Show time cu UDMR-iști

Săptămâna aceasta DNA-ul, o instituție etern producătoare de știri de senzație și generatoare de dezbateri publice sterile, ni l-a servit la sandwich pe ministrul Laszlo Borbely. De trei zile televiziunile filmează diverse percheziții prin apartamente din București, în timp ce UDMR-istul spune că nu știe nimic. În paranteză fie spus, e senzațional cum tot felul de șmecheri sau denunțători sunt concentrați în zona Negrești-Oaș, Certeze. Este probabil o genă specială acolo, care face ca oamenii să fie mai întreprinzători în ceea ce privește plasatul șpăgii la diverse instituții care atribuie contracte.

Despre apariția unor dosare care să-i privească pe lideri ai UDMR se vorbea de ceva vreme pe „piața informațiilor” din capitală. Aceste dosare erau puse în legătură cu gradul de disponibilitate a UDMR de a se alinia directivelor politice venite de la Cotroceni. De aceea nu prea cred în coincidențe. Borbely nu e vreun oarecare membru UDMR, ci numărul doi al acestei formațiuni. Ba uneori, atunci când e vorba de negocieri, el este chiar numărul unu. Ar trebui să fim tare naivi să credem că întâmplător dosarul apare exact după momentul în care UDMR a refuzat tranșant regionalizarea lui Traian Băsescu. Desigur, suntem aici pe terenul speculațiilor politice și în fond este problema liderilor maghiari dacă și cât acceptă, de dragul guvernării, ca puterea pedistă să se joace de-a „dosariada” cu ei, convocându-le soțiile și mai nou cuscrele pe la DNA.

Un alt aspect mi se pare mie în neregulă, judecând în paradigma analizei instituționale și nu a celei politice. Sunt autorități în această țară create, unele sub presiunea Uniunii Europene, cum ar fi Direcția Națională Anticorupție sau Agenția Națională de Integritate, care ar fi trebuit să aibă o anumită misiune în ceea ce privește reducerea corupției din România. Or, ele au devenit principalul producător de show mediatic, care la intervalele oportune fac agenda publică. Totul începe cu anunțuri fie oficiale, fie pe surse despre demararea unor cercetări. Nu e vorba de începerea urmăririi penale, nici de faza trimiterii în judecată, ci de circ ieftin, menit să distrugă reputația anumitor politicieni. Ați mai auzit ceva de Paul Păcuraru? De Tudor Chiuariu? De Zsolt Nagy? Chiar de Decebal Traian Remeș? Ceva procese, condamnări? Zero. Show-ul este permanent, în timp ce rezultatele sunt excepția DNA.

Agenția Națională de Integritate este o altă instituție care pe lângă show mediatic produce însă și mult umor. De pildă reușind în această săptămână performanța de a fi înfrântă în instanță de Adrian Copilu Minune. Că acolo, la manelistul din Ștefănești, erau marile probleme de integritate ale administrației publice din România. Sunt și performanțe similare. Spre exemplu tot ANI i-a trebuit cam vreun an pentru a afla că Mircea Diaconu e director de teatru. Desigur, o altă chestiune presantă a societății românești.

Putem constata cu regret că instituțiile de combatere a corupției s-au decredibilizat prin acest modus operandi ridicol, poate util puterii politice, dar în niciun caz românilor. La un moment dat va trebui trasă linie, pus punct și luat de la capăt acest demers, inclusiv prin reconstrucția instituțională din temelii. Cu oameni cu tot, că unii prea s-au făcut slugi.

Reclame

2 comentarii

Din categoria Uncategorized

2 răspunsuri la „Show time cu UDMR-iști

  1. Pingback: Dan Mihalache: Show time cu UDMR-iști « Blogul galben al lui Gondolin

  2. iulia

    Da, dar ce nu stiti voi este ca USL a produs aceasta intoxicare media pentru a-i impinge pe unguri in bratele sale. Teoria asta a produs-o aseara La Be Unu TV, cine altul decat Cosmin Gusa. Evident ca toti pupimbasistii de acolo radeau cu gura pana la urechi(Pora, Turcescu, Cristoiu si nu le mai stiu numele). Cat de idiot poti sa fii ca jurnalist, deontolog, looser, sau ce-oi fi sa te dai cu fundul de pamant sa-ti meriti banii luati de la gura pensionarilor, copiilor si mamelor?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s