Justiția în tonuri de gri

Raportul de țară al Comisiei Europene pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul justiției a fost probabil ultimul eveniment major al sezonului politic înainte de vacanța de vară. Dezbaterea publică s-a focalizat mai degrabă asupra interpretărilor pe care Traian Băsescu le-a dat și mai puțin asupra textului propriu-zis al Comisiei Europene. Iar mesajul președintelui a fost unul simplu: „iată instituțiile asupra cărora eu dețin controlul (nu a spus-o chiar așa dar acesta era sensul), respectiv DNA, Parchet, sunt evaluate pozitiv de către Comisia Europeană, în vreme ce instituțiile care nu s-au aliniat încă acțiunii prezidențiale, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție sau, mai nou, Consiliul Superior al Magistraturii sunt „neconvingătoare.”

Raportul Comisiei Europene ar fi putut să prilejuiască o dezbatere serioasă dacă el nu ar fi fost transformat, așa cum se întâmplă cu mai toate lucrurile pe la noi, într-o temă de politică internă. Traian Băsescu a extras din el ceea ce a vrut, respectiv culpabilizarea judecătorilor, iar premierul Emil Boc a făcut același lucru, vorbind despre pasajul consacrat confiscării averilor ilicite.

În realitate, Raportul zugrăvește un peisaj destul de corect al justiției române, un peisaj cu multe tonuri de gri. Că la instanțe lucrurile nu sunt chiar în regulă în ce privește celeritatea proceselor, este o observație validă. Că nici CSM-ul nu s-a demonstrat în timp a fi un factor independent și imparțial în organizarea justiției – și aceasta este o constatare corectă.

Sunt însă și mici factori de distorsiune în Raport. Cei care știu cum se scriu asemenea documente înțeleg că e vorba de o nouă victorie a echipei de lobby Macovei. Care are suficient dialog cu funcționărimea de la Comisia Europeană, pentru a strecuta teze care se pot apoi vinde cu succes în țară: de pildă că procurorii au devenit buni, în timp ce judecătorii au rămas nereformați. Sau că problema marii corupții rezidă în tergiversarea dosarelor lui Adrian Năstase, iar nu în întocmirea rapidă a unor rechizitorii pentru cazurile semnalate de media în timpul acestei guvernări. Sarcina echipei de „zgomote” Macovei este ușurată și de faptul că funcționarii Comisiei Europene care se ocupă de justiție și afaceri interne, ca și alte ambasade străine, au doi copii favoriți: Direcția Națională Anticorupție și Agenția Națională de Integritate. Au fost proiectele lor, s-au investit bani aici și nimănui nu-i place să recunoască că cele două instituții sunt un eșec.

În context, mi-ar fi plăcut ca Raportul Comisiei Europene să surprindă și alte aspecte: de pildă cum, apropo de voința politică în reforma justiției, senatorii PD au fugit de 7 ori timp de două luni pentru că nu erau siguri că își pot impune omul ca reprezentant al societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii. Sau despre cum Agenția Națională de Integritate s-a transformat într-o instituție producătoare de comic, reușind să fie înfrântă în instanță de Adrian Copilu Minune. Asta după ce i-a trebuit un an ca să afle că Mircea Diaconu e, pe lângă senator, și director de teatru. Pentru rezultatele Agenției Naționale de Integritate a se vedea și Raportul Grupului de Investigații Politice, din care rezultă că ANI, în cei 3 ani de activitate, nu a prins pe nimeni.

Despre cea mai importantă consecință a Raportului pe MCV discută din păcate prea puțină lume: monitorizarea se prelungește cu un an. Ceea ce va crea României un handicap extrem de serios în demersurile de aderare la spațiul Schengen. Și în general un handicap în Uniunea Europeană.

Un comentariu

Din categoria Uncategorized

Un răspuns la „Justiția în tonuri de gri

  1. Mr. Pondus

    Pertinent comentariu, real si la obiect.
    Felicitari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s