Spectacolul „caracterelor” în cazul Geoană

Am mai scris în câteva rânduri că marea problemă a politicii românești nu o reprezintă competența, ci caracterele. Competențe s-ar mai găsi, caracterele sunt, din ceea ce se vede, tot mai puține. Scandalul iscat în ultimele săptămâni în jurul lui Mircea Geoană a funcționat ca un fel de hârtie de turnesol în ceea ce privește caracterul sau mai bine zis lipsa de caracter a unor oameni politici.

Începând cu împricinatul. Care, după excluderea sa din Partidul Social Democrat, a avut o declarație de presă „fulminantă”, în care a constatat că PSD este un partid „bolșevic”, că Ion Iliescu este „o piază rea” a politicii românești și că, în fine, este nevoie de forțe noi, opuse tuturor acestor partide (și aici includea și PNL) conduse în mod „autoritar”. De parcă el, Mircea Geoană, ar fi fost născut ieri din spuma mării, iar nu parte a sistemului politic pe care îl acuza în bloc. De parcă PSD nu ar fi fost condus în ultimii 5 ani de același Mircea Geoană, cu aceleași practici, cu același stil, cu tentative de a fi la fel de „bolșevic”, dacă se poate spune așa, ca și cei care i-au arătat ușa marți. Asta este. Când ești la butoane vrei să fii autoritar. Când nu mai conduci și alții își exercită autoritarismul asupra ta, redescoperi brusc democrația internă, valoarea și oportunitatea opiniei separate, nevoia de pluralism în exprimare. Așa ca Mircea Geoană ,după votul privind excluderea sa în Comitetul Executiv Național al PSD.

Unii, ca el, mizează pe lipsa de memorie a cetățeanului. Anume că se poate spune orice, pentru că nimeni nu-și va aduce aminte. De pildă, acum trei ani, același Mircea Geoană îl numea pe Ion Iliescu nu „piază rea”, ci „fondatorul respectat” al partidului stângii din România. Tot Geoană se ruga de același Ion Iliescu să meargă cu el în campanie pentru un transfer de voturi util. Înțeleg elementele de poziționare pe care acum le construiește Geoană: discursul anti-sistem, consolidarea temei că de fapt Ponta este condus de Iliescu și de Năstase etc. Însă ideea că se poate spune orice și oricum indiferent de istoria politică arată, de fapt, o profundă lipsă de caracter.

Într-un singur punct îi dau dreptate fostului președinte al Senatului: atunci când s-a stropșit la membrii Comitetului Executiv al PSD, conform relatărilor din presă, întrebându-i dacă „nu le e rușine”, pentru că mulți „i-au făcut pantofii.” Cam așa e. Și, de regulă, „făcutul pantofilor lui Geoană” nu era chiar pe gratis. „Privilegiul” de „a-i face pantofii” era asociat cu contribuții consistente. Într-adevăr, în această perioadă, unii au ratat ocazia de a tăcea cu eleganță. Am văzut pe micile ecrane figuri care ar fi putut lipsi de la excluderea îndreptățită a lui Mircea Geoană. De pildă Viorel Hrebenciuc, care, dornic să reintre în joc, explica foarte convins de ce Geoană trebuie să plece. N-aș vrea să-i reamintesc un episod la care am participat amândoi, episod în care spunea unei vicepreședinte a Bundestag-ului cum Geoană trebuie sprijinit, iar Năstase e „cea mai mare problemă a PSD”. Îl voi scrie într-o zi în memorii. Sau am mai văzut vorbind împotriva aceluiași Geoană oameni despre care știu că el i-a făcut parlamentari, indiferent de merit. Sau pe unii care au „tranzacționat” cu el șefia unor instituții, după care au trăit bine. Spectacolul „caracterelor” în politica românească îți dă un profund sentiment de dezgust. Și te face uneori să te întrebi dacă ai ce căuta în acest peisaj, în care prietenii de ieri sunt primii care-ți „bagă cuțitul în spate.”

