Bilanțul verii politice

21 august, data programată pentru alegerile parțiale din Colegiile de deputat din Maramureș și Neamț, marchează din punctul de vedere al calendarului politic sfârșitul verii politice. Bătălia în cele două colegii are o dimensiune simbolică importantă, iar puterea a antrenat resurse semnificative pentru a o câștiga. S-a folosit în ambele locuri întregul arsenal cu care pedeii ne-au obișnuit – de la o pungile cu cadouri (de data asta albe sau verzi) la presiunile asupra primarilor și implicarea nepermisă a celor din serviciile deconcentrate. La rândul său USL a încercat să compenseze printr-o campanie susținută de liderii săi naționali. Nici în curtea opoziției n-au lipsit momente după părerea mea exagerate, cum ar fi distribuitul de mici și bere în post. Probabil că USL-ul va trebui să-și calibreze mai bine formatul de campanii electorale astfel încât să facă o diferență netă în raport cu practicile PD. Altfel nu facem decât să alimentăm teoria băsistă, conform căreia toți politicienii și toate partidele sunt la fel.

Rezultatele din cele două colegii vor da într-un fel sau altul tonul toamnei politice. PD-ul s-a aflat în tot decursul verii într-o ofensivă propagandistică aproape disperată, pe câteva aliniamente: anume, că își revine în sondaje ca efect al măsurilor economice pozitive pe care le-a adoptat („am făcut ce trebuie”) sau că este în stare să câștige alegeri locale și parlamentare. Dimensiunea negativă a campaniei pediste a atins în această perioadă o intensitate fără precedent. Temele pot fi foarte simplu decelate: USL e „alianța socialistă”, USL se va destrăma până la alegeri și, chiar dacă n-o va face și va câștiga, oricum nu va ajunge să guverneze. Ținta predilectă a campaniilor PD-iste a fost PNL și Crin Antonescu: de la repetarea obsesivă a mesajului că PNL a alunecat spre stânga și până la activarea lui Dinu Patriciu și supraamplificarea afirmațiilor și acțiunilor acestuia.

La un moment dat, campania împotriva PNL a devenit de-a dreptul ridicolă prin mesajele ei contradictorii. În aceeași zi ai putut auzi invitații languroase la guvernare și unificarea dreptei și în același timp demonizarea guvernării liberale, a lui Tăriceanu, a lui Vosganian și atacuri la adresa lui Antonescu. Strategic, PD încearcă să impună un cadru de dezbatere dominat de stânga vs. dreapta, încercând astfel să eludeze discuția despre contraperformanța economică a guvernării sau corupția acesteia, teme care n-au abolut nimic de-a face cu ideologia. Se mizează pe desprinderea unui anumit tip de electorat radical de dreapta, care ar putea vedea în PD o formulă mai atractivă decât liberalii. După părerea mea, un calcul cel puțin îndoielnic dacă ținem cont că de măsurile guvernării au fost afectate în mod egal și profesiile liberale și ceea ce a mai rămas din clasa întreprinzătorilor mici și mijlocii, nu doar bugetarii și pensionarii.

În fine, planul strategic al PD desfășurat în vară mai include și gonflarea artificială a unor formațiuni de nișă care ar trebui să mai colecteze ceva electorat indecis sau să diminueze numărul votanților USL. Dacă e să ne luăm după ritmul comunicatelor UNPR, formațiunea de strânsură și șantaj a domnului Oprea a crescut ca „Făt Frumos” sub efectul temperaturilor din vară. UNPR-ul a devenit receptaculul tuturor refuzaților din partide sau a celor pe care PD-ul nu-i poate recupera din rațiuni de dosare penale, cum e Solomon la Craiova. Am sentimentul că în momentul de față UNPR-ul este considerat de Băsescu un executant mai fidel și mai de încredere decât Partidul Democrat, unde variile interese locale generează ostilitate în legătură cu anumite proiecte prezidențiale, cum ar fi de pildă regionalizarea. Nu cred că Traian Băsescu a renunțat la acest proiect ca metodă de a reseta jocul politic pentru anul electoral viitor. Despre acesta și despre alte provocări ale toameni politice într-un alt articol.

Reclame

8 comentarii

Din categoria Uncategorized

8 răspunsuri la „Bilanțul verii politice

 1. Arogantu'

  „am făcut ce trebuie”
  Este corect, au facut !
  Eu am o singura nedumerire: ce culoare are rezultatul ‘facerii’ lor – alba, verde sau portocalie ? 😀

 2. ivi

  Da asa este cu pd-ul, insa raspunsul adecvat din partea PNL (sau USL) inca e departe de ceea ce ar trebui sa fie…
  …oricum nu trebuie castigate acum batalii cu orice pret fara a se face clar diferentierea fata de ce incearca sloganul pd-l „toti sunt la fel”…

  • Arogantu'

   I se tot imputa lui Crin ca s-a prins in hora, dar nimeni nu vrea sa observe diferenta intre o asemenea intimplare si parangheliile organizate de putere special pentru aparitia unos asemenea momente. Nu cred ca este cazul unei insiruiri – dar o secventa epocala merita amintita: transmisia TVR (sponsorizata de MDRT) in care apareau Udrea, Flutur si Boc.
   Vorbim, cu alte cuvinte, de evitarea exceselor si de evitarea instituirii ca regula a prezentei unor asemenea momente.
   Ceea ce, trebuie sa recunosti, nu este cazul cu Opozitia…

 3. iulia

  Tocmai de aceea ar trebui castigate aceste alegeri! Sigur, candidatii si staff-urilor lor poate nu sunt in stare. Eu l-am vazut pe Harbuz, un personaj extrem de controversat acum vreo zece ani prin Bucuresti. Daca as fi o persoana indiferenta eu nu m-as deranja sa merg la vot pe canicula asta. Pe alalalt din Baia Mre l-am vazut pe niste afise electorale. Nici pentru el nu m-as deranja sa plec din casa. Chiar s-o fi terminat candidatii astia in Romania? Nici si pentru celelalte doua caricaturi de la Putere nu m-as duce.

 4. Nicoleta

  Pe surse venite din ambele partide, gasiti mai jos cateva date despre situatia votului din Maramures si Neamt la ora 12:

  In Maramures, candidatul USL este cu mult in fata competitorilor, avand 50% din voturi, pedelista are 28, iar Dolha 20%.

  In Neamt, pe de alta parte, lupta se prezinta ceva mai stransa. Si aici, insa, Harbuz si USL conduc cu 48%, avand peste 5% peste Radulescu (43%). In Neamt, insa, PDL recupereaza distanta din furat. Din cate am inteles, zeci de microbuze sunt pe traseu si duc lumea la vot, fiind vorba de implicarea directa a lui Pinalty, Porumboiu si Culita Tarata.

 5. Ada

  La Maramures, Tataru este pe primul loc si daca nu se fura, va castiga colegiul pentru USL. Exit poll la ora 16:30 : Tataru – 1611 voturi, Popa – 1006 voturi, Dolha – 468 voturi, NS/NR – 1204 voturi.

 6. iulia

  Iata ca am avut dreptate in comentariu anterior. Degeaba ai perceptie buna daca te duci cu candidati indoielnici. Chiar si cand liderul de la Baia Mare iti spune ca nu-ti sprijina candidatul, ci pe cel al Puterii. Parca as face pariu ca Tataru asta va trece la UNPR..

 7. berenger

  io mi-s curios sa vedem cum se analizeaza bilantul zilei de duminica, 21 august. pariez ca autist, ca de obicei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s