Ori aliat, ori caporal

Citez de pe Wikipedia componentele unei vizite de stat: o ceremonie de primire cu onoruri militare și intonarea imnului; 21 de salve de tun pentru un șef de stat sau 19 pentru un șef de guvern; un dineu de stat dat de gazdă; uneori o vizită la parlamentul național și o alocuțiune a invitatului acolo.

Nu sunt chestiuni formale. În diplomație ele indică un anumit grad de importanță a relațiilor dintre state. Cam așa mi-aș fi dorit eu să arate vizita Președintelui României, care astăzi se cheamă întâmplător Traian Băsescu, în Statele Unite. Pentru că astfel parteneriatul strategic dintre România și SUA, importanța privilegiată a relațiilor bilaterale, ar fi avut și o consacrare de altitudine diplomatică. Nu vreau neapărat să caut nod în papură acestei vizite, care poate a avut substanță în ceea ce privește discuțiile și documentele semnate. Sunt însă prea multe semne de întrebare care au apărut în jurul desfășurării ei: de ce atât de intempestiv? De ce diplomația românească (nu serviciile secrete, că nu era treaba lor!) nu a reușit să obțină o vizită de stat sau măcar o vizită oficială? De ce a fost nevoie de tot „baletul”, cu Joe Biden și cu Barack Obama alăturându-se vicepreședintelui SUA și președintelui României?…Sunt foarte multe „de ce-uri”. Strict din punctul de vedere al protocolului nu mi se pare în regulă nici deplasarea neînsoțită de vreun oficial american de rang înalt a președintelui Băsescu la CIA. Nu-mi închipui că Obama s-ar plimba, de pildă prin București, așa, pe la Băneasa, în vizită la domnii Maior sau Mihai Răzvan Ungureanu…

Dincolo de aceste întrebări mi se pare că există o foarte mare asimetrie între rolul pe care pretindem că-l jucăm sau ni-l atribuie Statele Unite și tratamentul de care beneficiem. Argumentul că România e „o țară mică” și ca atare trebuie să fie mulțumită cu puțin, să fie încântată că a făcut o poză cu Obama, nu este, din punctul meu de vedere, sustenibil.

Am ironizat cu toții teza „licuriciului cel mare” enunțată de Traian Băsescu undeva prin 2005. Retrospectiv se poate însă constata că Traian Băsescu a fost extrem de consecvent în impunerea chestiunii cu „licuriciul” ca principală (aș spune chiar unică) linie directoare a politicii externe românești. Dacă România a făcut ceva în zona relațiilor externe în ultimii ani a fost să urmeze fidel și disciplinat orientările de la Washington, chiar și pe teme în care venea în contradicție cu propria sa istorie a relațiilor diplomatice. Sau în chestiuni mai greu îngurgitate de către alte state europene, cum ar fi chiar scutul antirachetă. Nu o dată România a părut chiar „mai catolică decât Papa” – a se vedea, de pildă, raporturile cu Federația Rusă.

Ca atare e greu de înțeles de ce, „elev silitor” al Washington-ului fiind, România nu merita măcar un mic „premiu” simbolic: o vizită cu ștaif la Casa Albă sau, de ce nu, o deplasare a Președintelui Statelor Unite la fața locului. Chestiunile acestea întortocheate, în care suntem prieteni cu Biden și Biden ne duce la Obama, sunt de nivelul unui aspirant, care trebuie să probeze ceva, nu al unui stat care și-a dovedit (poate chiar prea mult!) proamericanismul.

Acest dezechilibru de tratament trebuie să fie, fără îndoială, o temă de reflecție: ori e vorba de persoana președintelui în funcție, care stârnește neîncredere la Washington, ori e percepția că se poate face orice cu românii, pentru că ei vor sta cuminți. Ceva nu este în regulă…Ori ești prieten, ori ești caporalul chemat la raport. Și ca orice caporal nu ești primit alături de ofițeri.

Anunțuri

6 comentarii

Din categoria Uncategorized

6 răspunsuri la „Ori aliat, ori caporal

 1. Caporal, vezi bine! La ordin, să trăiţi!

 2. Dane, stim bine ce reprezinta Wiki si ca in nici o lucrare acest site nu poate fi citat.
  Oare pana acum relatia TB cu Presedintele SUA nu a avut parte de asa ceva?
  Oare insemnatatea tratatului nu e asa de mare? Cu tot restectul pentru tine, hai sa nu bagam in desuetudine ce a facut TB! E important si tratamentul administrat Presedintelui Romaniei (oricare ar fi el) cred ca e cel care trebuie. Ma indoiesc ca in anii care i-a ramas pana in 2014 nu va mai avea parte de o vizita de stat sau oficiala sau de lucru … sau invers …
  Stima!
  Cosmin P

 3. Nu ar fi rau sa terminam cu gulgutismele astea. A fost o vizita neoficiala sau de lucru…sau ce naiba o fi. Dar ce s-ar putea ascunde in spatele ei?Probabil fantomele lui Vadim Tudor, Ion Iliescu, Victor Ponta, si a lui Crinuletz, toti cu prohabele deschise. Cred ca ne-am putea consuma energiile in subiecte mai serioase.

 4. Arogantu'

  @Cosmin: 1. Ceea ce a citat din Wikipedia corespunde abecedarului de la orice fabrica de diplomati, fie ea cea de la ‘universitatea’ Branesti sau unele mai … civile.
  Numai EBA ar putea numi ‘lucrare’ o opinie exprimata pe blogul personal. Si, desigur, madam Cocos !
  2. Nu stiu sa fi fost primit TB la Casa Alba de Obama intr-o vizita de stat !
  Ca a fost primit de Bush – nu asta era discutia, nu-i asa ?
  3. Da, acordul semnat este foarte important pentru Romania si ar fi meritat acompaniat de o vizita de stat, pe care diplomatia impotentului Bacon Sky n-a fost capabila s-o organizeze. Iar ‘serviciurile’ au facut si ele ce-au putut ! 😀
  In treacat fie vorba – crezi ca presedintele US invita in vizita oficiala sefi de state de mina a doua precum Romania (ba’SECU dixit) ?
  Ba’SECU a fost invitat de vicepresedintele Biden, iar Obama a trecut si el in fuga, sa-i prezinte lui ba’SECU papucul la lins …
  4. Poti sa te indoiesti – dar cu mare grija, nu se stie daca mai apuca 2014 … 😀

  • iosif boldur

   In mare masuraobservatii corecte. Singura problema, de fapt de la care pleaca toata analiza, este ca Nea Cutare nu a fost in vizita de sts/oficiala, ci „intr-o vizita delucru” (probabil manual, dar asta este alta chestiune). Asa ca premiza de la care pleaca analiza modului in care a fost primit cade (continuul definitie, protocolul asa cum le aratati, sunt corecte, dar neaplicabile in cazul de fata; ba as mai adauga faptul ca, in celemai multe cazuri, intr-o vizita de sta/oficiala, s-ar fi dus poate si cu sotia).Mie personal imi miroase si ca ,pe linga „scutul” …antiploaie, una din chestiunile cele mai importante care s-au discutat (si poate de aici implicarea SRI/SIE in aranjarea vizitei) este cea a inchisorilor secrete CIA de pe la noi, si eventual ce pozitie sa mai adoptam in continuare, coordonat.

 5. berenger

  care vizita de stat? vorbim ca sa ne aflam in treaba…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s