Gâlceava neinspirată și contraproductivă cu istoria

Traian Băsescu ne-a surprins în această săptămână prin două declarații șocante: prima îl privea pe Regele Mihai, considerat de actualul șef al statului ca un „trădător” și „slugoi al rușilor”. A doua a constituit o recidivă la adresa aceluiași suveran, de data asta cu o detentă spre Federația Rusă. Întrebat ce ar fi făcut dacă ar fi fost în locul mareșalului Antonescu, Traian Băsescu a răspuns că ar fi făcut ar fi făcut la fel, ar fi ordonat trecerea Prutului, pentru că „aveam un aliat și aveam de recuperat un teritoriu.”

Mulți au încercat să decripteze în jurul acestor declarații elementele unei strategii politice. Unii au vorbit despre recuperarea în folos pedist a acelui electorat care îl privește cu simpatie pe mareșalul Ion Antonescu și care vede în el un model de conducător dezirabil. Alții au considerat că la mijloc sunt interese mult mai meschine, chiar de natură pecuniară: prietenia afișată a lui Traian Băsescu față de „membrul Casei Regale” Paul Lambrino își are poate avantajele ei. Paul Lambrino are o groază de procese de revendicare pe rolul instanțelor, iar acestea din urmă trebuiau să primească un semnal de la cel mai înalt nivel al statului, încotro bate vântul. În fine, tensionarea relațiilor cu Rusia , care a răbufnit în urma declarațiilor lui Traian Băsescu (a se vedea și comunicatul cam prea agresiv al MAE rus), poate servi drept strategie electorală. Nu e prima dată când Băsescu folosește rusofobia. A mai făcut-o și în campania din 2009.

În parte, fiecare din aceste explicații poate fi validă, dacă am porni de la premisa că Traian Băsescu e un om normal, rațional. Și atunci însă demersul ar fi exagerat, pentru că există o limită a temelor cu care te joci, indiferent cât de productive ar fi ele din punct de vedere electoral. Adică, de pildă, nu abordezi în acest registru o instituție cum ar fi regalitatea și nici nu faci același lucru cu un stat de dimensiunile și influența Federației Ruse.

Relațiile dintre puterea politică și Casa Regală a României s-au așezat în normalitate în ultimul deceniu, după ce la începutul anilor 90 stârniseră tensiuni și controverse. Regele Mihai și Casa Regală au devenit o parte importantă a reprezentării politice a României. Și aici trebuie să spunem că este și meritul înțelepciunii lui Ion Iliescu în cel de-al doilea său mandat de președinte. Regele Mihai și Casa Regală au avut o contribuție importantă, prin sistemele lor de relații, la ceea ce a însemnat procesul de aderare a României la NATO și Uniunea Europeană. A fost depășită polemica republică vs. monarhie, recunoscându-se rolul Regelui Mihai atât în anii 40, cât și în exil și folosind pentru România ceea ce Majestatea Sa și instituția monarhică au reprezentat. De ce vrea Traian Băsescu să strice aceste lucruri care reprezintă un bun câștigat al tranziției românești?

Ultima declarație e și mai complicată. Asumându-și deciziile lui Ion Antonescu, Traian Băsescu a zgândărit inutil Federația Rusă. Ca șef de stat, Traian Băsescu trebuia să știe că Federația Rusă are memorie instituțională și sensibilitate maximă față de orice temă legată de Marele Război de Apărare a Patriei. Dacă pe agenda oficialilor ruși stă de vreo trei ani de zile problema furtului statuii Soldatului Necunoscut din Iași, transformată probabil între timp de niște „întreprinzători” locali în fier de topit, cum ne închipuim noi că nu s-ar fi enervat aceiași oficiali atunci când șeful statului român „binecuvântează” ceea ce ei cred că a fost o agresiune la adresa statalității lor.

Sigur, polemici pe acest subiect s-au purtat și se vor mai purta. Însă nu este misiunea Președintelui României de a fixa adevăruri istorice. Este responsabilitatea sa de a înțelege exact greutatea și semnificația cuvintelor pe care le rostește. Nu de gâlceavă cu Rusia aveam noi nevoie acum, ci de o atitudine pragmatică, focalizată asupra viitorului, și nu care să dezbată la nesfârșit trecutul. Pentru că, în ultimă instanță, „cocoșismul” lui Traian Băsescu în relația cu Rusia va fi plătit, dacă e să vorbim doar de prețul gazelor, din buzunarul fiecărui român. Iar nu din buzunarele foarte largi ale familiei prezidențiale.

