Ce parere aveti? Credeti ca am gresit?

Episodul 1

Anuntarea listei pentru europarlamentare

Rompres – Luni, 24 septembrie 2007 ora 14:18 http://www.rompres.ro

Biroul Permanent National a aprobat lista candidatilor PSD la Parlamentul European
Bucureşti, 24 sep /Rompres/ – Biroul Permanent Naţional al Partidului Social Democrat a aprobat luni forma finală a listei candidaţilor la Parlamentul European, care va fi deschisă de secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a anunţat, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Cristian Diaconescu.
Pe locurile următoare se află Adrian Severin, Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Cătălin Nichifor, Adriana Ţicău, Ioan Mircea Paşcu, Gabriela Creţu, Corina Creţu, Dan Mihalache, Victor Boştinaru, Şerban Valeca, Daniel Bărbulescu, Radu Podgoreanu, Adrian Ţuţuianu şi Cătălin Ivan – al doilea clasat la selecţia tinerilor social-democraţi.
‘Până miercuri, BPN a mandatat conducerea campaniei să fie finalizată oferta electorală a PSD, precum şi mandatul şi mesajele pe care candidaţii noştri le vor promova în campanie. Această ofertă va fi rezultatul unei munci colective atât din partea europarlamentarilor, a departamentelor de afaceri europene şi relaţii externe, cât şi a altor departamente ale partidului. Miercuri vom avea o formă omologată a ofertei PSD pentru alegerile europarlamentare’, a subliniat Cristian Diaconescu.
El a lăudat modul în care s-a desfăşurat procesul de selecţie a tinerilor social-democraţi. ‘Şi pentru că aceştia reprezintă o speranţă şi pentru că avem nevoie de ei, tinerii PSD vor participa fie pe listă, fie în calitate de consilieri la viitorii europarlamentari’, a menţionat Diaconescu.

Episodul 2
Retragerea lui Radu Podgorean si declaratia mea de sustinere

Eurocandidatii PSD il fac „mirlan“pe Geoana
Cristian Sutu
Aparut in editia din 26 Septembrie 2007

PSD intra in campania electorala nu cu o oferta electorala, ci cu o suma de scandaluri pe tema alcatuirii listelor.

Radu Podgorean, locul 14 pe lista anuntata luni oficial de PSD, si-a anuntat ieri retragerea candidaturii la Parlamentul European. Aceasta vine la scurt timp dupa ce alti lideri PSD au refuzat sa candideze: Vasile Puscas, Victor Ponta si Cristian Diaconescu. Podgorean se declara nemultumit de pozitia sa pe lista, pozitie practic neeligibila. Mircea Geoana a primit ieri de la Radu Podgorean o scrisoare scrisa intr-o nota de bascalie evidenta in care este anuntat de retragere. „Doresc sa multumesc, prin intermediul dumneavoastra, conducerii operative a partidului pentru increderea si aprecierea pe care le-a manifestat fata de mine prin nominalizarea mea pe pozitia 14 a listei candidatilor PSD pentru alegerile europarlamentare“, spune Podgorean in scrisoarea citata de MEDIAFAX. Actualmente europarla-mentar al PSD, Podgorean sugereaza in scrisoarea catre Geoana ca locul sau pe lista „ar putea fi ocupat de un membru marcant al conducerii PSD, poate chiar de Domnia voastra“. „Pornind de la ideea ca acest loc are caracteristici strategice importante, aflindu-se aproximativ la mijlocul listei, ar putea oferi noului nominalizat posibilitatea nu numai sa traga lista, dar chiar sa o si impinga, s-o traga si s-o impinga …“, mai spune Podgorean.

Dan Mihalache, locul 10 pe eurolista PSD, califica gestul colegului sau de a se retrage drept unul „de bun-simt“ si acuza – intr-o declaratie data ziarului Cotidianul – conducerea partidului de „mirlanie“. „Ca europarlamentar si ca fost presedinte al Comisiei de politica externa, i se putea gasi o pozitie mai confortabila pe lista. Si daca nu i se gasea, se putea discuta cu el. Din pacate insa, cel putin la anumite paliere ale conducerii PSD s-a instaurat un stil politic oarecum lipsit de solidaritate. Tradus, asta inseamna mirlanie. Se mizeaza foarte mult pe faptul ca lumea va tacea la infinit“, declara Mihalache. Acesta adauga ca, dupa alegeri, PSD trebuie sa discute neaparat despre „criteriile de selectie a candidatilor si despre mecanismele de constituire a acestor liste“.

