finanțările respective.

Despre analize de impact economic, social, ce să mai vorbim…

Mai spun angajamentele noastre internaționale că un asemenea proces de reorganizare administrativă trebuie făcut cu informarea sau consultarea prealabilă a Comisiei Europene. A existat o asemenea consultare? Nu. Dimpotrivă, până anul trecut, guvernul, ori de câte ori a fost întrebat dacă intenționează să procedeze la regionalizare, a spus oficialilor europeni că aceasta nu se află pe agenda sa. Orice modificări în structura administrativă ar trebui notificate EUROSTAT, cu cel puțin doi ani înainte. Ceea ce la noi nu s-a întâmplat.

Din câte știm, Comisia Europeană a informat oficial și în mod repetat Guvernul României, încă din anul 2008, asupra faptului că o reformă regională poate fi implementată doar după consultări politice substanțiale între majoritate, opoziție, asociații și societate civilă, astfel încât reforma să asigure predictibilitate și stabilitate. Din unghiul de vedere european, un asemenea demers ar trebui să fie supus validării prin referendum.

Deci, să sintetizăm: informarea Comisiei Europene nu, consens politic nu, studii de fezabilitate nu, analiză de impact nu. Totul merge după voința PD-istă și băsesciană și nu poate avea drept consecință decât o bulversare totală a structurilor administrative și periferizarea unor zone din România.

Anunțuri

6 comentarii

Din categoria Uncategorized

6 răspunsuri la „Ce e „european” în „regionalizarea” pedistă?

 1. Totul este STALINIST.

  Sfătuiţi-l, domnule Mihalache, pe domnul Antonescu să iasă la o declaraţie publică prin care să precizeze clar şi decis că, la 24 de ore de la alungarea PeDe-Leprelor, se va reveni la organizarea pe judeţe. Scurt şi clar!

 2. Pingback: D. Mihalache: Ce e „european” în „regionalizarea” pedistă? « Blogul galben al lui Gondolin

 3. guvernul condus de boc-poc sau de baeslu? asta-i intrebarea! Punem pariu ca regionalizarea e dorintza lu` baselu pentru a mai castiga voturi? Inafara de pacaleli, minciuni, manipulari, perversiuni, etc., mai stie altceva base, criminalul Romaniei, autorul genocidului din tzara? Ehe……… base – base, de nu ti-o iei tu pe moarte de la poporul pe care l-ai mintzit 7 ani de zile… ti-o meriti, asa ca resemneaza-te, fraiere………

 4. Radu

  Vedeti, dle Mihalache, d-aia n-are ursul coada si opozitia sustinatori. In locul unui raspuns ferm al purtatorului de mesaj al USL sau PNL in care sa spuneti cele spuse de dumneavoastra precum si, eventual ca UE nu ne cere sa ne organizam teritoriul dupa un anumit model, sau ca doar Carol al II lea si Gheorghiu Dej au regionalizat Romania prin ucaz (stramosul asumarii raspunderii de azi) sau sa-i fi spus dlui Boc ca judetele nu sunt de sorginte comunista (regiunile lui sunt) Opozitia a dat senzatia unui elev prins nepregatit. Ati venit cu contrapropuneri de genul 12 sau 14 regiuni, in general nici nu stiu care e pozitia pe aceasta tema.

  De fapt nici nu ma intereseaza. Eu voi refuza sa mai legitimez cu votul meu un sistem politic in care judetul meu de origine (cu 400 de ani mai vechi decat statul modern roman) va fi desfiintat iar viata politica redusa la bipartism prin votul uninominal.

  • Arogantu'

   Radule – stai linistit, nu se va face o asemenea miscare cretinoida, care nu tine seama de oportunitatea si, mai ales, de posibilitatea realizarii modificarii organizarii administrativ-teritoriale.
   Aseara, la STIREA ZILEI, senatorul Dan Sova a explicat de ce: legea 3/2000, articolul 13, alin. 3:
   „(3) Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie.”
   Aud ca Boc isi va asuma din nou iresponsabilitatea – de aceasta data pe modificarile teritoriale.
   Ori este o fumigena, ca sa abandoneze USL textul motiunii de cenzura la ‘legea minoritatilor’, ori Boc este chiar mai prost chiar decit il credeam pina acum ! 😀

 5. iulia

  I-l auzii pe cretinul ala de Ilie Serbanescu aberand aseara pe la A3 ca de ce nu da Opozitia o declaratie ca nu o mai ia la guvernare pe udemerista!Boii aia de moderatori (Gadea si Ciutacu s-au prins dupa vreo cateva minute de la manipularea aia ordinara). E drept Ciutacu a fost primul. Eu d-aia nu inteleg de ce naiba i-ati luat in carca pe cretinii astia de la Intact. Pierdere de vreme. Asa cum exista viata si dupa basescu mai exista si televiziuni care au inteles mesajul lui Crin!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s