Într-un fel îl apreciez însă pe Victor Ponta că a vrut „să rupă pisica”, indiferent de costurile colaterale. De ani buni de zile în PSD a funcționat principiul „acum nu e momentul”. Nu e momentul pentru că vin alegerile europene, nu e momentul pentru că vin localele, nu e momentul pentru că…Și au preferat să trăiască într-un soi de complicitate cu probleme care s-au acumulat, în care unii știau despre ceilalți ce jocuri fac, dar decontul era întotdeauna amânat. Poate că Victor va reuși să pună ordine în sistemul complicat de relații interne din PSD și să ofere într-adevăr șansa unui nou început. Cu condiția să se uite foarte atent la caractere, pentru că aici a fost slăbiciunea PSD și a politicii românești în general.

6 comentarii

Din categoria Uncategorized

6 răspunsuri la „Spectacolul „caracterelor” în cazul Geoană

 1. MARIN

  Aveti perfecta dreptate !
  Personal apreciez ca, in principal, caracterul unui om politic este determinat de capacitatea acestuia de a intelege ca este in slujba cetetanului (alegatorului)

 2. cristi

  Istoria o scriu invingatorii, e adevarat. Dar asta nu inseamna si ca ceea ce scriu e si credibil. Nu e un secret pentru nimeni ca PSD (ca si PDL) e un partid alcatuit din indivizi reuniti in jurul ideii de a pune mana pe putere in scopul jefuirii banului public. Faptul ca una din gastile din PSD a castigat in detrimentul alteia o lupta interna, nu-i face deloc mai morali sau mai altruisti decat cei care au pierdut. Imi pare rau ca PNL s-a compromis prin aceasta alianta. Nu inteleg de ce a facut asta…

 3. hm, lipsa de caracter e doar una dintre problememe clasei politice actuale. Ar mai fi de mentionat, cu aceeasi importanta, si absenta capacitatii de auto-control, abtinerea de la tentatiile inevitabile ale puterii. Cu alte cuvinte, politicienii de astazi nu sunt oameni morali. De nici o culoare. Felicitari pentru postare, Dan!

 4. Prefectul Clujului l-a suspendat pe primarul Apostu, care spunea ca nu demisioneaza din postul de primar. Să vedem ce spunea Ioan Oltean: http://mirceahamza.com/?p=1484

 5. iulia

  Eu continui sa cred ca acest caz Geoana s-a copt in laboratorului de la Cotroceni. De fapt toata agenda politica o face Cotroceniul.Inteleg ca sunt multe frustrari in psd, partid pe care nu-l va reforma decat istoria. desi sustin USL, nu am incredere in Ponta. E un fel de Nastase si Geoana cu un creier mai mic. Unul ridicat si de unul si de altul. Amintiti-va pe Ponta cand era ministru pentru relatia cu Parlamentul pe timpul guvernului de trista amintire pd-psd pentru, pe timpul cand era purtatorul de cuvant al lui Geoana in campania acestuia din urma in 2009 si de ce nu cand era seful corpului de control pe timpul Guvernului Nastase cand l-a facut scapat pe basescu pe cand era Primar General, sau cand era seful tineretului pesedist si l-a invitat slugarnic pe basescu la o reuniune cu tinerii socialisti. Sau aminti-va un Ilie Sarbu(socrul) care a recunoscut ca inca din 2008 aranja o guvernare cu pd. Sau cand s-a dus in teritoriu sa manipuleze calculatoarele la sondajul ordonat de Nastase pentru candidaturile din 2004. Chiar credeti ca un caracter de rama poate reforma psd-ul? Eu cred ca Crin s-a pacalit amarnic. E drept, Geoana a zis ceva de rau de Crin la urma, ar nu era vocea lui. In concluzie, nu Geoana era pericolul de moarte a USL.dar, ma rog, Istoria e va spune ce si cum.

 6. gabryela

  ma bucur ca usl contesta legea asistentei sociale la curtea constitutionala!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s