Episodul 3
Excluderea mea de pe lista

Mediafax – Miercuri, 26 septembrie 2007 ora 16:53 http://www.mediafax.ro

Dan Mihalache, exclus de pe lista PSD pentru PE – 2 –
Preşedintele PSD Mircea Geoană a anunţat, miercuri, că deputatul Dan Mihalache a fost exclus de pe lista PSD pentru PE, pentru că a avut „o ieşire inacceptabilă”.
Întrebat dacă l-a exclus pe deputatul PSD Dan Mihalache de pe lista candidaţilor PSD pentru Parlamentul European, Geoană a răspuns: „Da. Pentru că a avut, nemulţumit de poziţia pe care se afla pe lista noastră, o ieşire inacceptabilă şi un comentariu inacceptabil politic”.
„Dacă nu-i convenea poziţia pe care se afla, trebuia să nu mai candideze”, a adăugat Geoană.
Întrebat când a luat această decizie, Geoană a răspuns: „Azi în biroul meu, la auzul acestor comentarii”.
Potrivit listei cu candidaţi social-democraţi, finalizată luni la Biroul Permanent Naţional, Dan Mihalache ocupa locul al zecelea.
PSD a depus, miercuri, la BEC lista candidaţilor pentru PE.
Dan Mihalache a comentat, pentru „Cotidianul”, retragerea colegului său de partid Radu Podgoreanu de pe lista pentru PE, catalagând-o drept un gest „de bun-simţ” şi a acuzat conducerea partidului de „mârlănie”.

Episodul 4
Declaratia de la Maramures dupa excluderea de pe lista

01.10.2007 – Glasul Maramuresului
Deputatul Dan Mihalache
„Mircea Geoana are severe probleme de caracter”

