Scenarii și scenarite

Nu cred că în principiu i se poate reproșa Partidului Democrat faptul că nu dorește să piardă alegerile și că ar vrea să rămână la putere și după 2012. Orice formațiune politică aflată la guvernare, care suferă un anumit tip de eroziune, pe timp de criză sau chiar de succes economic, își pune problema unor strategii de damage control și de recuperare a electoratului pierdut. Nu este niciun fel de problemă atâta vreme cât aceste strategii și scenarii operează în limitele democrației, cu respectarea cadrului de joc convenit între actorii politici. Sunt instrumente clasice utilizate mai peste tot în lume: de pildă, înlocuirea primului-ministru atunci când el și-a epuizat resursele de credibilitate cu un personaj nou care să genereze speranță; remanieri guvernamentale succesive; o anumită planificare a politicilor guvernamentale (în special a celor sociale și fiscale), astfel încât pe ultimul interval al mandatului să se producă o anumită relaxare și ameliorare a nivelului de trai pentru grupuri sociale țintă.

Problema PD-ului este că, din dorința de a rămâne la putere, operează cu scenarii și strategii care exced acestui cadru clasic: scenariul regionalizării României, scenariul comasării alegerilor, votul prin corespondență  fac parte din această categorie a forțării victoriei prin intermediul unor modificări de sistem. Un fel de gerrymandering la un nivel nemaiîntâlnit într-o democrație așezată, astfel încât prin instrumente legislative sau de calendar electoral să se construiască o reprezentare politică diferită de opțiunile reale ale populației. La care se adaugă folosirea abuzivă a instituțiilor statului și sumele enorme puse în joc pentru a cumpăra voturi.

De fapt, forțarea limitelor cadrului democratic de către președintele Băsescu (suprapunerea referendumurilor pe teme populiste cu diferite tipuri de alegeri, lectura abuzivă a Constituției în ceea ce privește alcătuirea guvernului) și de către PD (prin ceea ce propune acum), reprezintă cea mai tristă și nefericită moștenire pe care acești actori o vor lăsa politicii românești. Pentru că odată încălcate aceste limite, cutia Pandorei este deschisă. Și vor apărea actori care, în baza acestui precedent, vor considera că orice este posibil.

Aceste scenarii care privesc abuzul asupra democrației trebuie urmărite și contracarate. Însă, pe de altă parte, nu trebuie să ajungem să ne îmbolnăvim de scenarită, creditând PD-ul și pe Traian Băsescu cu mai multă pricepere decât au.

Să luăm, de pildă, teoria cu Albă ca Zăpada și demiterea domnului Lăzăroiu, unde am ajuns de-a dreptul la interpretări halucinante. S-a spus de către unii analiști că e vorba de un plan elaborat prin care Lazăroiu să fie victimizat, pentru ca astfel să aibă libertatea de a se ocupa de o nouă construcție politică a „dreptei” băsesciene. Deși toate indiciile arată că domnul Lăzăroiu a fost ejectat din cabinet fără prea multe tensiuni și farafastâcuri, pe măsura greutății sale politice reale în interiorul sistemului de putere. Dacă s-ar fi dorit, într-adevăr, ridicarea pe un soclu politic a domnului Lăzăroiu, atunci filmul ar fi fost altul. Ești dat afară sau pleci dintr-un guvern pe o temă de politică majoră, care interesează publicul, nu pe trei declarații amețite despre soarta PD-ului, care îi interesează eventual pe analiști, în niciun caz pe cetățeni.

