România lui Dănileț, Lăbuș și Aspazia

Un comentariu scris impreuna cu Iulia Huiu

Evenimentele din ultima lună s-au succedat cu o repeziciune uluitoare, orice analiză așezată sau predicție fiind greu, dacă nu imposibil, de făcut în condițiile în care lucrurile se schimbau aproape de la o oră la alta. Acum avem însă o serie de elemente pentru a trage câteva concluzii, mai mult decât îngrijorătoare.

Prima este legată de caracterul reversibil al consolidării democratice. Altfel spus, după ce ani de zile, de bine de rău, cu eforturi și experiențe chiar la limita democrației, România a ajuns să fie o democrație consolidată, cu tot ce presupune asta (competiție într-un cadru democratic, alegeri și alternanță la putere, libertate de exprimare și manifestare), acum suntem pe cale să pierdem de facto acest statut. Argumentele în acest sens sunt mai multe: desconsiderarea votului ca esență a democrației, prin ignorarea cu desăvârșire a celor 8,5 milioane de voturi exprimate; împiedicarea deliberată, directă și indirectă, a participării cetățenilor la procesul electoral, în condițiile în care participarea este considerată (alături de dreptul de contestare) unul dintre pilonii democrației; anularea principiului reprezentării, pentru că vorbim despre democrație reprezentativă și al legitimității, prin încercarea de a impune în cea mai importantă funcție în stat un personaj ilegitim.

Pe cine mai reprezintă Traian Băsescu? Pentru revenirea lui au votat mai puțin de 1 milion de oameni. 5,2 milioane de voturi l-au dus la Cotroceni în 2009, iar în 2012 7,5 milioane de cetățeni s-au pronunțat pentru demiterea sa. Legitimitatea nu trebuie confundată cu legalitatea, și comuniștii aveau legi pe care le respectau. A conduce într-un stat democratic necesită un fundament de legitimitate, care nu există în absența validării printr-un vot, fie că vorbim de votul direct, fie că vorbim, de exemplu de votul Parlamentului pentru învestirea Guvernului. Hârtiile nu pot constitui sursă de legitimitate.

A doua concluzie este diminuarea relevanței leadershipului politic și implicit a reprezentării democratice și substituirea acestuia în procesul decizional de către personaje care nu au nici un fel de atribuție sau legitimitate în acest sens, în speță personaje din zona judiciară. În acest moment, viitorul acestei națiuni nu se decide de către cetățeni prin alegeri, nici de către reprezentanții democratic aleși, ci de procurori și judecători. Vasilică Dănileț, Ana Lăbuș și Aspazia Cojocaru, aceștia decid azi soarta României și a noastră a tuturor. Degeaba vrea primul-ministru să numească un ministru de justiție, dacă nu vrea doamna Lăbuș, România nu poate avea ministru de justiție. Degeaba sunt înscrise în Constituție drepturile și libertățile cetățenilor, începând cu cea de exprimare și până la dreptul de vot, nu contează. Contează ce spune Vasilică Dănileț, omulețul acela penibil de la CSM. Degeaba votează 8,5 milioane de oameni la referendum, expresia lor de voință este egală cu zero și nu face doi bani în fața voinței unui judecător șantajabil de la Curtea Constituțională.

Din acest punct de vedere, asistăm la un fenomen paradoxal, în spatele propagandei băsiste despre „independența justiției.” Nu vorbim despre implicarea politicului în justiție, ci de implicarea justiției în politic, fenomen extrem de periculos, al cărui resorturi țin de regimurile autoritare.

În fine, ceea ce se întâmplă în aceste zile nu este o lovitură de stat, este mai mult decât atât. În cazul unei lovituri de stat establishmentul politic este înlocuit pe față. Este vorba de o răsturnare a unei ordini de drept, dar poți spune în mod limpede cine conduce și cine decide, cine cu cine se înfruntă. Asistăm însă acum la apariția unui alt sistem decizional subversiv și ilegitim, paralel celui democratic, îndrituit de lege și de principiile democratice, sistemîn care sunt implicate parchete, servicii secrete și alte instituții de forță.