Alegerile pentru Parlamentul European inca mai dau batai de cap politicienilor nostri, asta in conditiile in care listele ar fi trebuit sa fie gata, iar data alegerilor bate la usa.
Totusi, modificarile de ultima ora care au aparut ar putea dovedi o lipsa de maturitate politica, in contextul in care nume care au fost facute deja publice sunt sterse apoi de pe lista. Este vorba despre scoaterea de pe lista a deputatului PSD, Dan Mihalache, de catre presedintele partidului, Mircea Geoana, lucru care, dupa cum spune chiar el, este nestatutar si pe care il considera o modalitate de a fi tras de urechi pentru curajul de a-si fi exprimat parera in public. Acesta spune ca ceea ce se petrece acum in PSD il intristeaza si aseamana partidulcu un SRL condus dupa bunul plac al patronului. Mihalache a fost scos de pe lista candidatilor pentru Parlamentul European dupa ce si-a exprimat nemultumirea in legatura cu faptul ca Radu Podgorean a fost plasat abia pe locul 14 pe lista, loc neeligibil.
Cum comentati atitudinea lui Mircea Geoana in legatura cu eliminarea dvs. de pe lista pentru europarlamentare?
– Spre deosebire de altii, eu cred ca un partid politic inseamna in primul rand solidaritate si un anumit tip de camaraderie care trebuie sa existe intr-o organizatie de acest tip. Si atunci cand am vazut o nedreptate mi s-a parut normal sa vorbesc. Deci nu puteam sa ma desolidarizez cu un coleg care, dupa parerea mea, era pus intr-o situatie jenanta, tinand cont de fosta lui calitate de presedinte al Comisiei de Politica Externa din Camera Deputatilor, de europarlamentar, si l-a pus pe locul 14, dupa niste copii care numara inca statele de pe harta Europei cu greu. Sigur ca am facut o declaratie in sprijinul acestui coleg. Declaratia l-a enervat foarte tare pe domnul Geoana, care, ca o forma de retorsiune, de pedeapsa, a spus ca acuma il excludem si pe Dan Mihalache de pe lista pentru europarlamentare.
Sunteti convins ca motivul pentru care ati fost exclus de pe lista este declaratia pe care ati facut-o in presa?
– Cel putin formal, asa este. Poate ca sunt si alte motive mai profunde, care tin de istoria politica a ultimilor ani, dar cel putin formal, asa este. Eu inca sunt de parere ca am procedat in mod corect. Repet, politica inseamna si camaraderie, inseamna si solidaritate, nu o adunatura de hiene care doar asteapta functii si care stau cuminti ca seful cel mare sa le distribuie o pozitie sau alta. Dincolo de chestiunea asta, fata de gestul lui Mircea Geoana as face doar un comentariu oarecum trist. Mi se pare ca el are severe probleme de caracter. L-am sprijinit, si cand spun „l-am sprijinit” nu ma refer doar la mine; toata familia Mihalache l-a sprijinit, inclusiv sotia mea l-a sprijinit pe plan intern pentru a dobandi pozitia de presedinte si o oarecare consistenta in exercitarea ei, pe plan extern pentru a depasi anumite semne de intrebare care priveau optiunea lui proeuropeana ca presedinte de partid. Din punctul asta de vedere, repet, cu tristete spun ca mi se pare ca gestul lui a fost brutal fata de un om care i-a fost prieten.
Ce parere aveti fata de modul in care ati fost exclus de pe lista? Este statutar sau nu?
– Nu. Asta e limpede ca nu este statutar, de altfel Geoana a si spus ca „am hotarat azi dimineata in biroul meu.” Desigur, putea sa hotarasca si la intersectie, si la Carrefour sau in alta parte. Cred ca, din punctul asta de vedere, am asistat la o incalcare brutala a oricaror norme de functionare a unui partid politic.
O sa faceti ceva in acest sens? Va veti adresa Consiliului National?
– Nu voi face absolut nimic, pentru ca mi se pare ca partidul a ajuns la un punct critic, orice demers e trecut cu vederea de catre un grup de tipi care stau langa el, cred ca in perioada urmatoare vom asista la dezvoltari interesante in interiorul Partidului Social Democrat si probabil si la o anumita reconfigurare a conducerii sale.
– Sunteti din ce in ce mai nemultumit de partidul din care faceti parte?
– Nu. Sunt nemultumit de modul in care functioneaza. Eu am investit foarte mult in acest partid. Cred ca am la activ cel putin vreo 2.000 de pagini scrise pentru doctrina si strategia politica a acestui partid in ultimii sapte ani si asist cu tristete la transformarea lui intr-un fel de SRL personal care trebuie tranzactionat cu unii sau cu altii: cu liberalii, cu Basescu si asa mai departe.
– Domnul Podgorean s-a declarat solidar cu dumneavoastra. Cum comentati acest aspect?
– E un gest frumos pentru ca, repet, dincolo de functii, de demnitati publice, cred ca un partid politic inseamna prietenie, camaraderie, solidaritate. (GLASUL MM)

