România nu poate fi condusă de procurori

Un regim politic se legitimează în mod democratic prin vot. Votul dă o anumită componenţă a Parlamentului şi o anumită configuraţie Guvernului. Votul democratic este cel care reprezintă sursa legitimităţii politice, nu Parchetul, nu procurorii. Ei sunt un instrument pe care societatea îl utilizează pentru a combate şi a pedepsi infracţionalitatea, prevăzută în Codul Penal. În momentul în care amestecăm procesul democratic cu procurorii, apare o problemă. Anume că procesul democratic ar putea fi intimidat de instituţii ale statului, care au funcţii represive.
Să rememorăm un pic câteva elemente din zilele trecute: A spus cetăţeanul suspendat în tricou bleu că un anumit chestor s-ar putea să aibă probleme, şi el a avut! Chestorul Manoloiu a fost chemat la Parchetul General să dea cu subsemnatul. Au mai fost chemaţi, tot la Parchetul General, să dea cu subsemnatul diverşi indivizi din ierarhia Ministerului de Interne: de la secretarul de stat Ioan Căbulea în jos.
Astăzi, constatăm că procurorii furnizează presei interceptări ale unor convorbiri telefonice cu conţinut politic, nu penal, ale unor membrii ai Guvernului României. Văd că nimeni nu se pronunţă asupra legalităţii acestor transcrieri.
Ţara este condusă şi “ordonată” de Parchetul General, de procurori. Ei stabilesc ce este corect din punct de vedere democratic să faci sau să discuţi, ei stabilesc dacă sau nu s-au încălcat prevederi în ceea ce priveşte referendumul. Ei au devenit braţul înarmat al lui Traian Băsescu.
Cetăţeanul în tricou bleu din garaj emite câte o ipoteză după care Procuratura se execută matematic, mai rău decât pe vremurile staliniste.
Asta înseamnă o veritabilă schimbare de regim politic în România. Nu mai contează legitimitatea democratică, ci doar instrumentul numit Procuratură. Ceea ce orice forţă politică responsabilă în raport cu democraţia ar trebui să contracareze. O democraţie nu poate fi construită pe bază de Procuratură. Nu mai contează legitimitatea democratică, procurorii stabilesc ce şi când să facem sau imaginează încălcări ale legii în cazul unui proces democratic. Nu e în regulă. Procurorii încep să devină “arbitrii”, cei drept partizani, ai jocului politic. Încep să devină un instrument al unei tabere care ameninţă un alt grup de oameni care au opţiuni politice diferite. E un derapaj periculos, apropo de funcţionarea Parchetului, indiferent ce mi-ar spune mie Comisia Europeană privind eficienţa lui.
După părerea mea, în momentul de faţă nu mai contează nici ceea ceea ce spune Comisia Europeană, nici Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, nici măcar cum ne plimbăm noi în spaţiul Schengen, readucerea Procuraturii sub un control democratic, nu politic, reprezintă o prioritate.

P.S. Sigur că Procuratura găseşte cozi de topor pentru implicarea ei politică. Listele electorale permanente au fost ridicate de unul Marius Iacob, se pare prim-adjunct al procurorului general. Eu îl ştiu pe băiatul acesta, mi-a fost coleg de grupă şi de an. E prototipul executantului fidel. Tern şi prost, noi făceam mişto de el că nu era capabil nici măcar să-şi găsească o prietenă. Probabil a găsit-o peste ani, e doamna Kovesi.

10 comentarii

Din categoria Uncategorized

10 răspunsuri la „România nu poate fi condusă de procurori

 1. Domnule Mihalache, ce se intampla cu USL-ul in ultima perioada? De ce nu sunteti mai hotarati in razboiul cu Traian Basescu? Imi pare rau, m-ati cam dezamagit ca formatiune politica.