 

Va urma

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „România lui Dănileț, Lăbuș și Aspazia

 1. adrian

  Condiția 50 la sută plus unu a fost acceptată de ambele părți înainte de începerea meciului și nu poate fi anulată doar pentru că nu va ieșit vouă socoteala. Doar ca lecție pentru viitor, când puteți stabili alte condiții, să voteze doar cei cu ochi albaștri, sau cei neoperați de apendicită, etc.
  În altă ordine de idei, un mare matematician care a trăit în Grecia cam prin vremea când se puneau bazele democrației a afirmat (și demonstrat) că suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei, într-un triunghi dreptunghic. Pur și simplu. Cum comentează acum fruntașii coaliției (fac abstracție de acei, doar mulți (vorba lui Lăpușneanu): această situație este inadmisibilă și imorală. Catetele sunt totuși două, adică mai multe. Cum să fie suma egală. Nu putem să ignorăm faptul că sunt mai multe. Dacă existatu și două ipotenuze, mai discutam.

 2. citizen x

  N-as vrea sa fiu in pielea dvs. maine. Va sta in fata alegerea Sophiei. Daca nu respectati decizia celor 9 judecatori (6 ticalosi autohtoni si 3 de import, Barroso, Merkel si Gittenstein), probabil, Romania va avea de suportat consecinte economice. Nu stiu cat de grave, dvs sunteti in masura sa aflati adevarul despre amenintarile celor 3 si cat este de real pericolul ca ele sa fie puse in aplicare.
  Daca respectati decizia celor 9 fara sa cracniti, cred ca veti sti si maine si-n toate zilele vietii dvs., ca in 27 august 2012 Parlamentul Romaniei a oficializat, a consfintit pierderea suveranitatii nationale. Si nu stiu ce loc merita in istorie un popor care accepta cu resemnare, fara sa lupte in vreun fel, sa-si piarda libertatea.

  Ma intreb si va intreb: nu se poate gasi o solutie solomonica, ceva de genul: Parlamentul este in situatia in care trebuie sa respecte si decizia CCR si votul a 7,4 mil. de cetateni. Incepem prin a respecta decizia Curtii si-i dam unda verde lui Basescu sa se intoarca luni seara la Cotroceni. DAR, pentru ca nicio democratie autentica nu poate ignora 7,4 mil de voturi, Parlamentul Romaniei cere Guvernului Romaniei sa organizeze un nou referendum in aceeasi zi cu alegerile parlamentare. De asta data, pe baza unor liste electorale care sa corespunda realitatii. Cris a scris pe larg despre Principiul adevarului, care este unul fundamental in drept. Nimeni nu are voie sa condamne un popor intreg la un scenariu kafkian, obligandu-l sa-si modeleze viitorul dupa o fictiune birocratica, nu dupa realitate.

  Bineinteles ca stapanii si slugile basescului vor sari ca arsi. Poate, USL va sti, de data asta, cum sa reactioneze, de unde sa apuce scandalul ca sa-l domoleasca. Poate USL va fi in stare sa scoata oamenii in strada, la modul cel mai organizat si pasnic cu putinta. Pentru a demonstra tuturor ca are de partea sa vointa populara. Poate USL va fi capabil sa demonstreze ca a batjocori mil de voturi inseamna a aseza o tara europeana pe un butoi cu pulbere, care va exploda in fata tuturor, nu doar a noastra.

  Daca USL nu va face nimic din toate acestea, nu stiu cum va avea indrazneala sa vina in fata noastra in toamna, sa ne ceara voturi pentru parlamentare. Mai ales ca stim cu totii ca si acele alegeri vor avea un fel de cvorum. Daca USL nu ia binisor peste 50%, Basescu va pescui toate lichelele si-si va face o noua majoritate, careia ii va incredinta guvernarea. Cu USL in opozitie si cu Basescu & co la toate butoanele, sine die, poporul roman se poate duce linistit la culcare, vor veghea altii la istoria lui.

 3. adrian

  TVR oricum nu prezenta interes decât prin acoperire (interes politic) și ceva transmisiuni sportive (acum în majoritate preluate de alte posturi). Din punctul meu personal de vedere, chiar și desființarea ar fi o soluție, dar știu că așa ceva nu prea se poate. O soluție ar fi următoarea: Indiferent de post, funcție, calificare (sau noncalificare). nici o familie existentă acum în TVR nu poate păstra decât un membru. În 30 de zile, fiecare familie decide cine rămâne și cine pleacă. Și probabil că ar trebui să plece vreo 3.000, nu doar 1.000.

 4. Felicitari pentru articol. Acum a inceput campania si sper sa fie una reusita da data eceasta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s