Episodul 5
Declaratia de sustinere a lui Podgorean

Mediafax – Joi, 27 septembrie 2007 ora 15:38 http://www.mediafax.ro

Podgorean către colegii din PSD: Geoană are manifestări autoritariste de inspiraţie satrapică
Europarlamentarul PSD Radu Podgorean consideră că Mircea Geoană „are mai curând manifestări autoritariste de inspiraţie satrapică decât aptitudini de lider politic” şi sugerează necesitatea unui Congres care să decidă „cine trebuie să deconteze responsabilităţi” în legătură cu iniţierea moţiunii.
Podgorean a adresat o scrisoare deschisă, joi, colegilor săi de partid, în care afirmă că este consternat să afle că Dan Mihalache a fost exclus de pe lista pentru alegerile europarlamentare.
„Reacţia domnului Geoană dovedeşte că domnia sa are mai curând manifestări autoritariste de inspiraţie satrapică decât aptitudini de lider politic. Ar trebui să reflectăm dacă excesul de autoritarism nu este mai curând o dovadă de slăbiciune decât una de putere şi înţelepciune”, scrie Podgorean.
El susţine că, prin gestul său legat de Mihalache, Geoană a compromis atât imaginea de partid modern pe care şi-o doreşte PSD, cât şi lista de candidaţi pentru Parlamentul European.
„Modul în care s-a luat această decizie, cu ignorarea evidentă a procedurilor statutare, este mai curând expresia unei stări de criză managerială prin care trece partidul. Nu cred că exprim o poziţie izolată. Din discuţiile cu mulţi colegi, am constat că mecanismele decizionale arbitrare, ignorarea opiniilor unor vechi membrii ai partidului, chiar ale preşedintelui de onoare, care tradiţional se bucura de respect şi influenţă în partid, de către noul val de decidenţi, formali şi mai ales informali, îngrijorează”, afirmă Podgorean.
El adaugă că decizia privind iniţierea moţiunii de cenzură a fost luată mai întâi „în grupul informal de apropiaţi ai preşedintelui, comunicată publicului şi abia apoi partidului”.
„Este o formulă stranie de decizie pentru un partid care nu are dimensiuni de apartament şi nici tentaţia de a juca cartea cultului personalităţii. Nu era firesc să analizăm oportunitatea, motivele, consecinţele şi şansele de succes ale unui astfel de demers într-un for amplu de decizie al partidului şi apoi să facem publică decizia noastră?”, scrie Podgorean.
El formulează, în scrisoare, întrebări la care PSD, consideră el, ar trebui să răspundă: „Este acum momentul pentru a veni la guvernare? Ne-a cerut-o peşedintele României? Am făcut noi cele necesare pentru ca oamenii să dorească în acest moment reîntoarcerea noastră la guvernare? A rezultat acest fapt din sondaje, aşa cu se întâmpla înainte de alegerile din 2000?”
„În situaţia de astăzi mai coerent ar fi să vorbim de provocarea alegerilor anticipate. Dacă în actualul parlament nu poate fi găsită o formulă care să corespundă viziunii noastre politice, atunci ar trebui să spunem clar că dorim să dăm, acum, şi nu mai târziu, electoratului posibilitatea de a se exprima cu privire la ce majoritate parlamentară doreşte şi ce fel de guvernare aşteaptă”, susţine Podgorean.
El se arată de acord cu ideea că „actuala guvernare nu este o soluţie dezirabilă”.
„Domnul Tăriceanu este în acest moment mai rigid de cât poate fi. Din nefericire cultura noastră politică post decembristă a exclus aproape sistematic soluţia dialogului politic. Mimăm dialogul. Prea des după dialog rezultă războiul şi nu pacea. Ideea de compromis politic compromite, deşi, în Uniunea Europeană, în care suntem acum parte, ea este mai curând o valoare. Nu cred că este bine ca premierul să considere ca inerent faptul că PSD este prizonierul majorităţii sale parlamentare”, este de părere Podgorean.
El se referă şi la necesitatea unui congres în care să se analizeze oportunitatea demersului PSD lagat de moţiune, dar admite că acesta nu poate fi organizat foarte repede
„Desigur, acum procedura moţiunii de cenzură este în curs, nu mai este timp pentru congrese. Probabil va fi timp după aceea să analizăm şi să decidem. A fost sau nu o decizie bună? Cine are merite şi cine trebuie să deconteze responsabilităţi? Dar acesta va fi după. Până atunci, cred că nu putem să ne comportăm ca o maşină de vot, cred că votul nostru trebuie să fie cel al unor oameni politici responsabili, maturi şi cu putere proprie de judecată”, scrie Podgorean.
El adaugă că prin congres s-ar putea decide şi calea de urmat şi formula de management politic pentru viitor. „Altfel cei care tac vor fi responsabili pentru că tac, iar cei care vorbesc vor fi nevoiţi să suporte consecinţe nefireşti pentru curajul de a exprima o opinie”, consideră Podgorean.
În încheiere, el ţine să îi asigure pe colegii săi că nu a scris această scrisoare „din frustrare”.
„Ea (frustrarea, n.r.) există în mine ca şi în alţii, dar am vârsta la care am învăţat să o ţin sub control. Nu scriu această scrisoare pentru a face rău partidului sau pentru că nu ştiu că partidul trebuie să fie mai important decât militantul. Scriu această scrisoare pentru că este moral să vorbeşti, este democratic să te pronunţi şi este uman să te revolţi. Mă veţi condamna, mă veţi aproba, mă veţi privi ca pe un bizar sau mă veţi ignora, eu vă respect şi din acest motiv m-am adresat dumneavoastră”, scrie Podgorean, de la Strasbourg.