 2. toate astea se intampla si pentru ca cetateanul in albastru profita de frica de neinteles a unui prim ministru in care si-au pus increderea milioane de romani. Imi pare din ce in ce mai mult ca in lupta asta cu guvernul il avem pe Crin cu noi si guvernul impotriva noastra…

 3. un regim politic se legitimeaza democratic prin suprematia legii, echilibrul si controlul reciproc al puterilor. legitimitatea prin vot nu asigura decat o dictatura a majoritatii. mai invata. ignoranta nu-i o scuza sa fii un prost politician

 4. MINULESCU DANIELA

  Va supun atentiei niste paragrafe din Codul de Procedura Penala, pentru a va da seam ca, kovesi face niste abuzuri flagrante sub comanda directa a lui basescu.
  Domnii parlamentari ar trebui sa stie ca nu au de ce sa-i ridice imunitatea parlamentara lui Paul Dobre deoarece nesimtita de kovesi fabrica dosare peste noapte si intercepteaza oamenii in afara cadrului legal.

  Prevederile art. 911 alin. 1…stipulează că interceptările se realizează cu autorizarea judecătorului, “la cererea motivată a procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală”. Această formulare lasă să se înţeleagă faptul că aceste autorizări pot fi date de către judecător doar în cursul urmăririi penale, la solicitarea motivată a procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală. Dacă discutăm de “efectuarea sau supravegherea urmăririi penale”, în mod necesar procesul penal trebuie să fie declanşat, ceea ce impune începerea urmăririi penale.

  O excepţie de la principiul autorizării interceptărilor de către judecător este prevăzută de art. 912 alin. 2 Cod procedură penală în care este reglementată situaţia specială care permite procurorul însuşi să autorizeze interceptările pe o durată de maxim 48 de ore.
  Autorizarea provizorie dată de procuror se dispune prin ordonanţă motivată, ceea ce din nou impune existenţa unei urmăriri penale începute, aşa cum reiese în mod explicit şi din conţinutul art. 203 alin. 1 Cod procedură penală ce reglementează actele întocmite de organele judiciare în desfăşurarea urmăririi penale.

  Ca atare, prin raportarea dispoziţiilor art. 912 alin. 2 la prevederile art. 911, la care de altfel se şi face trimitere expresă, rezultă că pentru a putea fi autorizate interceptări şi înregistrări audio/video este necesară o urmărire penală în fiinţă.
  Interceptările audio/video realizate în afara unui cadru procesual, anterior începerii urmăririi penale, în faza actelor premergătoare, nu pot constitui mijloace de probă în sensul art. 64 Cod procedură penală în procesul penal demarat ulterior. Interceptările realizate în astfel de condiţii pot fi apreciate, eventual, ca indicii temeinice în sensul art. 681 Cod procedură penală, însă în niciun caz nu pot fi considerate probe legal administrate în procesul penal şi nu pot sta la baza fundamentării unei hotărâri judecătoreşti de condamnare.

 5. Domnu Ministru, exista cineva dispus sa dezvaluie misterul interceptarilor ? Unde se mai practica, care-i tara unde este posibil ca OPOZITIA sa inregistreze convorbile PUTERII ?

 6. lucian

  Domnule Dan Mihalache va rugam sa scrieti aceste lucruri domnilor din UE si domnilor de peste ocean. Eu ca simplu cetatean am scris citorva dintre membri marcanti ai Parlamentul European si Administratiei Americane. Nu-l mai lasati pe Tovarasul Melescanu sa scrie el pentru ca am vazut cum scrie dinsul. Adica nu stie sa scrie in limba celor 7.4 milioane de romani. Cred ca Tovarasul Melescanu a ramas la nivelul anilor cind s-a instruit in regimul comunist. Va rog sa nu vi se mai para atit de surprinzator ca Parchetul se comporta ca acum 40 de ani. Va luptati cu niste cavaleri ai trecutului bolshevic aici. Ei sunt in stare sa isi vinda si familia pentru putere si puturosenie.

 7. prepelite

  Eu cred ca legea este mai importanta decat legitimitatea sau parerea unui grup de oameni, atat timp cat acel grup nu este majoritar

 8. Si ce facem daca procurorii sau judecătorii încep să conducă abuziv? Luăm furcile şi coasele? Văd că modul democratic nu este luat în considerare!

 9. Pingback: A sosit şi ziua! « Popateapa's Blog

 10. Pingback: Adevărata fata a României. Cam sărăcăcioasă! « Popateapa's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s