Reclame

6 comentarii

Din categoria Uncategorized

6 răspunsuri la „Gâlceava neinspirată și contraproductivă cu istoria

 1. ivi

  Din pacate vad ca singurul (din ceea ce stiu eu) care a cerut simplu, direct si clar ceea ce trebuie cerut pentru asemenea comportamente ale unui sef de stat dintr-o tara a UE in anul 2011, este Sorin Iliesiu prin apelul sau – intitulat DEMISIA !
  Comportamentul presedintelui este atat de grav incat prin consecintele sale pract tradeaza interesele Romaniei si atunci tot nu inteleg de ce Domnule MIhalache nu cereti ceea ce e de cerut: DEMISIA presedintelui?

 2. iulia

  Observ ca toata lumea le-a interpretat ca gafe, drept pentru care s-a revoltat. Face parte dintr-o tactica de campanie pentru a mai atrage de partea sa pe antimonarhistii declarati, pe antonescieni si pe anti rusi (sovietici). Dovada, indicatiile Robertei A. (care se ocupa in prezent de departamentul de comunicare )trimise prin sms purtatorilor de cuvant pentru televiziuni si alte ocazii.Chiar nu inteleg de ce USL nu are un asemenea departament care sa preia initiativele in domeniul stabilirii agendei politice. Iata situatia din Grecia este bine exploatata de ei, insuficient de noi. Oare de ce?

 3. Arogantu'

  @Iulia: Pedeii trimisi la televiziuni (cu foarte putine exceptii) chiar au nevoie sa fie PILOTATI prin SMS-uri, ceea ce justifica existenta unui puternic departament de comunicare; cu MATEMATICIANA Roberta in frunte – e problematica ‘puterea’, dar asta-i problema lor. La USL nu-i neaparat necesar un asemenea serviciu de dispecerat, ci dedoua lucruri:
  1. un purtator de cuvint oficial al aliantei;
  2. reactii rapide la virf (purtator de cuvint; co-presedintii aliantei trebuie sa intervina cu mesaje in replica doar pe subiecte tari si numai ca raspuns la mesaje ‘serioase’ ale Puterii. Demontarea diversiunilor nu este sarcina co-presedintilor).
  De exemplu – a fost foarte potrivita interventia lui Antonescu dupa mizeria basesciana lansata impotriva MS Regele.
  Si o propunere care ar putea intriga: cel mai potrivit, in acest moment, ca purtator de cuvint al USL mi se pare chiar Dan Mihalache.
  Si a propos de USL: sugerez comunicatorilor sa foloseasca denumirea extinsa a aliantei, pentru a contracara imbecilitatea lui Boc cu ‘alianta socialista’, chiar daca in ultima vreme a renuntat sa mai dea dovada de LIPSA DE TINERE DE MINTE in aceasta privinta.
  Asa-i cu flasnetele: reproduc doar ce au pe placa ! 😀

 4. iulia

  @Arogantu’,
  Trebuie sa te contrazic pntru ca:
  1.Apar invitati psd, pnl, sau pc care interpreteaza vechile arii si care, mai grav nu prea mai sunt informati cu ultimele hotarari ale uniunii.
  2. Apare cate o pereche psd-pnl care nu rezoneaza.
  In concluzie, trebuie sa apara un departament bine articulat propagandistic atata pentru contracare cat si pentru crearea agende proprii . Diversiunea cu Constitutia s regionalizarea a aparut imediat dupa lansarea programului economic al USL( mai vorbeste cineva de el?) iar scandalul cu regele si Moscova a aparut in momentul in care se contura un scandal cu terenul udroaicei.

  • Arogantu'

   @iulia: 1 si 2 – trist, dar asa-i. Daca e singura solutie – OK. Acum cit sint televiziunile in ‘vacanta’ se poate organiza in liniste.
   TOATE diversiunile au ca scop acoperirea mediatica si, eventual, discreditarea Opozitiei. A se vedea ‘Punctul de intilnire’ de ieri cu B. Teodorescu.

   • iulia

    Ma bucur ca am rezonat cu Maestrul Teodorescu! Am revazut emisiunea lui Tudor azi dimineata la 7 a.m.Inseamna ca , probabil, am fi ceva milioane de baieti destepti sa dam de-a berbeleacu gasca de betivani si curve nationale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s