Episodul 6
Propunerea de excludere din partid

Geoană: Patru parlamentari PSD au fost propuşi pentru excludere din partid, în urma declaraţiilor împotriva moţiunii
Vineri 05 octombrie 2007, 01:17
PSD a decis, joi, retragerea sprijinului politic şi demararea procedurilor de excludere pentru Răzvan Theodorescu, Ioan Solcanu, Alin Teodorescu şi Dan Mihalache pentru declaraţii politice, a anunţat Mircea Geoană, care a refuzat să spună dacă acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Ion Iliescu.

„Moţiunea a fost un moment extrem de important pentru viaţa politică românească. În ciuda votului pe care l-am fi vrut pozitiv, împotriva guvernului incompetent, s-a făcut o clarificare a scenei politice româneşti. PSD-ul este într-o opoziţie extrem de dură şi de critică la adresa Guvernului”, a spus Mircea Geoană la terminarea şedinţei Biroului Permanent al PSD. Suntem principalul partid parlamentar şi vom activa în interiorul Parlamentului pentru a ne promova proiectele”, a mai spus acesta.

Geoană consideră că moţiunea a arătat clar cine este la putere şi cine este în opoziţie: PRM şi PC s-au asociat guvernului UDMR-ist şi liberal, în timp ce PSD, PD şi PLD se află în opoziţie. „Avem în acest moment un guvern lipsit de fundament juridic, îngenuncheat, care supravieţuieşte de pe o zi pe alta”, a declarat acesta.

„Modul în care parlamentarii PSD au votat şi s-au exprimat ieri ( miercuri, la votarea moţiunii – n.r.) a fost analizat”, a anunţat Geoană. „Votul lor a fost unul liber, însă declaraţiile ostentative pe care aceştia le-au făcut împotriva moţiunii au deranjat”, a precizat liderul PSD.

Astfel, au fost propuşi pentru excludere din partid parlamentarii Ion Solcanu, Răzvan Theodorescu, Dan Mihalache şi Ion Teodorescu. „Deşi au mai fost şi alţi parlamentari care au votat împotriva moţiunii, nu au fost sancţionaţi, deoarece votul este liber. Sancţiunile au fost luate strict în funcţie de declaraţiile făcute”, a explicat Geoană.

Analiza modului în care PSD-iştii au votat va fi reluată pe 6 octombrie, la Braşov, unde a fost convocat Comitetul executiv naţional, pentru a pune la punct strategia politică şi oferta pentru alegerile europarlamentare.
Sursa: Realitatea TV

Episodul 7
Decalaratiile dupa anuntarea propunerii de excludere

Membrii PSD ameninţaţi cu excluderea consideră nejustificată măsura partidului
Sâmbătă 06 octombrie 2007, 00:48
Membrii PSD care sunt ameninţaţi cu excluderea au reacţionat imediat la declaraţiile lui Mircea Geoană.

Deputatul PSD Dan Mihalache a susţinut că nu a făcut niciodată declaraţii ostentative despre moţiune, aşa cum a fost acuzat de liderul PSD. „Eu nu am spus niciodată că pun în discuţie această moţiune, dimpotrivă am fost chiar co-autor al textului. Cel puţin partea de politică externă îmi aparţine integral”, a precizat Dan Mihalache.

Deputatul susţine că discuţia pe tema moţiunii este numai un pretext al conducerii PSD pentru a-l exclude din partid. „Întrebaţi-l pe domnul Geoană ce declaraţii am făcut eu. Am fost aseară la Realitatea TV şi am explicat anumite lucruri care ţineau de moţiunea de cenzură şi de sprijinul guvernului. Dacă domnul Geoană a căutat un pretext pentru a scăpa de mine şi pentru a se răfui cu mine, pentru că mie aşa mi se pare, şi-a găsit prost pretextul. Trebuia să-şi găsească altul”, este de părere Mihalache.