Povestea cu un nou partid, care circulă în diferite medii de ceva vreme, este și ea amplificată de oameni care se vede că n-au fost implicați niciodată în construcția unei organizații politice. Mai întâi pentru o asemenea întreprindere îți trebuie un lider charismatic, ceea ce domnul Lăzăroiu în mod evident nu este. Nu văd zeci de mii de oameni încolonându-se în spatele lui pentru a porni o vastă mișcare de descătușare a energiilor electoratului nehotărât. Apoi îți trebui cadre, pentru că un partid înseamnă mai mult decât un grup pe rețelele de socializare, așa cum își închipuie unii exaltați care scriu pe net toată ziua, dar mă îndoiesc că s-au dus vreodată la vot. De unde ar putea un nou partid să ia cadre, decât de la PD eventual? Ideea că mâine vor veni corporatiștii și vor alcătui infrastructura umană a unui nou partid al dreptei radicale e desprinsă de undeva din poveștile lui Dinu Patriciu. În fine, sunt elemente de identitate și poziționare pe care un nou partid nu le poate evita: spre exemplu să spună dacă e la putere sau în opoziție. Dacă se declară în opoziție, trebuie să critice guvernul, ceea ce bănui că va face o mare plăcere PD-ului și liderilor săi. Sigur, îți trebuie și electorat la final. Se iluzionează cei care citesc în anumite sondaje că nu știu câte procente ar vota un nou partid – acele procente au fost cam la fel în toți anii și partide noi nu s-au prea votat, fie că a fost vorba de APR, fie că se numea Uniunea pentru Reconstrucția României, tot așa o formațiune concepută pentru tinerii întreprizători și corporatiști. Deci electorat ar putea lua tot de la PD. Mai ales dacă par chiar mai „băsiști” decât pedeii.

Una peste alta nu cred în scenarita despre Albă ca Zăpada, decât dacă nu cumva cineva dorește să mai dea o mână de ajutor PD-ului în prăbușirea sa electorală. Și înțeleg din acest punct de vedere și nervozitatea liderilor pediști.

3 comentarii

Din categoria Uncategorized

3 răspunsuri la „Scenarii și scenarite

 1. cristi

  De fapt prin toate aceste miscari pedistii ar vrea sa induca in randul opiniei publice ideea ca sunt inca tari,ca pot castiga alegerile din orice pozitii si ca adversarul lor e foarte slab.Lingaii din presa ai pedeleilor incearca cu disperare sa amplifice la maxim micile neintelegeri ce apar in randul USL si sa induca ideea ca aceasta se va rupe in curand.La toata aceasta propaganda se mai baga si unepereii care anunta zilnic treceri fictive de alesi locali la ei.Puterea vrea sa creeze senzatia ca USL e slab si ca nu va reusi in veci sa castige alegerile.Toata aceasta operatiune e creata pentru a masca problemele grave pe care le au pedelistii,faptul ca acum ei se afla in sondaje cu mult in spatele USL iar aliatii lor,unepereii au doar 1%.
  Marea prostie a USL este ca nu incearca deloc sa contrazica aceasta propaganda mincinoasa,dand senzatia ca ea ar putea fi adevarata.Eu sper ca USL sa se trezeasca odata din aceasta amorteala si sa atace mai hotarat,SI SA INDUCA OAMENILOR IDEEA CA POATE CASTIGA ALEGERILE.

  • iulia

   Teoria este corecta. Asa a functionat mereu de prin ’91. Ma rog, pe atunci aveam Societate Civila in Opozitie, acum, toata e la Putere(caz unic in lume!).Insa asa guvern incapabil n-au mai avut romanii, cred, de la retragerea lui Aurelian!Problema Opozitiei o reprezita lipsa de candidati credibili. Nu ca n-ar exista in randurile ei. Pur si simplu personalitatile care exista nu mai au curajul sa-si asume o anumita candidatura din cauza fricii de a nu fi tradati. Vedeti ce s-a intamplat si cu declaratiile recente ale PC si reactia lui Piedone. Pentru ca nici el nu mai are incredere in Voiculescu.Si liberalii de ce ar avea avand in vedere deficitul de profesinalism al A3?USL, daca se tine tare va castiga alegerile, dar, va trebui sa adopte tactica lui DD de a oferi si sange la popor( ii bagam la inchisoare pe hotii e la Coalitie etc).Altfel poporul de ce ar vota? Nu de promisiuni are nevoie poporul obidit ci de sange. Atunci dati-i sange. Nu conteaza ca Justitia va lalai procesele vreo 4 cincinale…

   • Arogantu'

    Corect – sa curga singe pe pereti !
    Asta inflacareaza si cele mai blege minti, este ‘basic instinct’ ! 😀

    Vorbind serios – nu vad de unde neincrederea in aliati care au CEL PUTIN UN INTERES COMUN: debarcarea impostorilor.

    Cit priveste opiniile despre ‘deficitul de profesionalism al A3’ – m-am cam plictisit de slagarul asta fara dovezi …
    Ma rog – dreptul fiecaruia la opinie, dar n-ar strica si dovezile …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s