Deputatul PSD consideră că Ion Iliescu nu a fost sancţionat pentru că a votat împotriva moţiunii deoarece „Mircea Geoană şi câţiva apropiaţi ai săi din conducerea partidului” nu au avut suficient curaj. „Mircea Geoană preferă să se răfuiască cu noi decât să-l pună în discuţie pe domnul Iliescu”, a precizat Dan Mihalache.

Răzvan Theodorescu se apără spunând că întotdeauna a făcut declaraţii despre ce va face şi ce gândeşte. „Am crezut că un om de statura mea intelectuală trebuie să spună ce gândeşte, mă bucur că sunt şi tineri care sunt de aceeaşi părere”, şi-a explicat el gestul. „Statutar, cei din conducere au perfectă dreptate, nu însă şi din punct de vedere moral, al inteligenţei”, a adăugat senatorul.

„Sunt exclus dintr-un partid la care am ţinut şi am fost onorat să intru în el. Nu am regrete şi mă voi întoare de îndată ce actuala conducere nu va mai fi”, a spus acesta.

Theodorescu consideră că dacă s-au luat astfel de măsuri, e clar că partidul „a ajuns într-o fundătură”. „Am stat departe de mişcările de culise. Eu n-am făcut declaraţii doar ca membru de partid, ci şi ca academicianul Răzvan Theodorescu. Privesc situaţia cu serenitate. Conducerea PSD este disperată în momentul de faţă”, a declarat acesta.

În ceea ce priveşte faptul că Ion Iliescu nu a fost propus pentru excludere, în ciuda votului său negativ, Theodorescu consideră că Mircea Geoană este totuşi un diplomat şi nu va exclude chiar fondatorul partidului.

Şi deputatul Alin Teodorescu se consideră nevinovat. „N-am făcut nicio declaraţie împotriva moţiunii, pur şi simplu am publicat – cu două zile înainte – un articol în care spuneam că indiferent dacă moţiunea trece sau nu, PSD intră înfrânt în campania pentru europarlamentare”, susţine Alin Teodorescu. „Sunt onorat de atenţia care mi se dă. Conducerea este acum în mâinile unor cercuri de interese care nu au legătura cu politica”, a mai declarat acesta.

Deputatul consideră că acum PSD caută vinovaţi pentru eşec, în condiţiile în care moţiunea nu avea oricum şanse de reuşită.
Sursa: Realitatea.net

2 comentarii

Din categoria Uncategorized

2 răspunsuri la „Ce parere aveti? Credeti ca am gresit?

  1. Am fost printre puţinii care au „înfierat” pierderea candidatului Dan Mihalache de pe lista europarlamentarilor pe motiv de „obrăznicie”. Domnia voastră puneţi o întrebare, „de ce eu OUT?” Am să va răspund expunând părerea mea. Dacă domnia voastră aţi fi fost membru al unui Club Sportiv, ar fi trebuit să vă pricepeţi la sport. Dar sunteţi membrul unui partid politic. Trebuie să vă pricepeţi la politici, în general, şi la politică PSD în particular. Pai dumneavoastră care ar trebui, nu-i aşa, să fiţi un abil mânuitor de idei şi vorbe astfel aşezate încât să maximalizaţi rezultatele. Sincer si eu mi-am pus problema la modul… domnule, dacă acest candidat strigă după preşedinelui partidului cu apelativul mârlan, oare ce va face acolo? Nu spune nimeni că trebuia să nu spuneţi nimic, dar trebuia să vă folosiţi de abilităţile de negociator, pe care desigur le aveţi, pentru a creşte pe un loc eligibil… înainte de prezentarea listei. Părerea mea.

  2. chinezu

    ai gresit pe dracu
    stii si tu ca, de fapt, geoana abia astepta sa scape de tine
    pentru ca tu chiar stii cat face 2 plus in politica si geoana nu accepta asa ceva
    s-a inconjurat numai de aia pe care ii stim amandoi
    da, e adevarat ca ai fost dur la adresa lui in cotiddianul
    dar asta nu e motiv sa dai un om afara
    si inca cu decizia „la mine in birou”
    jenant geoana, jenant
    te intreb insa altceva: de ce ai tacut atata vreme?
    pentru ca stiai cat de slab e geoana
    ai asteptat sa dea primul sau ce?

Lasă un comentariu